Ніколи не користуйтеся новим посудом, поки не зробите це – пояснюють експерти
Що приховує новий блискучий посуд і як це виправити

Ніколи не користуйтеся новим посудом, поки не зробите це – пояснюють експерти / Фото: Freepik
Уявіть собі цю сцену на кухні: ви нарешті придбали чавунний посуд, про який мріяли кілька місяців. Ви готові перевтілитися в Джулію Чайлд і випробувати рецепт курячого фрикасе, але є невід'ємний перший крок, який ви не хочете пропустити: миття нового посуду та інвентарю.
Але, якщо він щойно з коробки, навіщо мити новеньку сковорідку? Справа в тому, що цей посуд може містити пил, виробничі залишки, залишки пакувальних матеріалів або навіть мікроби, які слід вимити перед використанням. Ми розповімо вам, чому і що слід робити з посудом перед тим, як мити його в посудомийній машині або ставити на стіл.
Чи потрібно мити новий посуд?
У посуді можуть бути пластик або інші матеріали, наприклад, поліетиленова плівка, або пил зі складу. І хоча ризик шкоди досить низький, залишки можуть, щонайменше, створювати неприємний запах, а це нікому не потрібно.
Ризик збереження мікробів також низький, але варто пам'ятати про кількість рук, які торкалися посуду чи кухонного приладдя в процесі виробництва або навіть у магазинах, якщо вже на те пішло.
Старовинний посуд, скляний посуд і кухонне приладдя також слід мити перед використанням. Обережно мийте вінтажний посуд і скляні вироби вручну м'яким милом і водою, приділяючи особливу увагу краям і щілинам. Якщо предмети особливо забруднені, замочіть їх у теплій воді з оцтом або скористайтеся таблеткою для чищення зубних протезів, щоб видалити наліт і відкладення перед миттям вручну.
Чи потрібно мити антипригарні сковорідки перед використанням?
Звичайно, те, як ви доглядаєте за новим посудом і кухонним приладдям, залежить від того, що ви чистите. Наприклад, сковорідки з антипригарним покриттям, як правило, вимагають спеціального догляду, оскільки вони покриті керамікою або політетрафторетиленом (більш відомим як тефлон або PTFE). Деякі з них потрібно мити вручну, а інші можна мити в посудомийній машині. Щоб не пошкодити нову сковорідку, перевірте інструкцію з догляду, перш ніж мити і чистити її.
Багато експертів також радять перед першим використанням (і після кожного глибокого чищення) приправити антипригарну сковорідку. Для цього очистіть сковорідку і ретельно висушіть її. Потім злегка натріть її поверхню олією (чудово підійде рослинна олія) і нагрійте сковорідку на плиті протягом двох-трьох хвилин на середньому вогні. Дайте їй охолонути, витріть надлишки олії і ви готові до роботи.
Як мити новий посуд
Існує кілька наукових шкіл щодо того, як найкраще мити та дезінфікувати посуд. Наприклад, можна спочатку розпорошити відбілювач, щоб знищити мікроби, а потім ретельно вимити з милом і водою (оскільки ви не хочете вживати залишки відбілювача). Ви також можете продезінфікувати посуд, а потім пропустити його через звичайний цикл посудомийної машини (це особливо корисно, якщо ви придбали новий сервіз і маєте багато нового посуду, який потрібно помити).
Неправильне миття посуду перед використанням може призвести до знебарвлення або появи плям. Перед першим використанням нового посуду обов'язково ретельно вимийте його. Додайте 1/4 склянки оцту в теплу мильну воду і за допомогою губки або мочалки вимийте кожну деталь. Це видалить будь-які залишки виробничих масел або полірувальних засобів, які можуть залишитися на посуді.
Мити новий емальований чавунний посуд треба теплою мильною водою і м'якою неабразивною губкою або щіткою.
Нещодавно ми розповідали, чому вам треба частіше мити миску своїх улюбленців.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!