10 спецій, які можна виростити на підвіконні
Ці невибагливі у догляді трави мають чудовий смак і будуть гарно виглядати на вашому підвіконні

10 спецій, які можна виростити на підвіконні / Фото: Freepik
Хоча сад з травами - це чудовий спосіб додати домашнього аромату до ваших страв, багато трав не виживають у суворих умовах зими. Але замість того, щоб купувати трави в магазині в холодні місяці, подумайте про те, щоб вирощувати їх у приміщенні. Багато трав, включаючи орегано, базилік і розмарин, процвітають у контейнерах цілий рік, якщо їх виставити на підвіконня. Вони не тільки покращать смак ваших страв, але й матимуть гарний вигляд на вашій кухні.
Базилік
Базилік (Ocimum basilicum) - це запашна трава з яскраво-зеленим листям і виразним ароматом, яка є смачним доповненням до макаронних страв, салатів тощо. Базилік процвітає в приміщенні завдяки своїй любові до тепла та стабільної температури. Для збору врожаю відщипуйте листя базиліка з верхівки стебел за необхідності, що сприяє більш кущистому зростанню.
Шніт-цибуля
Смачний гарнір, який надає чудового цибулевого аромату будь-якій страві, шніт-цибуля (Allium schoenoprasum) добре росте в контейнерах і переносить широкий діапазон умов освітлення. Збирайте листя, зрізуючи стебла біля основи, що дозволяє рослині давати нові пагони.
Петрушка
Петрушка (Petroselinum crispum) має яскраво-зелене, кучеряве або плоске листя зі свіжим, злегка перцевим смаком. Вона чудово підходить для вирощування в кімнатних умовах завдяки своїй повільній звичці та здатності адаптуватися до кімнатних умов. Щоб зібрати врожай, зріжте зовнішні стебла від основи, дозволяючи внутрішнім стеблам продовжувати рости.
М'ята
М'ята (Mentha spp.) - це освіжаюча трава з ароматним зубчастим листям і ментоловим ароматом. Серед найпоширеніших сортів - м'ята перцева і м'ята шоколадна. М'яту слід висаджувати в окремий контейнер через її інвазивну природу. Для збору врожаю регулярно відщипуйте листя або стебла, щоб підтримувати форму і стимулювати новий ріст. Уникайте надмірного збору врожаю.
Чебрець
Ця невибаглива у догляді трава ідеально підходить для вирощування в кімнатних умовах. Чебрець (Thymus spp.) - це пряна трава з крихітними зеленими листочками, що має різні сорти, такі як лимонний чебрець, англійський чебрець і повзучий чебрець. Щоб зібрати цю компактну траву, зрізайте гілочки з рослини за потреби, дозволяючи їй продовжувати рости від основи.
Орегано
Середземноморська трава з гострим листям овальної форми і дерев'янистим стеблом, орегано (Origanum spp.) віддає перевагу теплій температурі і процвітає в приміщенні, якщо її розмістити біля сонячного вікна. Карликові сорти, такі як "Грецький шепіт", ідеально підходять для горщиків. Для збору врожаю відщипуйте листя або обрізайте стебла протягом усього сезону (уникайте обрізання дерев'янистих гілок).
Розмарин
Розмарин (Salvia rosmarinus) - це ароматна трава з голчастим листям і дерев'янистим стеблом, яка надає стравам хвойного аромату. Розмарин підходить для вирощування в кімнатних умовах, особливо в регіонах з суворими зимами, оскільки він віддає перевагу теплим, сухим умовам. Для збору врожаю обрізайте стебла за потреби, зрізаючи трохи вище листового вузла, щоб стимулювати новий ріст.
Кінза
Приправляйте свої страви кінзою (Coriandrum sativum), яка має ніжне, мереживне листя з цитрусовим, гострим смаком. Кінза добре росте в кімнатних умовах, але вона схильна до пустоцвіту, тому часте збирання врожаю і прохолодніші температури в приміщенні допоможуть продовжити термін вирощування її листя. Збирайте листя кінзи, зрізуючи стебла біля основи.
Естрагон
Французька трава з вузьким зеленим листям і смаком, схожим на лакрицю, естрагон (Artemisia dracunculus) віддає перевагу прохолодній температурі і непрямому сонячному світлу в приміщенні. Щоб зібрати урожай, відщипуйте листя або зрізайте стебла протягом усього вегетаційного періоду. Ви можете висівати естрагон з насіння в нові горщики щомісяця для отримання безперервного врожаю.
Кріп
Кріп (Anethum graveolens) має пір'ясте, схоже на папороть листя, яке має виразний, гострий смак. Кріп можна вирощувати в кімнатних умовах, особливо в прохолодному кліматі або взимку, оскільки він віддає перевагу прохолодним температурам. Щоб зібрати врожай, обріжте зовнішні стебла, дозволивши внутрішнім стеблам продовжувати рости.
Нещодавно ми розповідали, як правильно очищувати домашні рослини.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!