ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Як приготувати кабачкову ікру: покроковий рецепт

Рецепти 18:06 - 23 серпня 2024

7 кроків, щоб приготувати смачну кабачкову ікру

Як приготувати кабачкову ікру: покроковий рецепт

Рецепт кабачкової ікри на зиму / Фото: Getty Images

Щойно починається так званий "сезон кабачків", який припадає на літній період - багато господинь одразу ж із задоволенням готують кабачкову ікру - страву швидку в приготуванні, легку, низькокалорійну, смачну, корисну. Це і повноцінна страва, яку можна подавати до будь-якого м'яса, і закуска, і хороший перекус, і гарнір, і бутерброд.

Звісно, можна вдосталь поїсти кабачкової ікри в сезон, але можна й заготівлю зробити - і ви завжди матимете під рукою і перекус для себе, і частування для раптових гостей - закатана на зиму кабачкова ікра така ж багатофункціональна, як і свіжоприготована. А за нашим рецептом ви ніколи не відрізните свіжу ікру від заготовки.

Кабачкова ікра за ГОСТом

А ви знали, що навіть для такої страви, як кабачкова ікра, існує суворий ГОСТ? За ДСТУ текстура кабачкової ікри має бути обов'язково однорідною, без окремих шматочків або будь-яких грудок. Смак має бути кисло-солодкий, збалансований. І - найголовніше - кабачкова ікра за ГОСТом складається всього з чотирьох інгредієнтів.

Так, для всіх страв, зокрема і для кабачкової ікри, існувала сувора рецептура - вона була багаторазово випробувана і затверджена на державному рівні. Ікра мала містити тільки такі виключно натуральні інгредієнти: кабачки, моркву, томатну пасту та цибулю. Що стосується приправ - то тільки сіль, чорний перець, трохи рослинної олії та оцту.

Поступово якість покупної, так званої "магазинної" ікри, почала погіршуватися, оскільки до неї почали додавати консерванти для кращого зберігання, харчові добавки для посилення смаку та барвники для інтенсивнішого кольору. Крім того, у фабричну кабачкову ікру може входити ще безліч нікому не відомих інгредієнтів на кшталт крохмалю, пальмової олії, які, напевно, не принесуть жодної користі вашому організму, та й про смак такої ікри теж можна посперечатися.

Але ж кабачкова ікра елементарно готується за ГОСТом у домашніх умовах. Ви точно знатимете, що в неї поклали, будете впевнені в її високій якості та чудовому смаку. Наш рецепт - швидкий, перевірений роками і вкрай простий - ви зможете ласувати смачними заготовками всю зиму.

Користь кабачкової ікри

У чому полягає користь кабачкової ікри / Фото: Pexels

Але ж кабачкова ікра - не тільки практична "швидка" закуска, вона ще й корисна. Дослідження показали, що регулярне вживання кабачкової ікри не тільки "в сезон" знижує рівень так званого "поганого" холестерину, сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, оскільки до кабачкової ікри входять пектинові речовини, що "відповідають" за формування здорової мікрофлори в кишківнику.

Завдяки своїй низькій калорійності кабачкова ікра часто входить до раціону людей, які стежать за своєю вагою і кількістю споживаних на день калорій. Навіть після термічної обробки, в ікрі зберігаються корисні властивості овочів і склад, до якого входять калій, вітаміни С, Е.

На правильну роботу шлунково-кишкового тракту також благотворно впливають грубі харчові волокна, які у великій кількості присутні в кабачковій ікрі. Вони ж сприяють виведенню з організму шлаків, токсинів і шкідливого холестерину.

Крім того, під час термічної обробки інгредієнтів, що входять до кабачкової ікри, не втрачається ще один компонент - лікопін. Він важливий для будь-якого організму, оскільки науково доведено, що він діє як профілактичний засіб проти раку передміхурової залози.

Опис і склад

Отже, кабачкова ікра історично належить слов'янській кухні, класифікується як закуска, час для підготовки інгредієнтів - лише 4 - 5 хвилин, приготування - 18 - 20 хвилин. КБЖУ на 100 грамів: енергетична цінність - 95 - 97 ккал, співвідношення БЖУ - білки - 1,2 грама, жири - 7 грамів, вуглеводи - 7,4 грама.

Інгредієнти:

  • Кабачки - 1 кг.
  • Морква - 300 грам.
  • Цибуля ріпчаста - 300 грамів.
  • Томатна паста - 80 грамів.
  • Цукор - 1 столова ложка.
  • Сіль - 1 чайна ложка.
  • Чорний мелений перець - ¼ чайної ложки.
  • Оцет столовий 9% - 1 столова ложка.
  • Рослинна олія - 70 мл.
  • Покроковий рецепт
Як приготувати кабачкову ікру / Фото: Pexels

Крок 1: підготовка моркви та цибулі

Попередньо ретельно вимивши цибулю, моркву і кабачки гарячою водою, почистіть цибулю і подрібніть її дрібним кубиком. Моркву рекомендуємо натерти на крупній тертці.

Крок 2: обробка кабачків

Кабачки слід очистити від шкірки, попередньо видаливши хвостики. Якщо кабачки досить зрілі - найімовірніше, доведеться видалити і насіння, а також пухку м'якоть, бо вона не принесе жодного смаку чи користі.

Зверніть увагу, що вам потрібен для рецепта 1 кг підготовлених кабачків, тому враховуйте, що після очищення молоді кабачки втратять у вазі приблизно 200 грамів, а старі кабачки, якщо вам доведеться ще й видаляти насіння та пухку м'якоть - 500 грамів. Тобто молоденьких дрібних кабачків беріть спочатку 1,2 кг, а для старих великих кабачків - 1,5 кг.

Крок 3: обсмажування цибулі

Не смажте всі інгредієнти одразу - це неправильно, оскільки в будь-якого продукту є певний час смаження та індивідуальні особливості. Цибулю смажте на рослинній олії, постійно помішуючи, до золотистого кольору.

Крок 4: додавання моркви та томатної пасти

Терту моркву підсмажуйте разом із цибулею не більше 3 хвилин, після додавання томатної пасти - ще 3 хвилини. Не забувайте постійно перемішувати, оскільки томатна паста «любить» швидко підгорати.

Крок 5: тушкування кабачків

Обсмажені на олії в томатній пасті цибулю та моркву викладіть на дно товстостінної каструлі, зверху розкладіть кабачки кубиком. Посоліть овочі, додайте 1 ст. л. цукру і 0,25 ч. л. чорного перцю. Каструлю накрийте кришкою і встановіть на мінімальний нагрів. Готувати слід до готовності, періодично помішуючи. А готовність ви визначите за м'якістю кабачків і зменшенням загального обсягу маси приблизно на 40%.

Крок 6: пюрирування ікри та доведення до готовності

Отриману злегка остиглу масу слід перетворити на пюре за допомогою блендера. Потім її ще бажано протерти через сито, оскільки блендер може все-таки пропустити шматочки, а нам потрібна однорідність.

Після поверніть перетерту ікру в каструлю, доведіть на середньому вогні до кипіння, постійно помішуючи. Щойно маса закипить, додайте в неї оцет, ще раз ретельно розмішайте і зніміть із плити.

Крок 7: закривання ікри в банку

Швидко розкладіть гарячу ікру в теплі попередньо стерилізовані банки. Поки ікра остигає перед подрібненням, ви можете провести стерилізацію банок парою. Для ікри, приготованої із зазначеної в рецепті кількості продуктів, знадобиться 2 банки по 0,5 л. Наповнені майже до верху ємності закрийте герметично, поставте догори дном, тепло укутайте й залиште так до повного охолодження, у принципі, так само закриваються на зиму будь-які соління.

Обов'язково спробуйте наш простий і швидкий рецепт приготування кабачкової ікри на зиму, щоб потім насолоджуватися її прекрасним смаком і легкою текстурою аж до наступного «кабачкового сезону».

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин