Вчимося готувати святковий хліб штолен з горіхами та сухофруктами
Смачний хліб можна випікати не лише на свята

Святковий хліб штолен/Фото: Bing
Штолен — це традиційний німецький різдвяний хліб з насиченим ароматом і багатим смаком. Його випікають із дріжджового тіста, додаючи сухофрукти, горіхи, спеції, а також інколи марципан. Завдяки особливому процесу приготування і великій кількості інгредієнтів, Штолен стає дуже ароматним і може зберігатися тривалий час. Після випікання його обгортають цукровою пудрою, що символізує сніг, і залишають на кілька тижнів, щоб він "визрів" і став ще смачнішим.
Інгредієнти для начинки (на 3 середні штолени):
- 500 г цукатів та сухофруктів.
- 200 г горіхів.
- 50 мл апельсинового соку.
- 1 лимон (сік та цедра).
- 100 мл коньяку.
- 2 ч.л. кориці та гвоздики.
Сухофрукти, цукати, спеції та коньяк змішуємо і залишаємо настоятися у банці тиждень, щодня перемішуючи. Горіхи підсмажити і подрібнити перед додаванням.
Інгредієнти для опари:
- 150 мл молока.
- 1 ст.л. цукру.
- 15 г свіжих дріжджів.
- 150 г борошна.
Замішуємо опару та залишаємо в теплі на 40 хв.
Інгредієнти для тіста:
- 2 яйця.
- 50 г вершків (20%) або сметани.
- 80 г цукру.
- 300 г цукрової пудри для посипання.
- 12 г ванільного цукру.
- 0,5 ч.л. солі.
- 150 г розтопленого вершкового масла + 150 г для змазування.
- 420 г борошна (+/- 30 г).
Приготування:
- Приготування здоби: коли опара готова, в мисці змішуємо розтоплене масло, яйця, цукор, сіль та вершки. Збиваємо міксером до розчинення цукру. Додаємо опару і борошно, замішуємо тісто.
- Перший підйом: накриваємо рушником і залишаємо на 40 хвилин.
- Начинка: додаємо настояні цукати і горіхи в тісто, перемішуємо, підсипаючи трохи борошна. Відкладаємо на 40 хв.
- Формування: ділимо тісто на 3 частини, розкачуємо до 2 см, закручуємо рулетики, накриваємо і залишаємо на 20 хв.
- Випікання: випікаємо при 160°C протягом 60 хв.
- Остаточне оформлення: теплі штолени змазуємо вершковим маслом і щедро посипаємо цукровою пудрою. Загортаємо в пергамент.
Спробуйте приготувати скумбрію у гірчичному соусі.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!