Пісний грецький пиріг з горіхами і сухофруктами
Фануропіта – це не просто пиріг, а справжня кулінарна легенда з Греції, що має глибоке духовне значення

Пиріг Фануропіта / Фото: pixabay.com
Його названо на честь святого Фанурія, великомученика, який є символом надії та відкриття істини.
Назва пирога походить від грецького слова, що означає "той, хто відкриває".
Традиційно його готують, коли моляться до святого про вирішення важливих питань або пошук втраченого.
Пиріг готується з простих інгредієнтів, як-от оливкова олія, апельсиновий сік, горіхи та спеції, що символізують скромність і духовну чистоту.
Інгредієнти
- 520 г (3 склянки і 2 ст. ложки) пшеничного борошна
- 4 ч. ложки розпушувача для тіста
- 1 ч. ложка меленої кориці
- 150 мл (9-10 ст. ложок) олії
- 180 г цукру
- Цедра 1 лимона
- 75 мл (5 ст. ложок) апельсинового соку
- 75 мл (5 ст. ложок) води
- 2 пригорщі світлих родзинок
- 2 пригорщі темних родзинок
- 2 пригорщі волоських горіхів
- 1 дрібка солі
- 1 ст. ложка цукрової пудри (для посипання пирога)
Спосіб приготування
- Промиті і підсушені горіхи нарізати.
- Вичавити сік з половинки апельсина, відміряти 75 мл (5 ст. ложок) і додати до нього ще 5 ст. ложок холодної води.
- З ретельно вимитого лимона зняти цедру.
- У глибокій мисці перемішати всі сухі інгредієнти: просіяне борошно, розпушувач, корицю, сіль і цукор.
- Додати масло, апельсиновий сік з водою. Ще раз добре перемішати всі інгредієнти протягом декількох хвилин. Тісто має вийти схожим на кашу: в'язким, не надто рідким і не дуже густим. За необхідності влити трохи води.
- Потім додати цедру, промиті родзинки, горіхи і знову добре перемішати.
- Змастити маслом круглу форму для випічки діаметром 24 см і злегка посипати її мукою. Викласти в форму тісто.
- Випікати при 180 градусів 45 хвилин. Остудити, за бажанням посипати цукровою пудрою. Фануропіта стає смачніше за добу після випічки.
Також приготуйте печиво "Кали".
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!
Читайте також
Головне за сьогодні