ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Червоні прапорці на етикетках продуктів: що треба знати

Суспільство 13:31 - 31 січня 2025

Остерігайтеся цих підступних інгредієнтів

Червоні прапорці на етикетках продуктів: що треба знати

Червоні прапорці на етикетках продуктів: що треба знати / Фото: Freepik

Похід до магазину може стати приголомшливим досвідом - види, запахи та звуки часто заважають вам зосередитися, коли ви шукаєте здорову їжу. Крім того, існує проблема розшифровки великої кількості інформації на етикетках продуктів харчування. Якщо вас не збивають з пантелику спокусливі заяви, що прикрашають лицьову частину упаковки, то панель з фактами про поживні речовини та список інгредієнтів можуть змусити вас почухати потилицю.

Ці фактори можуть призвести до того, що багато хто відчуває розчарування і розгубленість, коли намагається вибрати здорову їжу в супермаркеті. Читати етикетки може бути складно, але їх варто вивчити, якщо ви хочете поліпшити своє здоров'я в цілому.

Ось поширені червоні прапорці на етикетках харчових продуктів, на які слід звертати увагу під час покупок.

Доданий цукор

Навіть якщо в списку інгредієнтів не вказано тростинний цукор, це не обов'язково означає, що ви купуєте продукт без цукру, оскільки харчові компанії стали дуже кмітливими, коли справа доходить до того, щоб підмішати його до складу. Фініковий сироп, патока або сироп з коричневого рису є прихованими формами додавання цукру, які споживач може не помітити одразу, коли читає список інгредієнтів. Кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози - ще одне джерело, на яке варто звернути увагу. Кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози (HFCS) - це інгредієнт, якого слід уникати якомога більше, оскільки численні дослідження показали, що підвищене споживання HFCS пов'язане з ризиком хронічних захворювань.

Хороший спосіб перевірити, чи немає в продукті прихованих джерел цукру, - подивитися на рядок з відступом "Включає Xg доданого цукру" під рядком "Загальна кількість вуглеводів" на панелі харчової цінності. Чим менше число, тим краще, але 10 грамів - це межа, коли справа доходить до додавання цукру.

Нечіткі маркетингові заяви

Деякі маркетингові заяви, такі як "полегшений", "схвалений дітьми" або "виготовлений зі справжніх фруктів", можуть вводити споживача в оману та дезорієнтувати. Заяви самі по собі не є поганими, але їхня надмірна кількість зазвичай є тривожним сигналом. Часто ці твердження ґрунтуються на припущеннях, а не на достовірних фактах. Для батьків напис "схвалено дітьми" на упаковці не має особливого значення; одній дитині могло сподобатися, і цього було достатньо, щоб нанести його на упаковку. Здебільшого всі ці заяви - це просто маркетингові модні слова, які не підкріплені науковими даними.

Високий вміст натрію

Натрій - це поживна речовина, яка потрібна нам щодня, але лише в невеликих кількостях - ми говоримо про мінімальну потребу близько 500 міліграмів (мг) на противагу більш ніж 3000 мг, які багато американців споживають щодня. На щастя, на кожному харчовому продукті з інформацією про поживні властивості закон вимагає вказувати, скільки натрію міститься в продукті, а також який відсоток від добової норми споживання він становить. Хоча цей відсоток базується на дієті у 2 000 калорій, у випадку з натрієм це не має значення, оскільки загальна рекомендація для більшості - 2 300 калорій на день. Продукти, що містять понад 20% натрію на порцію - це тривожний сигнал, особливо для тих, хто має проблеми зі здоров'ям серця. Це тому, що така кількість (460 мг) ставить вас на шлях швидкого перевищення добової норми в поєднанні з іншими продуктами, які ви з'їсте протягом дня.

Штучні інгредієнти

Будь то добавки, консерванти, барвники, ароматизатори, підсолоджувачі чи інші штучні інгредієнти, яких краще уникати в харчових продуктах. Довгостроковий вплив цих інгредієнтів все ще не з'ясований, до того ж сьогодні існує так багато альтернатив, що краще уникати їх, якщо це можливо. Штучні інгредієнти, такі як приховані цукрові спирти, можуть викликати проблеми зі шлунково-кишковим трактом у деяких людей, тому найкраще дивитися на список інгредієнтів, коли купуєте оброблену їжу, щоб переконатися, що вони не присутні в тому варіанті, який ви шукаєте.

"Натуральні" інгредієнти

Швидше за все, ви бачили, як на різних упакованих продуктах з'являється слово "натуральний". Але з усіх харчових заяв ця може бути найбільш оманливою. Вона часто вводить багатьох в оману, змушуючи думати, що продукт, про який йде мова, є органічним або повністю вільним від шкідливих інгредієнтів чи поживних речовин. FDA не має чітко визначених критеріїв натуральності, окрім відсутності штучних барвників чи ароматизаторів. Це ще одне маркетингове модне слово, яке робить продукт здоровішим, ніж він є насправді.

Трансжири

Трансжири - це штучний інгредієнт, який збільшує термін зберігання та покращує смакові якості упакованих продуктів. Однак трансжири завдають один-два удари по здоров'ю серця, підвищуючи рівень холестерину низької щільності (або ЛПНЩ) і знижуючи рівень холестерину високої щільності (або ЛПВЩ). Крім того, трансжири також пов'язані з підвищеним запаленням і порушенням толерантності до глюкози.

Однак визначення вмісту трансжирів у продуктах харчування може бути непростим завданням, оскільки за законом харчовим компаніям дозволено заявляти про нульовий вміст трансжирів, якщо в одній порції міститься 0,5 грама або менше. Хоча це може здатися незначною проблемою, верхня межа споживання трансжирів становить менше одного відсотка від добової норми споживання калорій (2,2 грама в дієті на 2000 калорій), а багато людей з'їдають більше однієї порції продукту за один раз. Найкращий спосіб визначити, чи містить продукт трансжири, - це звернутися до списку інгредієнтів. Якщо будь-який з інгредієнтів містить слово "гідрогенізований", то ви знаєте, що продукт містить трансжири.

Низький вміст клітковини

Нас постійно заохочують споживати більше клітковини - і не дарма! Цей складний вуглевод є ключовим для оптимального здоров'я кишківника, серця, обміну речовин і травлення. Тож якщо вуглеводний продукт містить менше п'яти грамів клітковини, варто пошукати варіант з більшим її вмістом. Нестача клітковини в продуктах харчування може означати, що вони не сприятимуть щоденному споживанню клітковини, що для деяких може бути складною метою. Пошук цілозернових продуктів може бути простим і швидким способом знайти здоровіші альтернативи.

Нещодавно ми розповідали, на що треба звернути увагу при відвідуванні перукарні чи салону краси.

Джерело: Real Simple

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин