ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

5 способів позбутися неприємного запаху під час приготування їжі

Суспільство 11:08 - 09 квітня 2024

Очистьте свою кухню

5 способів позбутися неприємного запаху під час приготування їжі

Як позбутися запаху на кухні / Фото: Pixabay

Бекон. Цвітна капуста. Морепродукти. Все смажене. Це одні з улюблених продуктів багатьох людей, але ніхто не хоче відчувати їхній запах через кілька годин або навіть днів після того, як вони були приготовані та з'їдені. Чому? Коли ми кладемо щось до рота і відчуваємо запах, мозок може інтерпретувати це як їжу. Але все змінюється, як тільки ви перестаєте жувати. Мозок по-іншому інтерпретує один і той самий запах. Отже, потрібно просто видалити ці молекули з повітря, так? Але це легше сказати, ніж зробити. Запахи приготування їжі, особливо смаженої риби, проникають на різні поверхні, а потім з часом вивільняються. Коли ви готуєте, запахи проникають усюди.

Ось як найкраще запобігти цьому, і як боротися з цим, коли це неминуче трапляється.

Контролюйте потік повітря

Коли ви готуєте їжу, особливо якщо смажите, відчиніть вікно або зовнішні двері та увімкніть витяжний вентилятор (якщо у вас є витяжка назовні).

Відкрите планування - це модний тренд у сучасному дизайні будинків, але його недоліком є те, що небажані запахи мають доступ до всіх килимів, штор, диванів, подушок та інших абсорбуючих поверхонь у вашій вітальні. Якщо у вас є кухня з дверима, закривайте їх, щоб запахи від приготування їжі не поширювалися по всьому будинку. Також завжди зачиняйте двері спальні.

Прибирайте якомога швидше

Чим довше їжа лежить на відкритому повітрі, тим більше її аромату встигає проникнути в повітря. Тому намагайтеся прибирати за собою якомога швидше, замість того, щоб залишати брудний посуд. А олію для смаження накрийте кришкою, щоб зберегти запахи всередині, поки ви не будете готові розібратися з брудним посудом.

Затримуйте молекули запаху

Існує кілька різних продуктів, які можуть легко вловлювати молекули запаху. Перший - це звичайні освіжувачі повітря у вигляді спреїв.

Інший варіант - активоване вугілля, яке можна знайти в очищувачах повітря. Гази проникають в його величезну внутрішню мережу мікроскопічних пор, де вони утримуються завдяки явищу, яке називається адсорбцією.

А як щодо коробки з харчовою содою, яку багато хто має в холодильнику? Ви можете просто виставити її на стіл. Проте вона не дуже ефективна і працює не з усіма типами запахів (на відміну від активованого вугілля).

Візьміть пляшку оцту

Оцет - ще один інструмент у вашому арсенал. Ви можете ставити миску з оцтом біля плити під час приготування їжі, щоб нейтралізувати неприємні запахи. Однак це може зайняти деякий час, і для особливо сильних запахів може знадобитися кілька годин або навіть ніч.

У невеликій каструлі змішайте півсклянки оцту з чашкою води і залиште кипіти на повільному або середньому вогні на 10-15 хвилин. Оцтова кислота швидко нейтралізує запахи на вашій кухні.

Маскуйте кращими запахами

Ви можете приготувати щось із сильнішим, приємнішим ароматом, наприклад, заварити каву або розтопити шоколад, хоча останній не дуже добре справляється із запахом риби. Ще один варіант - закип'ятити каструлю з водою зі скибочками лимона, лавровим листям і гвоздикою. Інші варіанти включають ароматичні свічки та олії.

Нещодавно ми розповідали про 5 продуктів, які насправді потрібно зберігати в холодильнику.

Джерело: The Washington Post

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин