ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Зелені соки й смузі: чи дійсно вони такі корисні?

Суспільство 09:28 - 30 січня 2024

Ці напої обіцяють великі переваги, але вони не завжди приносять користь

Зелені соки й смузі: чи дійсно вони такі корисні?

Чи дійсно смузі є корисними / Фото: Pixabay

Ідея вживання овочів у їжу приваблює багатьох. Можливо, вам не подобається смак овочів або ви не хочете витрачати час на їх приготування. Або, і тут працює магія маркетингу, ви чули, що зелений сік або смузі є одним з найкорисніших продуктів, які можна споживати.

Найважливіше, що потрібно розуміти про зелені напої - це те, що, хоча в деяких випадках вони можуть допомогти доповнити загальний здоровий раціон, вони не є заміною повноцінним продуктам харчування, - говорить Вітні Лінсенмейер, доцент кафедри харчування та дієтології Університету Сент-Луїса в Міссурі. Ось що вам потрібно знати про різні варіанти зелених напоїв.

Переваги зеленого соку

Зелений сік може бути освіжаючим, а іноді низькокалорійним напоєм з низьким вмістом цукру. Соки зберігають велику частину вітамінів і мінералів, що містяться в листовій зелені (або інших овочах).

Для людей, які їдять недостатньо зелені, це простий спосіб отримати поживні речовини, – каже Крістіна Петерсен, доцент кафедри дієтології в Університеті штату Пенсильванія. – Але оскільки м'якоть овочів викидається, ви втрачаєте клітковину.

І обов'язково перевіряйте список інгредієнтів на наявність фруктового соку та цукру. Без клітковини цей цукор легше засвоюється і підвищує рівень в крові більше, ніж якби ви їли ці овочі або фрукти цілими. Свіжовичавлені соки також дорогі. Ви можете купити тижневий запас продуктів за ціною пари пляшок зеленого соку.

Переваги зелених смузі

На відміну від соків, смузі готуються з цільних овочів, тому вони можуть бути хорошим джерелом клітковини та поживних речовин. Але найкраще готувати його самостійно. Комерційно доступні смузі можуть містити багато соку і дуже мало цільних фруктів або овочів. Складається враження, що ви п'єте здорову зелень, але це здебільшого просто підфарбований фруктовий сік. Додавання білка до смузі, наприклад, йогурту, молока або горіхового масла, зробить його більш насиченим.

А як щодо зелених порошків-суперфудів?

Вони мають підвищувати енергію, покращувати здоров'я кишківника та мозку, а також зміцнювати імунну систему. Більшість з них мають довгий список інгредієнтів, які виходять далеко за межі овочів і фруктів, таких як насіння, водорості, трави, пробіотики та гриби. Подрібнення всіх цих інгредієнтів у порошок означає, що ви отримуєте концентровану форму багатьох поживних речовин, що не завжди добре. Деякі з них містять 500 або навіть 1000 відсотків добової норми певних вітамінів і мінералів, що потенційно може спричинити токсичність, а також може негативно взаємодіяти з деякими ліками, наприклад, з препаратами, що розріджують кров. Ці напої не є "їжею", вони є добавками. Це означає, що вони не є суворо регламентованими, і ви повинні повідомити свого лікаря про те, що приймаєте їх. Ще один мінус: місячний запас зеленого порошку може коштувати від 40 до майже 100 доларів.

Нещодавно ми розповідали, як використовувати субпродукти в кулінарії.

Джерело: The Washington Post

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин