ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Вчимося готувати святковий хліб штолен з горіхами та сухофруктами

Рецепти 08:48 - 27 жовтня 2024

Смачний хліб можна випікати не лише на свята

Вчимося готувати святковий хліб штолен з горіхами та сухофруктами

Святковий хліб штолен/Фото: Bing

Штолен — це традиційний німецький різдвяний хліб з насиченим ароматом і багатим смаком. Його випікають із дріжджового тіста, додаючи сухофрукти, горіхи, спеції, а також інколи марципан. Завдяки особливому процесу приготування і великій кількості інгредієнтів, Штолен стає дуже ароматним і може зберігатися тривалий час. Після випікання його обгортають цукровою пудрою, що символізує сніг, і залишають на кілька тижнів, щоб він "визрів" і став ще смачнішим.

Інгредієнти для начинки (на 3 середні штолени):

  • 500 г цукатів та сухофруктів.
  • 200 г горіхів.
  • 50 мл апельсинового соку.
  • 1 лимон (сік та цедра).
  • 100 мл коньяку.
  • 2 ч.л. кориці та гвоздики.

Сухофрукти, цукати, спеції та коньяк змішуємо і залишаємо настоятися у банці тиждень, щодня перемішуючи. Горіхи підсмажити і подрібнити перед додаванням.

Інгредієнти для опари:

  • 150 мл молока.
  • 1 ст.л. цукру.
  • 15 г свіжих дріжджів.
  • 150 г борошна.

Замішуємо опару та залишаємо в теплі на 40 хв.

Інгредієнти для тіста:

  • 2 яйця.
  • 50 г вершків (20%) або сметани.
  • 80 г цукру.
  • 300 г цукрової пудри для посипання.
  • 12 г ванільного цукру.
  • 0,5 ч.л. солі.
  • 150 г розтопленого вершкового масла + 150 г для змазування.
  • 420 г борошна (+/- 30 г).

Приготування:

  • Приготування здоби: коли опара готова, в мисці змішуємо розтоплене масло, яйця, цукор, сіль та вершки. Збиваємо міксером до розчинення цукру. Додаємо опару і борошно, замішуємо тісто.
  • Перший підйом: накриваємо рушником і залишаємо на 40 хвилин.
  • Начинка: додаємо настояні цукати і горіхи в тісто, перемішуємо, підсипаючи трохи борошна. Відкладаємо на 40 хв.
  • Формування: ділимо тісто на 3 частини, розкачуємо до 2 см, закручуємо рулетики, накриваємо і залишаємо на 20 хв.
  • Випікання: випікаємо при 160°C протягом 60 хв.
  • Остаточне оформлення: теплі штолени змазуємо вершковим маслом і щедро посипаємо цукровою пудрою. Загортаємо в пергамент.

Спробуйте приготувати скумбрію у гірчичному соусі.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин