ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Українцям нагадали правила збору грибів: на що потрібно звернути увагу

Суспільство 14:26 - 27 червня 2024

Щоб допомогти вам уникнути небезпеки, Центр громадського здоров’я підготував пам’ятку про отруйні гриби

Як правильно збирати гриби після дощу / Фото: Freepik

Як правильно збирати гриби після дощу / Фото: Freepik

Правила збирання грибів, особливо після дощів, потрібно обов'язково знати всім, хто займається збиранням дарів природи в лісовій місцевості. Без них можна з легкістю набрати кошик небезпечної отрути.

Деталі

Центр громадського здоров'я України нагадав, що дощова погода сприяє росту грибів, як і високі температурні значення з рівнем вологості.

Збирати їх приємно, готувати легко, а їсти смачно. Та не все так просто

Важливо розуміти, що гриби є не дуже легкою їжею для людського організму. У них присутні азотисті речовини та хітин, які шлунок людей перетравити не може.

Особливої обережності потрібно дотримуватися всім, хто чутливий до грибів. Отруїтися ними можна навіть у разі порушення правил зберігання, не кажучи вже про приготування, яке потребує ретельної обробки продукту.

Збирати рекомендується тільки ті гриби, які ви точно зможете впізнати як безпечні. Якщо не впевнені в тому, що перед вами знаходиться їстівний об'єкт, то й брати його не слід.

Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку)

У жодному разі не збирайте гриби, які ростуть уздовж трас, біля підприємств і заводів та інших місцях із підвищеною кількістю шкідливих речовин у повітрі.

Як відомо, гриби чудово вбирають у себе їх, тому під час вживання можливі проблеми. Приготувати зібрані гриби потрібно протягом 24 годин після збору.

Готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте

Бажано їсти їх рідше вагітним, літнім, людям з ослабленим імунітетом або порушеннями в роботі травлення.

Симптоми отруєння грибами включають такі відчуття:

  • Судоми;
  • Різкий біль;
  • Блювота і діарея;
  • Головний біль;
  • Біль у животі;
  • Галюцинації;
  • Висока температура;
  • Задуха;
  • Маячний стан;
  • Зниження пульсу;
  • Запаморочення.

У разі отруєння грибами потрібно якнайшвидше промити шлунок чистою водою, спровокувати блювоту і прийняти сорбенти.

Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування

А якщо ви зібрали дійсно їстівні гриби, тоді можете спробувати приготувати хрусткі булочки з куркою та грибами. Рецепт із відео приготування вже опублікований на нашому сайті.

Джерело: facebook/phc.org.ua

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин