Вчені розповіли, чому пригорає їжа на пательні та як цього запобігти
Пригорання їжі на пательні — один з найнеприємніших моментів на кухні

Фото: Pixabay/Автор — StockSnap
Під час приготування їжі все може зіпсувати прилипання страви до пательні. Вчені з'ясували, чому відбувається цей процес.
Випадки, коли їжа прилипає до пательні бувають навіть зі сковорідками з антипригарним покриттям. Науковці дослідили динаміку руху олії тефлоновою та керамічною поверхнею. Їхню увагу привернув той факт, що за деякий час по центру дна сковорідки утворюється суха пляма.
Причина цього — розтікання олії від центру до країв сковорідки внаслідок утворення під час нагрівання знизу температурного градієнта поверхневого натягу.
Лайфхаки, щоб страва не прилипала до пательні
- Починайте готувати страву лише тоді, коли сковорідка добре нагрілася;
- Щоб уникнути пригоряння, візьміть сковорідку з товстим дном;
- Під час приготування їжу необхідно ретельно помішувати;
- Якщо пательня зроблена зі сталі, то перед початком готування їжі її необхідно посипати сіллю;
- Готуйте лише добре висушену їжу. Якщо на продукті є вода, то краще зачекайте, доки стече зайва рідина;
- Якщо ви готуєте на сковорідці з антипригарним покриттям, то не використовуйте металеві ложки або лопатки, оскільки вони можуть зіпсувати покриття пательні.
Додамо, кухар назвав головні помилки при приготуванні картопляного пюре.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!