ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

9 круп, які не потрібно варити перед вживанням

Суспільство 21:31 - 22 листопада 2022

Розповідаємо, які крупи можна не варити, а просто заливати окропом перед вживанням

Каші, які не обов'язково варити

9 корисних каш, які не потрібно варити / Фото: Getty Images

Вже 9 місяців українці змушені жити у новій реальності через росію, яка розв'язала повномасштабну війну на нашій території. Доводиться адаптуватися під обстановку раптового вимкнення електроенергії, води чи газу. У таких обставинах досить складно готувати їжу, але це реально.

Розповідаємо, які крупи можна приготувати без варіння та як правильно це зробити.

Які каші не потребують варіння

Гречана каша

Гречану кашу не обов'язково варити перед вживанням / Фото: Getty Images

Ця крупа є найпоширенішою та затребуваною. Вона легка, швидко засвоюється організмом та легко готується. Є коричнева гречка – вона смажена. А у звичайної зеленої гречки зовнішню чорну оболонку видаляють механічним методом. А в запареній гречці ви збережете всі корисні елементи.

Одну порцію крупи залийте двома частинами гарячої води, молока чи кефіру. Накрийте кришкою, можна укутати пледом і залиште приблизно на годину. Її можна заливати не окропом, а теплою водою кімнатної температури. У такому разі чекати доведеться довше – 5-8 годин. Зелену гречку іноді попередньо замочують холодною водою на 15 хвилин, щоб промити від слизу, а потім заливають окропом 1:1.

Користь гречаної каші

Гречана каша багата на залізо, кальцій і вітаміни групи В, вона містить багато легкозасвоюваних білків (тому в Китаї її вважають рівноцінною заміною м'яса). Вона корисна для профілактики серцево-судинних захворювань, допомагає при гіпертонії, захворюваннях печінки, набряках. Вона нормалізує травлення та роботу кишечника. Також у гречці міститься 8% кверцетину, який вважається однією з найпотужніших натуральних речовин та терапії раку.

Калорійність: 329 ккал/100 гр.

Вівсянка

Вівсяна каша / Фото: Getty Images

Вона ідеальна для каші без варіння. Готується швидко, стає м'якою та смачною. Краще візьміть пластівці, які потрібно варити максимальний час (цілісні) – у них міститься більше корисних речовин. Але підійдуть і пластівці для швидкого варіння, якщо у вас дуже ніжний шлунок.

Для приготування залийте пластівці гарячою водою у співвідношенні 1:2, накрийте кришкою та залиште на 10-20 хвилин. Якщо залишиться зайва вода, то злийте її.

Можна залити молоком чи окропом, а перед подачею на стіл додати різні смачні та корисні добавки, наприклад, фрукти, горіхи, темний шоколад.

Користь вівсяної каші

Вона досить калорійна, дає "обволікаючий" ефект. Корисна при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка шлунка тощо)

Калорійність: 345 ккал/100 гр.

Перлівка

Перловка / Фото: Getty Images

Перлову кашу відносять до категорії твердих круп. Попередньо можна заварити на кілька годин, а потім залити окропом 1:3 або 1:4 і залишити на ніч. Значно прискорить процес приготування термоса або духовка. Коли крупа набухне, до неї можна додати спеції, сухофрукти, посолити або підсолодити.

Користь перлової каші

Каша нормалізує обмін речовин (наприклад, у початкових стадіях ожиріння), вона багата на мікроелементи, вітаміни групи В. Відмінно допомагає при алергіях, рекомендується для профілактики недокрів'я.

Калорійність: 324 ккал/100 гр.

Кускус

Кускус / Фото: Getty Images

Ця каша є одним із найкращих варіантів для обіду або вечері, коли немає електроенергії для приготування. Для приготування залийте кашу гарячою або теплою водою та залиште на 15-30 хвилин. Кускус збільшиться в 2 рази. Після приготування приправте кашу сіллю, перцем чи овочами.

Каша не має вираженого смаку, через що чудово поєднується з будь-якими інгредієнтами. Тому він має великий потенціал для кулінарних експериментів.

Пшоно

Пшоно / Фото: Getty Images

На сьогоднішній день цю кашу чомусь недооцінюють, хоча це ситна та поживна крупа. До того ж, не містить глютен, що є актуальним для алергіків. З пшона готують солодку кашу та гарнір до м'яса та курки.

