ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Картопляні зрази в домашніх умовах: 7 смачних рецептів

Рецепти 18:23 - 09 квітня 2024

Зібрали 7 найсмачніших рецептів, як приготувати зрази в домашніх умовах

Картопляні зрази в домашніх умовах: 7 смачних рецептів

Як приготувати зрази в домашніх умовах / Фото: Pinterest

Зрази або картопляники - страва української кухні, яку готують із вареної картоплі з начинкою з капусти, різних видів сиру, м'яса та грибів. Вони подаються з ряжанкою, сметаною або кислим молоком.

Тісто для картопляних зразів можна приготувати різними способами, зокрема з борошном і манкою. У цій статті наводимо різні покрокові рецепти приготування картопляників.

Картопляні зрази

Інгредієнти:

  • картопля - 500 грамів;
  • вершкове масло - 50 грамів;
  • ріпчаста цибуля - 1 головка;
  • яйця - 3 штуки;
  • сіль - за смаком.

Приготування

  1. Очищену картоплю відварити в підсоленій воді та розім'яти в пюре. В отриману картопляну масу додати вершкового масла та 1 яйце.
  2. Дрібно порубати цибулю, обсмажити, змішати з 2 рубаними, звареними круто яйцями.
  3. Із картопляного пюре зробити корж і покласти в нього начинку з цибулі та яєць. Скласти корж навпіл і зробити з нього котлету.
  4. Обваляти зразу в сухарях і обсмажити на олії.

Картопляні зрази з сиром та шинкою

Рецепт картопляних зраз / Фото: Pinterest

Інгредієнти:

  • картопля - 500 грамів;
  • яйце - 1 штука;
  • сіль і перець - за смаком;
  • твердий сир - 100 грамів;
  • шинка - 200-250 грамів;
  • майонез - 1 чайна ложка;
  • панірувальні сухарі - 7-8 ложок;
  • рослинна олія - 1-2 столові ложки.

Приготування

  1. Відваріть картоплю в мундирі. Трохи остудіть її, очистіть і розімніть у пюре. З'єднайте з яйцем, сіллю та перцем.
  2. Сир і шинку натріть на крупній тертці. Змішайте і додайте майонез.
  3. З картоплі зробіть невеликі коржі. На кожен покладіть сирно-ветчинну начинку, загорніть краї та сформуйте зрази у формі котлет. Обваляйте їх у панірувальних сухарях.
  4. Розігрійте в сковороді олію на середньому вогні. Обсмажте зрази по 3-5 хвилин з кожного боку.

Картопляні зрази з сиром і м'ясом

Інгредієнти:

  • картопля - 1 кілограм;
  • яйця - 2 штуки;
  • сіль, перець - за смаком;
  • твердий сир - 100 грамів;
  • кріп або петрушка - 3-5 гілок;
  • свинячий або свинячо-яловичий фарш - 350 грамів;
  • сметана - 1 чайна ложка;
  • панірувальні сухарі - 100-150 грамів;
  • рослинна олія - 1 столова ложка.

Приготування

  1. Відваріть картоплю до готовності. Зробіть пюре і трохи остудіть. Додайте 1 яйце і посоліть.
  2. Натріть сир на середній тертці. Зелень нарубайте. Змішайте з фаршем, яйцем і сметаною. Посоліть і поперчіть.
  3. Із картопляного пюре зробіть плоскі коржі. На половину з них викладіть м'ясну начинку, накрийте тими, що залишилися, і сформуйте зрази, щоб фарш опинився всередині. Обваляйте в панірувальних сухарях.
  4. Викладіть картопляні зрази на змащене олією деко. Запікайте за температури 180 °С протягом 40 хвилин, у середині приготування переверніть їх.

Картопляні зрази з куркою та грибами

Картопляні зрази з куркою та грибами / Фото: Pinterest

Інгредієнти:

  • картопля - 1 кілограм;
  • яйця - 3 штуки;
  • сіль, перець - за смаком;
  • куряче філе - 300 грамів;
  • цибулина - 1 штука;
  • консервовані печериці - 100 грамів;
  • морква - 1 штука;
  • кріп або петрушка - 3-5 гілочок;
  • рослинна олія - 1-2 столові ложки;
  • сметана - 3 столові ложки;
  • борошно - 3-5 столових ложки;
  • панірувальні сухарі - 100-150 грамів;
  • вершкове масло - 2 столові ложки.

Приготування

  1. Відваріть картоплю, зробіть із неї пюре. Трохи остудіть і перемішайте з двома яйцями та сіллю.
  2. Відваріть куряче філе. Остудіть і пропустіть через м'ясорубку.
  3. Цибулю та гриби дрібно наріжте. Моркву натріть на крупній тертці. Зелень нарубайте.
  4. Розігрійте рослинну олію на сковороді. Обсмажте на ній цибулю протягом 3-4 хвилин, додайте в неї моркву і готуйте ще стільки ж. Перемішайте з грибами та цибулею, залиште на вогні на кілька хвилин. Посоліть, поперчіть, посипте зеленню, заправте сметаною і дайте охолонути.
  5. Із картопляного фаршу зробіть коржі. На кожен покладіть начинку, загорніть краї та сформуйте зрази.
  6. Збийте яйце, що залишилося. Зрази спочатку обваляйте в борошні, а потім опустіть у яйце і запаніруйте в сухарях. На середньому вогні обсмажте на вершковому маслі до золотистої скоринки з кожного боку, приблизно по 3-6 хвилин.

Картопляні зрази з морепродуктами

Інгредієнти:

  • картопля - 500 грамів;
  • яйце - 1 штука;
  • борошно - 3 столові ложки;
  • сіль - за смаком;
  • цибулина - 1 штука;
  • морепродукти (очищені креветки або мідії) - 200 грамів;
  • рослинна олія - 2-3 столові ложки;
  • панірувальні сухарі - 6-7 столових ложок.

Приготування

  1. Відваріть картоплю в мундирі. Очистіть, остудіть і натріть її на дрібній тертці. Перемішайте з яйцем, борошном і сіллю.
  2. Подрібніть цибулю. Відваріть морепродукти: мідії варяться 5-7 хвилин, креветки - 2. Відкиньте на друшляк.
  3. Розігрійте в сковорідці 1 столову ложку рослинної олії на середньому вогні. За 3-4 хвилини обсмажте цибулю, додайте морепродукти і готуйте ще кілька хвилин. Посоліть.
  4. Із картопляного пюре зліпіть невеликі коржі. Викладіть на кожен із них начинку та загорніть краї. Сформуйте зрази, щоб морепродукти опинилися всередині, і обваляйте їх у паніровці.
  5. Розігрійте в сковороді олію, що залишилася, на середньому вогні. Обсмажте зрази за 3-5 хвилин з кожного боку.

Картопляні зрази з печінкою тріски

Картопляні зрази з печінкою тріски / Фото: Pinterest

Інгредієнти:

  • картопля - 500 грамів;
  • печінка тріски - 130 грамів;
  • часник - 1 зубчик;
  • куряче яйце - ½ штуки;
  • ріпчаста цибуля - 1 головка;
  • вершкове масло - 2 столові ложки;
  • пшеничне борошно - 2 столові ложки;
  • сіль, зелень, сметана - за смаком.

Приготування

  1. Відваріть картоплю і зробіть пюре. Додайте в нього яйце, столову ложку вершкового масла і сіль. Ретельно перемішайте.
  2. Тонко наріжте цибулю. Посмажте її у вершковому маслі, що залишилося, додайте до неї подрібнений часник і смажте близько 5 хвилин.
  3. З печінки тріски ретельно злийте олію і розімніть її великими шматочками.
  4. Дайте цибулі трохи охолонути, а потім змішайте її з печінкою тріски.
  5. З картопляної маси сформуйте коржі діаметром приблизно 6 сантиметрів.
  6. На середину кожного покладіть приготований фарш, з'єднайте краї як у пиріжка.
  7. Обваляйте зрази в борошні та обсмажте в розігрітій олії по 3-4 хвилини з кожного боку.
  8. Подавайте із зеленню та сметаною.

М'ясні зрази з фетою та часником

Інгредієнти:

  • цибулина - 1 штука;
  • часник - 3 зубчики;
  • кріп або петрушка - 6-7 гілочок;
  • молоко - 50 мілілітрів;
  • панірувальні сухарі - 8-10 столових ложок;
  • свинячий або свинячо-гав'яжий фарш - 400-450 грамів;
  • сіль і перець - за смаком;
  • фета або сир - 200 грамів;
  • сметана - 1 столова ложка;
  • борошно - 1-2 столові ложки;
  • рослинна олія - 3 столові ложки.

Приготування

  1. Наріжте дрібно цибулю. Часник пропустіть через прес. Нарубайте зелень. У молоці замочіть 3 столові ложки панірувальних сухарів.
  2. Фарш змішайте з цибулею, половиною часнику і розмоченими сухарями. Посоліть і поперчіть. Добре вимісіть і відбийте, щоб вийшла однорідна маса. Покладіть у миску, накрийте плівкою або кришкою, залиште в холодильнику на 30 хвилин.
  3. Фету розімніть виделкою. З'єднайте з часником, зеленню, сметаною, сіллю та перцем.
  4. Невелику порцію фаршу викладіть на харчову плівку і надайте їй плоску округлу форму. У центр покладіть начинку. Підніміть краї плівки, щоб сформувати зразу з фетою всередині. Спочатку обваляйте заготовки в борошні, потім занурте в яйце та запаніруйте в сухарях.
  5. У сковорідці розігрійте пару столових ложок рослинної олії на середньому вогні. Обсмажте зрази за 3-5 хвилин з кожного боку. Після викладіть на змащене олією деко. Запікайте в духовці приблизно 15 хвилин за температури 180°С.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин