ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Що приготувати на Великдень 2023: традиційні страви на свято

Суспільство 13:30 - 04 квітня 2023

Є 6 стандартних страв, які обов'язково мають прикрасити великодній стіл у 2023 році

Що має бути на великодньому столі / Фото: Elena Mozhvilo/Unsplash

Що має бути на великодньому столі / Фото: Elena Mozhvilo/Unsplash

Багато господинь люблять заздалегідь продумувати меню і вже зараз думають про те, що приготувати на Великдень 2023. Але є традиційні великодні страви, які обов'язково мають опинитися на святковому столі.

Деталі

Серед них відома і всіма улюблена паска, паска з сиру, крашанки, а також різні страви з м'яса. Великий піст 2023 року закінчиться якраз із приходом Великодня, тож цього дня можна накрити багатий ситною їжею стіл.

Паска

Поза всякими сумнівами - головна солодка страва великого релігійного свята. Господині намагаються спекти її якомога м'якше всередині і прикрашають верхівку глазур'ю з яєць і цукрової пудри.

Паска означає Воскресіння Христа і нагадує вірянам про те, як він закликав апостолів після знаменної події.

Сирна паска

Ще одна незамінна страва на Великдень 2023. Традиційно її готують тільки в один день на рік, оскільки сама форма усіченої пірамідки символізує Гроб Господній.

Зазвичай для приготування беруть розбірну форму з дерева. Усередині дощечок розташовані літери "ХВ", які друкуються на частуванні й означають "Христос Воскрес!".

Крашанки

Великодні яйця також давно вкоренилися у великодньому меню і уявити церковне свято без різнокольорових яєчок просто неможливо.

Церковні правила свідчать, що готувати їх потрібно в Чистий четвер. Якщо цього дня не вийшло, тільки можна фарбувати яйця у Велику Суботу.

Для фарбування використовують буряковий сік, куркуму, лушпиння цибулі та вже готові барвники з магазину.

Буженина

Знаючі господині готують і м'ясні страви на Великдень, наприклад, свинячу або телячу буженину в духовці.

Але готують її тільки з білокісткового м'яса. Бажано обирати найякісніше, таке як, окіст або вирізку.

Ковбаса по-домашньому

Щоб традиційна страва на Великдень не вийшла сухою, слід додати до неї вершки та віддавати перевагу більш жирному м'ясу.

Зверніть увагу при виборі свинини на її сало. Що тонша шкірка та яскравіший аромат і смак, то кращим виявиться м'ясо для ковбаси.

Холодець

Готується він, звісно, складно, оскільки рецепт холоду вимагає тривалого варіння від 6 до 12 годин.

Однак на вибір перед кулінарами з'являється одразу кілька видів м'яса: куряче, свиняче або яловиче.

Під час готування бульйону використовують овочі, а потім отриманою рідиною заливають розкладені за формами шматочки м'яса.

А якщо м'ясні страви ви не вживаєте, то як аналог можете спробувати рецепт пісних котлет, які не відрізнити за смаком від ситної версії.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин