Готуємо кримськотатарський янтик з бараниною: традиційний рецепт страви
Страва дуже схожа на чібереки — класику кримськотатарської кухні

Фото: Pixabay
Місяцеподібні пиріжки з прісного тіста, начинені пряною бараниною чи яловичиною — одна із популярних буденних страв киримли. Краї янтиків обрізають спеціальним ножем — чигирикхом, який надає краю характерної хвилястої форми.
Печуть їх без жиру, на гарячій чавунній сковороді, з обидвох сторін. Готові янтики змащують маслом та подають в спеціальному посуді — саані. До речі, якщо янтики підсмажити у фритюрі, то це вже будуть чібереки — ще одна класична страва кухні кримських татар.
Основні інгредієнти
Борошно пшеничне 730 г
Вода 300 мл
Курдючний жир 50 г
Оливкова олія 100 мл
Баранина 220 г
Цибуля жовта ріпчаста 250 г
Сіль 1 ст. л.
Сир сулугуні 500 г
Масло вершкове 100 г
Спосіб приготування
- Просійте борошно в глибоку миску. В центрі зробіть заглиблення, влийте туди воду та оливкову олію. Замісіть туге тісто, скачайте з нього кулю та залиште відпочивати на 30-40 хвилин.
- Тим часом підготуйте начинки. Баранину поріжте шматочками та змеліть в м’ясорубці разом з цибулею та курдючним жиром. Додайте сіль, добре вимішайте. Сулугуні натріть на буряковій тертці.
- Тісто розділіть на дві частини та скачайте у формі ковбасок. Кожну з них розділіть на 10 шматочків вагою по 50 грамів. Розкачайте шматочок тіста в коло діаметром приблизно 20 сантиметрів, посередині викладіть 2 столові ложки начинки на ваш вибір, приблизно 50 грамів м’ясної чи сирної. Складіть лист розкачаного тіста навпіл, формуючи янтик. Обережно притисніть краї, переконайтеся, що вони щільні. Підрівняйте форму за допомогою спеціального ножа, який кримські татари називають чигирик, але можна скористатися й звичайним ножем з колекції Марко Черветті.
- Коли всі янтики будуть готовими до смаження, поставте пательню з антипригарним покриттям на середній вогонь і добре розігрійте. Викладайте одразу по 2 штуки. На поверхні янтика, почнуть з’являтися пухирці, а тісто підніметься догори — це знак, що настав час перевертати його на інший бік. Готовий янтик має злотавий колір з темними припеченими пухирцями.
Раніше ми розповідали, як приготувати піцу на лаваші за 10 хвилин.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!