Найпопулярніша їжа у світі: топ-50 найсмачніших страв з усієї планети
Ці страви бодай раз у житті має спробувати кожен й, у найкращому випадку, в країні їх походження

Найпопулярніша їжа у світі: топ-50 продуктів з усієї планети/Фото: Sander Dalhuisen/Unsplash
Драматург Джордж Бернард Шоу колись сказав: "немає більш щирої любові, ніж любов до їжі". Для підтвердження цих слів достатньо роззирнутися довкола й поглянути скільки різноманітних страв існує у світі. Усі не перепробувати ніколи, але можна скуштувати найсмачніші. Розповідаємо про 50 найпопулярніших продуктів з різних куточків планети, які має спробувати кожен.
50. Попкорн, США

Кукурудза — один з основних продуктів індустріального світу. З неї роблять безліч страв, але мільйони людей погодяться, що найкраща – це коли зернята її солодкого різновиду обсмажують зі шматочками вершкового масла, а після того, як вона полопається, їдять за переглядом фільму чи нового серіалу.
49. Масала доса, Індія

Хрустка паляничка із рисового тіста начиняється пряною сумішшю картопляного пюре, яку потім занурюють у кокосовий чатні, мариновані огірки, соуси на основі помідорів і сочевиці та інші приправи. Це фантастична їжа для сніданку, яка триматиме вас ситим до обіду, після чого ви повернетеся за добавкою.
48. Картопляні чипси, Велика Британія

Точно невідомо, коли й де народилися картопляні чипси. Американська легенда свідчить, що їх винайшли в Нью-Йорку в 1853 році, але найперший відомий рецепт картоплі, смаженої скибочками або стружкою міститься в кулінарній книзі-бестселері 1817 року англійця Вільяма Кітчінера.
Хай там як, зараз чипси є однією з найпопулярніших закусок у світі й впевнено конкурують з попкорном за звання найкращої їжі для перегляду кіно.
47. Паелья, Іспанія

Скуштувати справжню іспанську паелью з морепродуктами на пляжі має бути мрією для багатьох.. недешевою, але надзвичайно смачною мрією. Креветки, омари, мідії та каракатиці в поєднанні з білим рисом і різноманітними травами, олією та сіллю в цій валенсійській страві відразу відправлять вас у відпустковий режим.
46. Сом там, Таїланд

Щоб приготувати найвідоміший салат Таїланду, потовчіть часник і перець чилі у ступці. Додайте тамариндовий сік, рибний соус, арахіс, сушені креветки, помідори, сік лайма, пасту з цукрової тростини, стручкову квасолю та жменю тертої зеленої папайї. А ще ж можна додавати краба чи ферментований рибний соус. Можливо, легше поїхати у Таїланд, ніж готувати цю страву самотужки, але вона точно варта усіх витрачених на неї зусиль.
45. Курячий рис, Сингапур

Цю курку, приготовану на пару або відварену, часто називають національною стравою Сінгапуру. Її подають на ароматному жирному рисі з нарізаним огірком як символічним овочем. Варіанти приготування включають смажену курку або курку в соєвому соусі. Соуси для занурення курки – преміальний темний соєвий соус, чилі з часником і подрібнений імбир – надають страві додаткового шарму.
44. Путін, Канада

Ні, це не той путін, про якого ми усі подумали, хоча є у них дещо схоже – на вигляд вони обоє непривабливі, але страва хоча б смачна. Картопля фрі, запечена з сиром і підливкою. Звучить не дуже корисно, виглядає відповідно, але смак нікого не залишить байдужим й змусить боротися за останню порцію. У Канаді зазначають, що путін найкраще смакує після трьох баночок пива.
43. Тако, Мексика

Свіжа, щойно приготована тортилья, начинена невеликими шматочками смаженої яловичини, олією та морською сіллю, а потім покрита гуакамоле, сальсою, цибулею, кінзою чи будь-чим іншим – ідеально підходить для сніданку, обіду чи вечері. Саме через цю страву жоден турист не залишає Мексику з меншою вагою, ніж коли приїхав.
42. Тост з маслом та мармітом, Велика Британія

Будь-що, змащене маслом, ймовірно, буде чудовим на смак, але якщо додати сюди ще й мармітову пасту – екстракт дріжджів з різким ароматом, який дещо нагадує соєвий соус – ви однозначно закохаєтесь у цей сендвіч... або будете його ненавидіти (байдужим не залишитесь точно).
41. Смердючий тофу, Південно-Східна Азія

Ніщо насправді не підготує вас до запаху однієї з найдивніших страв на Землі. Як і дуріан, смердючий тофу є одним із найвідоміших продуктів Південно-Східної Азії. Запах бродіння тофу настільки сильний, що багато хто не може позбутися спогадів про цю страву місяцями. Але легендарний смак цього тофу вартий закритого носа (хоча тоді ефект буде неповноцінним).
40. Марципан, Німеччина

Не обманюйте себе дешевими імітаціями марципанів, у яких використовується соєва паста або мигдальна есенція. Справжній продукт, у якому використовується лише мелений мигдаль із цукром, настільки хороший, що ви з’їсте цілий батончик і навіть якщо вас почне нудити, ви все одно задумаєтесь про другу порцію.
39. Кетчуп, США

Цей простий соус заслуговує на окреме місце в списку, адже може зробити смачною будь-яку страву. Тож як можна не назвати одним з найсмачніших продукт, який робить смачним будь-що?
38. Французький тост, Гонконг

На відміну від свого більш стриманого аналога недільного сніданку, французький тост у гонконгському стилі схожий на смажені у фритюрі обійми. Два шматочки тосту змащують арахісовим маслом або джемом кайя, змочують у яєчному тісті, обсмажують у вершковому маслі та подають із ще великою кількістю масла та великою кількістю сиропу. Найкраща їжа Гонконгу, якою найкраще насолоджуватися перед перевіркою рівня холестерину.
37. Курка з пармезаном, Австралія

Розплавлений сир пармезан і моцарелла, а також томатний соус з перцем і часником, збризнутий поверх курячого філе – ідеальна ідея для будь-якої вечері. Страва вважається італійською, але ніколи не говоріть цього в австралійському пабі. В Австралії настільки добре готують курку з пармезаном, що можна говорити про те, що страва "поміняла прописку".
36. Хумус, Близький Схід

Ця скромна близькосхідна паста, приготована з нуту, часнику, лимонного соку та тахіні, стала однією з основних страв у холодильниках по всьому світу. Ця закуска чудово смакує як соус, до хліба, до м’яса, до овочів, квасолі або рисових коржів.
35. Краб з чилі, Сингапур

Ви не можете відвідати Сінгапур, не спробувавши його пряну м’ясну кухню. Хоча існують десятки способів приготування краба, краб з чилі залишається місцевим бестселером.
34. Кленовий сироп, Канада

Ви коли-небудь пробували їсти млинець з кленовим сиропом? Спробуйте, після цього млинці без кленового сиропу здаватимуться вам шматком картону... погано приготованим шматком картону. Цей продукт є справжнім подарунком батькам, які можуть змусити дитину із задоволенням з'їсти будь-який овоч, додавши до нього краплю кленового сиропу.
33. Fish 'n' chips, Велика Британія

Все, що існує аж з 1860-х років, не може бути поганим. Основним продуктом вікторіанського британського робітничого класу є хрустка зовні та м’яка всередині страва з простими основними продуктами без прикрас: риба та картопля фрі. Що ще потрібно для смачного обіду?
32. Анкімо, Японія

