ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

6 залишків їжі, які небезпечно розігрівати, якщо не зробити це правильно

Суспільство 16:42 - 04 березня 2025

Не всі залишки їжі однакові

6 залишків їжі, які небезпечно розігрівати, якщо не зробити це правильно

6 залишків їжі, які небезпечно розігрівати, якщо не зробити це правильно / Фото: Freepik

Залишки їжі можуть стати рятівником у напружені дні. Не кажучи вже про те, що залишки їжі - це практичний спосіб заощадити гроші та зменшити кількість відходів, особливо якщо ви живете самі або готуєте великі порції. Перший крок - навчитися правильно розігрівати продукти, щоб уникнути проблем. Але чи знаєте ви, що деякі залишки їжі розігрівати небезпечніше, ніж інші?

Приготований рис

Оскільки рис збільшується в об'ємі при варінні, легко випадково приготувати більше, ніж потрібно. У свою чергу, ви можете зіткнутися з необхідністю розігрівати залишки рису - хоча вам слід двічі подумати, перш ніж це робити. Рис може бути проблемою, оскільки бактерії Bacillus cereus можуть залишатися на рисі навіть після його приготування. Ці спори можуть продовжувати рости на рисі навіть після того, як він охолоне і буде поміщений в холодильник. Якщо рис не розігріти належним чином, спори можуть залишатися живими і виробляти бактерії, потенційно прокладаючи шлях до харчового отруєння.

Щоб безпечно розігріти залишки рису і вбити будь-які бактерії, що залишилися, підігрівайте його до гарячого стану. Для додаткового рівня обережності, швидко охолодіть рис після першого приготування (протягом години або близько того) і зберігайте його в холодильнику до одного дня.

Приготовані яйця

Сирі яйця можуть бути заражені сальмонелою - хвороботворною бактерією. Це викликає більше занепокоєння, якщо яйця зберігаються неправильно або якщо яйця старі. А оскільки сальмонела може виживати при високих температурах, яйця потрібно варити при температурі 75 градусів, щоб гарантувати, що всі бактерії будуть знищені. Якщо деякі з цих бактерій залишаться і будуть рости, поки варені яйця охолоджуються в холодильнику, вони можуть викликати харчове отруєння. Щоб убезпечити себе, завжди починайте зі свіжих яєць, які правильно зберігалися. Під час розігрівання варених яєць переконайтеся, що вони гарячі.

Варена картопля

Якщо у вас залишилася запечена картопля, картопля фрі або картопляне пюре, вам слід бути обережними при розігріванні страв з вареної картоплі. Картопля, як і рис, може бути заражена бактеріями Bacillus cereus. Якщо варену картоплю охолодити до кімнатної температури, Bacillus cereus може розмножуватися і рости, збільшуючи ризик харчових захворювань. Щоб уникнути цієї проблеми, варену картоплю потрібно повністю переробляти, щоб уникнути цього збудника.

Приготований шпинат

Шпинат (та інша листова зелень) може бути заражений кишковою паличкою як через стічні води, так і через диких тварин, які випорожнюються на полях. Повністю приготований шпинат не містить кишкової палички, але якщо шпинат був неправильно приготований, охолоджений або неправильно розігрітий, це може призвести до розмноження патогену, що спричинить серйозні ускладнення та симптоми харчового отруєння.

Залишки їжі, що зберігаються кілька днів

Всупереч поширеній думці, зберігання залишків їжі в холодильнику не повністю зупиняє ріст бактерій. Бактерії можуть продовжувати рости в їжі з часом, навіть у холодильнику, на четвертий день шкідливі бактерії, такі як лістерія або золотистий стафілокок, можуть бути на досить високому рівні, щоб викликати у вас захворювання. Саме тому експерти Міністерства сільського господарства США рекомендують зберігати залишки їжі не більше трьох-чотирьох днів. Після цього терміну залишки їжі небезпечно розігрівати. У такому випадку краще викинути їжу.

Приготована їжа, залишена більше, ніж на кілька годин

Ще одна їжа, яку небезпечно розігрівати, - це будь-яка їжа, яка зберігалася при кімнатній температурі більше двох годин. Чому? Коли їжа досягає кімнатної температури, вона потрапляє в температурну небезпечну зону, яка знаходиться в діапазоні від 5 до 60 градусів. Це температурний діапазон, який дозволяє бактеріям, таким як кишкова паличка і сальмонела, швидко рости і розмножуватися. Через дві години (або лише через одну годину, якщо температура в приміщенні вища за 30 градусів) розігрівати їжу, швидше за все, небезпечно. На жаль, повторне нагрівання не вб'є токсини, які могли виробити бактерії, тому найбезпечніше її викинути.

Нещодавно ми розповідали про 7 найкорисніших для здоров'я горіхів.

Джерело: Real Simple

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин