Картопляні зрази в домашніх умовах: 7 смачних рецептів
Зібрали 7 найсмачніших рецептів, як приготувати зрази в домашніх умовах

Як приготувати зрази в домашніх умовах / Фото: Pinterest
Зрази або картопляники - страва української кухні, яку готують із вареної картоплі з начинкою з капусти, різних видів сиру, м'яса та грибів. Вони подаються з ряжанкою, сметаною або кислим молоком.
Тісто для картопляних зразів можна приготувати різними способами, зокрема з борошном і манкою. У цій статті наводимо різні покрокові рецепти приготування картопляників.
Картопляні зрази
Інгредієнти:
- картопля - 500 грамів;
- вершкове масло - 50 грамів;
- ріпчаста цибуля - 1 головка;
- яйця - 3 штуки;
- сіль - за смаком.
Приготування
- Очищену картоплю відварити в підсоленій воді та розім'яти в пюре. В отриману картопляну масу додати вершкового масла та 1 яйце.
- Дрібно порубати цибулю, обсмажити, змішати з 2 рубаними, звареними круто яйцями.
- Із картопляного пюре зробити корж і покласти в нього начинку з цибулі та яєць. Скласти корж навпіл і зробити з нього котлету.
- Обваляти зразу в сухарях і обсмажити на олії.
Картопляні зрази з сиром та шинкою

Інгредієнти:
- картопля - 500 грамів;
- яйце - 1 штука;
- сіль і перець - за смаком;
- твердий сир - 100 грамів;
- шинка - 200-250 грамів;
- майонез - 1 чайна ложка;
- панірувальні сухарі - 7-8 ложок;
- рослинна олія - 1-2 столові ложки.
Приготування
- Відваріть картоплю в мундирі. Трохи остудіть її, очистіть і розімніть у пюре. З'єднайте з яйцем, сіллю та перцем.
- Сир і шинку натріть на крупній тертці. Змішайте і додайте майонез.
- З картоплі зробіть невеликі коржі. На кожен покладіть сирно-ветчинну начинку, загорніть краї та сформуйте зрази у формі котлет. Обваляйте їх у панірувальних сухарях.
- Розігрійте в сковороді олію на середньому вогні. Обсмажте зрази по 3-5 хвилин з кожного боку.
Картопляні зрази з сиром і м'ясом
Інгредієнти:
- картопля - 1 кілограм;
- яйця - 2 штуки;
- сіль, перець - за смаком;
- твердий сир - 100 грамів;
- кріп або петрушка - 3-5 гілок;
- свинячий або свинячо-яловичий фарш - 350 грамів;
- сметана - 1 чайна ложка;
- панірувальні сухарі - 100-150 грамів;
- рослинна олія - 1 столова ложка.
Приготування
- Відваріть картоплю до готовності. Зробіть пюре і трохи остудіть. Додайте 1 яйце і посоліть.
- Натріть сир на середній тертці. Зелень нарубайте. Змішайте з фаршем, яйцем і сметаною. Посоліть і поперчіть.
- Із картопляного пюре зробіть плоскі коржі. На половину з них викладіть м'ясну начинку, накрийте тими, що залишилися, і сформуйте зрази, щоб фарш опинився всередині. Обваляйте в панірувальних сухарях.
- Викладіть картопляні зрази на змащене олією деко. Запікайте за температури 180 °С протягом 40 хвилин, у середині приготування переверніть їх.
Картопляні зрази з куркою та грибами

Інгредієнти:
- картопля - 1 кілограм;
- яйця - 3 штуки;
- сіль, перець - за смаком;
- куряче філе - 300 грамів;
- цибулина - 1 штука;
- консервовані печериці - 100 грамів;
- морква - 1 штука;
- кріп або петрушка - 3-5 гілочок;
- рослинна олія - 1-2 столові ложки;
- сметана - 3 столові ложки;
- борошно - 3-5 столових ложки;
- панірувальні сухарі - 100-150 грамів;
- вершкове масло - 2 столові ложки.
Приготування
- Відваріть картоплю, зробіть із неї пюре. Трохи остудіть і перемішайте з двома яйцями та сіллю.
- Відваріть куряче філе. Остудіть і пропустіть через м'ясорубку.
- Цибулю та гриби дрібно наріжте. Моркву натріть на крупній тертці. Зелень нарубайте.
- Розігрійте рослинну олію на сковороді. Обсмажте на ній цибулю протягом 3-4 хвилин, додайте в неї моркву і готуйте ще стільки ж. Перемішайте з грибами та цибулею, залиште на вогні на кілька хвилин. Посоліть, поперчіть, посипте зеленню, заправте сметаною і дайте охолонути.
- Із картопляного фаршу зробіть коржі. На кожен покладіть начинку, загорніть краї та сформуйте зрази.
- Збийте яйце, що залишилося. Зрази спочатку обваляйте в борошні, а потім опустіть у яйце і запаніруйте в сухарях. На середньому вогні обсмажте на вершковому маслі до золотистої скоринки з кожного боку, приблизно по 3-6 хвилин.
Картопляні зрази з морепродуктами
Інгредієнти:
- картопля - 500 грамів;
- яйце - 1 штука;
- борошно - 3 столові ложки;
- сіль - за смаком;
- цибулина - 1 штука;
- морепродукти (очищені креветки або мідії) - 200 грамів;
- рослинна олія - 2-3 столові ложки;
- панірувальні сухарі - 6-7 столових ложок.
Приготування
- Відваріть картоплю в мундирі. Очистіть, остудіть і натріть її на дрібній тертці. Перемішайте з яйцем, борошном і сіллю.
- Подрібніть цибулю. Відваріть морепродукти: мідії варяться 5-7 хвилин, креветки - 2. Відкиньте на друшляк.
- Розігрійте в сковорідці 1 столову ложку рослинної олії на середньому вогні. За 3-4 хвилини обсмажте цибулю, додайте морепродукти і готуйте ще кілька хвилин. Посоліть.
- Із картопляного пюре зліпіть невеликі коржі. Викладіть на кожен із них начинку та загорніть краї. Сформуйте зрази, щоб морепродукти опинилися всередині, і обваляйте їх у паніровці.
- Розігрійте в сковороді олію, що залишилася, на середньому вогні. Обсмажте зрази за 3-5 хвилин з кожного боку.
Картопляні зрази з печінкою тріски

Інгредієнти:
- картопля - 500 грамів;
- печінка тріски - 130 грамів;
- часник - 1 зубчик;
- куряче яйце - ½ штуки;
- ріпчаста цибуля - 1 головка;
- вершкове масло - 2 столові ложки;
- пшеничне борошно - 2 столові ложки;
- сіль, зелень, сметана - за смаком.
Приготування
- Відваріть картоплю і зробіть пюре. Додайте в нього яйце, столову ложку вершкового масла і сіль. Ретельно перемішайте.
- Тонко наріжте цибулю. Посмажте її у вершковому маслі, що залишилося, додайте до неї подрібнений часник і смажте близько 5 хвилин.
- З печінки тріски ретельно злийте олію і розімніть її великими шматочками.
- Дайте цибулі трохи охолонути, а потім змішайте її з печінкою тріски.
- З картопляної маси сформуйте коржі діаметром приблизно 6 сантиметрів.
- На середину кожного покладіть приготований фарш, з'єднайте краї як у пиріжка.
- Обваляйте зрази в борошні та обсмажте в розігрітій олії по 3-4 хвилини з кожного боку.
- Подавайте із зеленню та сметаною.
М'ясні зрази з фетою та часником
Інгредієнти:
- цибулина - 1 штука;
- часник - 3 зубчики;
- кріп або петрушка - 6-7 гілочок;
- молоко - 50 мілілітрів;
- панірувальні сухарі - 8-10 столових ложок;
- свинячий або свинячо-гав'яжий фарш - 400-450 грамів;
- сіль і перець - за смаком;
- фета або сир - 200 грамів;
- сметана - 1 столова ложка;
- борошно - 1-2 столові ложки;
- рослинна олія - 3 столові ложки.
Приготування
- Наріжте дрібно цибулю. Часник пропустіть через прес. Нарубайте зелень. У молоці замочіть 3 столові ложки панірувальних сухарів.
- Фарш змішайте з цибулею, половиною часнику і розмоченими сухарями. Посоліть і поперчіть. Добре вимісіть і відбийте, щоб вийшла однорідна маса. Покладіть у миску, накрийте плівкою або кришкою, залиште в холодильнику на 30 хвилин.
- Фету розімніть виделкою. З'єднайте з часником, зеленню, сметаною, сіллю та перцем.
- Невелику порцію фаршу викладіть на харчову плівку і надайте їй плоску округлу форму. У центр покладіть начинку. Підніміть краї плівки, щоб сформувати зразу з фетою всередині. Спочатку обваляйте заготовки в борошні, потім занурте в яйце та запаніруйте в сухарях.
- У сковорідці розігрійте пару столових ложок рослинної олії на середньому вогні. Обсмажте зрази за 3-5 хвилин з кожного боку. Після викладіть на змащене олією деко. Запікайте в духовці приблизно 15 хвилин за температури 180°С.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!
Читайте також
Головне за сьогодні