Мабуть, ви ніколи не ловили себе на думці, що хочете спробувати печінку морського чорта. Але вам точно колись потрібно її спробувати й краще поспішати, адже браконьєри не сплять й скоро морський чорт може залишитися недоступним. Якщо ви натрапите на кремовий, але дивно легкий делікатес Анкімо – обов'язково скуштуйте його, адже це одна з найкращих страв у Японії.
31. Пармська шинка, Італія

Ви могли бачити її складеною навколо дині, загорнутою навколо грисині, покладеною на піцу чи в салат. На це є вагома причина: ці солоні, тонкі, як папір, скибочки висушеної на повітрі шинки піднімають смак усього, що вони супроводжують, на вищий рівень.
30. Goi cuon (літній рулет), В'єтнам

Ця закуска зі свинини, креветок, зелені, рисової вермішелі та інших інгредієнтів, загорнута у рисовий папір, подається за кімнатної температури. Це "легке м’ясо" створює у роті свіжий смак трав. Змочений у злегка солодкому в’єтнамському соусі й приправлений меленим арахісом, цей рулет є неймовірно легким й уособлює в собі те "більше", чого ви можете чекати, куштуючи будь-яку нову страву.
29. Яловичий стейк Омі-гю, Японія

Цю преміальну японську яловичину Wagyu зі знаменитого ранчо Takara називають "Роллс-Ройсом" у світі яловичини. Такий стейк найкраще їсти у стилі сашимі, змастивши його краплею кафрового лайму та морською сіллю зеленого чаю. Мармуровий жир надає кожному шматку характерну текстуру й змушує яловичину танути у роті, залишаючи тонкий, але виразно класичний смак м'яса.
28. По, В'єтнам

Ця національна страва – це просто бульйон, свіжа рисова локшина, кілька трав і зазвичай курка або яловичина. Але цей суп є чимось більшим, ніж просто сумою його інгредієнтів – ароматний, смачний та ідеально збалансований.
27. Лечон, Філіппіни

Філіппінська національна страва лечон – це ціле молоде порося, яке повільно смажиться на вугіллі протягом кількох годин. Завдяки цьому м’ясо стає ніжним, а шкірка надзвичайно хрусткою. Лечон готують лише в особливих випадках протягом року.
26. Фахітас, Мексика

Це ідеальна страва для самостійного приготування й власних експериментів. Крок 1: Подивіться, як шкварчить м’ясо на розпеченій сковороді. Крок 2: разом із м’ясом покладіть у теплий борошняний коржик перець, цибулю, гуакамоле, сметану та сальсу. Крок 3: пообіцяйте всім поруч, що ви робитимете ще один. Крок 4: повторіть.
25. Краб з маслом та часником, Індія

Ця страва не має коріння в китайській, континентальній чи індійській кухнях. Вона походить з Масляного краю – уявної країни з найкращою їжею, де до всіх страв додають розтоплене вершкове масло. Ця смачна проста страва готується шляхом затоплення великого краба у купі вершково-часникового соусу, який просочується в кожен куточок і покриває кожен дюйм м’яса. Ймовірно, це фірмова страва богів Масляного краю.
24. Чемп, Ірландія

Ця традиційна ірландська національна страва зникає зі столу швидше, ніж пиво з прилавків магазинів у п'ятницю ввечері. Картопляне пюре з ріпчастою цибулею, вершковим маслом, сіллю, перцем та шампіньйонами ідеально підходить до будь-якого м’яса чи риби. Ідеальний чемп можна скоштувати у будь-якому ірландському пабі.
23. Лазанья, Італія

Друга після піци у списку знаменитих італійських страв. Небагато речей у світі можуть бути смачнішими, ніж листи макаронів з м'ясом, травами, сиром й томатним соусом, запеченими у духовці.
22. Поук, США

Цей салат із сирої риби є культовою гавайською закускою. Вона виникла, коли місцеві рибалки шукали використання обрізків зі свого улову. Рибу можна приправляти по-різному, тому це смачна, але й корисна страва, яка має шанувальників в усьому світі
21. Круасан, Франція

М'яке, повітряне та хрумке листове тісто чудово поєднується з будь-яким начинками. Круасанами можна снідати, обідати й вечеряти, а також їсти їх як десерт, просто змінюючи начинку (можливо саме так виглядає рай).
20. Арепас, Венесуела

Пиріжок із кукурудзяного тіста у цій страві виступає пікантним полотном, на якому можна намалювати будь-який смак із різних начинок: сир, подрібнена курка, хрусткий бекон, перико, яловичина, помідори, авокадо і так далі.
19. Bunny chow, ПАР

Незважаючи на назву, під час приготування однієї з найпопулярніших вуличних страв у Південній Африці жоден кролик не постраждав. Банні-чау – це видовбані половини або чверть буханки білого хліба, наповнені надзвичайно гострим карі. Може доповнюватись картоплею, куркою та іншими додатками. Страва виникла в індійській громаді Дурбану.
18. Шашлик, Кавказ

Смак шашлику неможливо описати словами. Просто подумайте про мариноване м'ясо, смажене на вогні, а потім спробуйте забути цей аромат. Просто найкраща їжа для душі та серця... якщо ви не вегетеріанець, звісно.
17. Лобстер, увесь світ

Забудьте про всі вишукані, вигадані страви з омарів, які готують показові шеф-кухарі, що прагнуть схвалення Michelin. Якщо ви дістали лобстера, то найкращий спосіб ним насолодитися – просто відварити та подати з гарніром з розтопленим маслом і скибочкою лимона.
16. Pastel de nata, Португалія

Pastel de nata є, мабуть, найсмачнішим у світі побічним продуктом прання. Легенда свідчить, що португальські черниці та монахи, які використовували яєчні білки, щоб накрохмалити свій релігійний одяг, використовували залишки жовтків для приготування тістечок, у тому числі цих надзвичайно смачних пиріжків із заварним кремом.
15. Вареники, Європа

Вареники, які відомі також, як дамплінги чи пироги є традиційною стравою Центральної, Східної та Південно-Східної Європи, хоча є теорія, що вони прийшли сюди з Китаю. Страва також популярна у Північній Америці. Вареники, в залежності від начинки, можуть бути як основною стравою, так і десертом.
14. Пончики, США

Ці смажені в олії шматки тіста ніяк не можна назвати корисною стравою, але ж наскільки вони смачні. Є величезна кількість різновидів пончиків, але найвідоміші, мабуть, американські донати. Будьте обережні, адже ці калорійні бомби викликають звикання.
13. Варена кукурудза, увесь світ

Що може бути простіше за качан вареної кукурудзи з сіллю. У простоті цієї страви є щось первісне й доісторичне, як і в кожному з нас. Мабуть тому ми знову й знову просто варимо кукурудзу й не задумуємось, що нам чогось бракує у цьому ідеально збалансованому смаку. Такому ж збалансовану, як первісний всесвіт.
12. Курка пірі-пірі, Мозамбік

Південноафриканська мережа ресторанів Nando's зробила мозамбіксько-португальську курку пірі-пірі улюбленою в усьому світі. Але за оригінальною стравою вирушайте до Мапуту, столиці Мозамбіку. Galinha à Zambeziana — це свято курки, приготованої з лаймом, перцем, часником, кокосовим молоком і соусом пірі-пірі. Обережно, може бути гаряче.
11. Rendang, Індонезія

Яловичина з кокосовим молоком і сумішшю лемонграсу, калгану, часнику, куркуми, імбиру та перцю чилі повільно смажиться на маленькому вогні, а потім залишається тушкуватися протягом кількох годин, щоб зробити м'ясо ніжним та ароматним. Залишається просто їсти і радіти.
10. Курка муамба, Габон

Зневажлива західна версія цієї чудової габонської страви затоплює все в арахісовому маслі. Правильний рецепт вимагає курки, гострого чилі, часнику, помідорів, перцю, солі, бамії та пальмової олії (так, це саме те, яке закупорює артерії і яке змусить вас з'їсти другу порцію). Краще запишіться до спортзалу після захоплення цією стравою.
9. Морозиво, увесь світ

Навіть коли наїдаєшся до знемоги, чомусь, завжди знаходиться ще місце для купки морозива. Цей десерт точно можна вносити до списку найкращих речей, які коли-небудь придумалово людство.
8. Том ям кунг, Таїланд

Цей тайський кулінарний шедевр наповнений креветками, грибами, помідорами, лемонграсом, калганом і листям кафрського лайма. Зазвичай заправлений кокосовим молоком і вершками, цей ситний суп поєднує безліч улюблених тайських смаків: кислий, солоний, гострий і солодкий. Найкраще це ціна: дешево.
7. Пенанг Ассам Лакса, Малайзія

Варена скумбрія, тамаринд, чилі, м’ята, лемонграс, цибуля, ананас – усе це входить до однієї з найпопулярніших страв Малайзії. Цей кисло-гострий рибний бульйон з локшиною викликає залежність й він особливо чудовий, якщо його змішати з імбиром. Вам обов'язково сподобається.
6. Гамбургер, Німеччина

Лише одна мережа у світі заробляє на продажі гамбургерів 20 мільярдів доларів кожного року. При цьому McDonald's може не пропонувати найкращі бургери, але в цьому й фішка страви – це необов’язково. Поєднання хліба, м’яса і салату настільки влучне, що цілі країни спустошили свої екосистеми, щоб вирощувати більше корів, щоб покрити попит на м'ясо для гамбургерів.
5. Качка по-пекінськи, Китай

Секрет цієї легендарної страви — глазур із мальтозного сиропу, що покриває шкірку. Повільно смажена в духовці, хрустка, вкрита сиропом шкірка настільки смачна, що в автентичних ресторанах подають більше шкіри, ніж м’яса і доповнюють її млинцями, цибулею та соусом із хойсину або солодкої квасолі.
4. Суші, Японія

Коли японці хочуть зробити щось правильно, вони роблять це справді правильно. Такі гіганти брендів, як Toyota, Nintendo, Sony, Nikon і Yamaha, можливо, були створені людьми, які харчувалися не чимось складнішим, ніж сира риба та рис, але саме те, як риба та рис зібрані разом, робить це всесвітнім фаворитом у списку страв для першого побачення.
3. Шоколад, Мексика

Майя пили його, Лассе Халльстрьом зняв про нього фільм, а більшість з нас позбавляються почуття провини за те, що з’їли його занадто багато, з’їдаючи його більше. Історія скромних какао-бобів — це справжня історія про кулінарне диво, що вийшло з джунглів у цивілізацію. Без цього кондитерського виробу День Святого Валентина був би лише листівками та квітами.
2. Неаполітанська піца, Італія

Найкращою піцою була і залишається проста неаполітанська – винахід, який тепер захищено власною торговельною асоціацією, яка наполягає на морській солі, пшеничному борошні вищого сорту, використанні лише трьох видів свіжих помідорів, ручному розкачуванні тіста та суворому використанні печі на дровах. Використовуючи лише кілька інгредієнтів — тісто, помідори, оливкову олію, сіль і базилік (піца "Маринара" навіть не містить сиру) – неаполітанці створили їжу, яку мало хто готує належним чином, але всім дуже подобається.
1. Массаман каррі, Таїланд

Безперечно король каррі і, можливо, король усіх страв. Гострий, кокосовий, солодкий і пікантний. Навіть пакет магазинного соусу в цій страві може створити про вас враження, як про мішленівського кухаря. У Таїланді, який називають країною посмішок, массаман каррі продається на кожному кроці. Можливо, саме ця страва є причиною цих посмішок.
Раніше ми писали рецепт улюбленої страви Мерилін Монро. Гарнір для тих, хто любить креативність.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!