Чим вища якість крупи, тим краще її смак. Свіжа крупа має насичений жовтий колір: вона корисніша і містить менше гіркоти. Зберігати її потрібно у холодному місці.

Щоб уникнути гіркого присмаку, перед приготуванням промийте кашу гарячою водою. Для цього залийте окропом і промийте 1-3 хвилини, потім злийте. Найкраще повторити процедуру 3 рази.

Можна запарити у термосі. Для цього залийте 100 г пшона 400 мл окропу. За годину каша буде готова. За смаком додайте цукор, сіль за смаком, олію. Можна залити доведеним до кипіння молоком, щоб вийшла молочна пшенична каша.

Користь пшона

Вона виводить із організму зайві мінеральні солі, пов'язує і виводить із організму жири. Пшоно багате на вітамін А, який допомагає затримувати вологу в клітинах шкіри і сприяє її регенерації. Також каша містить солі кальцію та магнію, які допомагають нормальній роботі серця та судин. Єдиний мінус – пшоно зберігається недовго. Показником свіжості є насичений жовтий колір. Якщо крупа зблідла - значить вона втратила переважну більшість своїх корисних властивостей.

Калорійність: 334 ккал/100 гр.

Рис

Рис / Фото: Getty Images

З рису можна зробити солодку кашу, гарнір на обід або салат з морською капустою. І безліч інших рецептів.

Так як крупа тверда, то швидше і надійніше запарити в термосі або духовці. Залийте окропом рис 1:3-5. При температурі 100 градусів рис приготується в духовці за 40-50 хвилин.

Рис - найбільш важкозамочується крупа. Цікаво, що замочений рис чистить зуби (прибирає наліт), а варений – забруднює їх (утворює наліт).

Користь рису

Найнижча калорійна каша, яка містить багато рослинних протеїнів і крохмалю, вона також легко засвоюється.

Калорійність: 323 ккал/100 гр.

Ячна крупа

Ячна крупа / Фото: Getty Images

Ця крупа теж виготовляється з ячменю і виробляється внаслідок дроблення зерна. Вважається, що у ній клітковини міститься більше, ніж у перловці.

З крупи готують солодку кашу та гарнір. Крупу треба залити окропом 1:2 і дати настоятися 2-4 години. Швидкість приготування залежить від ступеня подрібнення зерна та температури приготування.

Користь ячної крупи

Вітамін В, що міститься в продукті, робить кашу дуже корисною для підтримки нервової, травної, серцево-судинної систем, для їх нормального функціонування.

Булгур

Булгур / Фото: Getty Images

Це зварені, висушені та роздроблені зерна пшениці. Крупа середнього чи дрібного розміру врятує навіть у екстремальних умовах. Для того, щоб приготувати булгур, залийте окропом і залиште на 20 хвилин. Якщо крупа середнього розміру, то доведеться чекати 40 хвилин.

Користь булгура

У каші міститься вітамін В, вітамін Е, який покращує стан волосся, шкіри та нігтів, а також багато корисних мікроелементів. До складу крупи також входить велика кількість клітковини, яка несе велику користь для організму.

Манна каша

Манна каша / Фото з відкритих джерел

Для приготування цієї каші теж не обов'язково стояти біля плити, тим паче у надзвичайних умовах. Залийте манну кашу холодним молоком, накрийте кришкою і дайте настоятися 15-20 хвилин. Потім перемішайте та додайте інгредієнти за смаком.

Користь манної каші

На жаль, це не найкорисніша каша. По-перше, вона містить алергенний рослинний білок глютен, а по-друге, вимиває з організму кальцій. З іншого боку, її рекомендують усім, хто страждає від хвороб шлунка.

Протипоказання запарених круп

Запарені каші хоч і багаті на свої корисні речовини, але в той же час вони є грубішою їжею, ніж варені крупи. Тому вони важче перетравлюються.

Рекомендується їсти запарені каші 2-3 рази на тиждень, якщо немає особливої ​​звички. Інакше можливі здуття, загострення гастриту, розлад травлення та інші неприємності. Тому запарені каші краще не їсти у таких випадках:

  • вагітність;
  • годування груддю;
  • проблеми із травленням (гастрит, виразка, коліт та інше) у період загострення;
  • дитячий вік.

Беріть інформацію на нотатку та харчуйтеся правильно особливо в екстремальних умовах.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин