Українцям нагадали правила збору грибів: на що потрібно звернути увагу
Щоб допомогти вам уникнути небезпеки, Центр громадського здоров’я підготував пам’ятку про отруйні гриби

Як правильно збирати гриби після дощу / Фото: Freepik
Правила збирання грибів, особливо після дощів, потрібно обов'язково знати всім, хто займається збиранням дарів природи в лісовій місцевості. Без них можна з легкістю набрати кошик небезпечної отрути.
Деталі
Центр громадського здоров'я України нагадав, що дощова погода сприяє росту грибів, як і високі температурні значення з рівнем вологості.
Збирати їх приємно, готувати легко, а їсти смачно. Та не все так просто
Важливо розуміти, що гриби є не дуже легкою їжею для людського організму. У них присутні азотисті речовини та хітин, які шлунок людей перетравити не може.
Особливої обережності потрібно дотримуватися всім, хто чутливий до грибів. Отруїтися ними можна навіть у разі порушення правил зберігання, не кажучи вже про приготування, яке потребує ретельної обробки продукту.
Збирати рекомендується тільки ті гриби, які ви точно зможете впізнати як безпечні. Якщо не впевнені в тому, що перед вами знаходиться їстівний об'єкт, то й брати його не слід.
Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку)
У жодному разі не збирайте гриби, які ростуть уздовж трас, біля підприємств і заводів та інших місцях із підвищеною кількістю шкідливих речовин у повітрі.
Як відомо, гриби чудово вбирають у себе їх, тому під час вживання можливі проблеми. Приготувати зібрані гриби потрібно протягом 24 годин після збору.
Готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте
Бажано їсти їх рідше вагітним, літнім, людям з ослабленим імунітетом або порушеннями в роботі травлення.
Симптоми отруєння грибами включають такі відчуття:
- Судоми;
- Різкий біль;
- Блювота і діарея;
- Головний біль;
- Біль у животі;
- Галюцинації;
- Висока температура;
- Задуха;
- Маячний стан;
- Зниження пульсу;
- Запаморочення.
У разі отруєння грибами потрібно якнайшвидше промити шлунок чистою водою, спровокувати блювоту і прийняти сорбенти.
Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування
А якщо ви зібрали дійсно їстівні гриби, тоді можете спробувати приготувати хрусткі булочки з куркою та грибами. Рецепт із відео приготування вже опублікований на нашому сайті.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!