5 стародавніх рецептів страв, які українці готували на Різдво
Ділимось цікавими стравами для святкового столу

Що готували наші предки на Різдво: 5 стародавніх українських рецептів/Фото: Pexels
Різдво Христове – одне з найважливіших релігійних свят в Україні. Окрім гарних костюмів та співу, українці полюбляли й смачно попоїсти у цей день, готуючи неймовірні страви. Це свято наші предки відзначали з багатим столом.
На Різдво українці здавна готували різні святкові страви, обов'язково пісні, бо святкувати починали ще у Святвечір. А от традиції в різних регіонах країни відрізнялися. Ці страви з часом стали лише історією, а у наш час українці вже не пам'ятають цих рецептів.
5 давніх українських рецептів на Різдво
Закарпатський картопляний салат
Картопля - 4 шт.
Томати - 2 шт.
Перець солодкий - 2 шт.
Цибуля - 1 шт.
Морква - 1 шт.
Сік лимона - 1 ч. л.
Соняшникова олія - 3 стол.л.
Сіль, мелений перець за смаком.
Спосіб приготування
- Картоплю і моркву почистити, нарізати однаковою великою соломкою.
- На сковороді розігріти соняшникову олію і викласти картоплю в гарячу олію. Обсмажити картоплю до готовності (приблизно 15 хвилин) і викласти на папір, щоб прибрати зайву олію. На сковороді після картоплі посмажити моркву 5 хвилин і теж викласти на папір.
- Помідор нарізати великими часточками, цибулю - півкільцями, перець - довгою соломкою. Змішати в салатнику смажену картоплю і моркву, а також перець, цибулю і томати.
- Посолити та поперчити салат за смаком, заправити лимонним соком.
Креплики з оселедцем
Крепликами називають маленькі пісні різдвяні вареники. Класична начинка для них - оселедець, але можна використовувати і будь-які інші варіанти начинки.
Борошно пшеничне - 2 склянки.
Вода - 0.5 склянки
Цибуля велика - 1 шт.
Філе оселедця - 200 г.
Соняшникова олія - 1 стол. л.
Сіль, чорний перець мелений - за смаком.
Спосіб приготування
- Цибулю дрібно нарізати, обсмажити на розігрітій сковороді з соняшниковою олією 3-4 хвилини.
- Оселедець очистити від кісток і дрібно нарізати. Змішати цибулю з оселедцем.
- Для тіста просіяти борошно гіркою, додати трохи солі і зробити поглиблення посередині. Влити теплу воду і замісити еластичне тісто.
- Тісто тонко розкачати і за допомогою склянки або стопки вирізати однакові кружечки.
- Креплики роблять невеликими за розміром, майже як пельмені. Наповнити тісто начинкою з оселедця і зліпити вареники. Варити креплики в окропі 4-5 хвилин.
Горохові січеники
Горохова шліфована крупа - 2 склянки.
Холодна вода - 1.5 л.
Цибуля - 1 шт.
Панірувальні сухарі - 3 ст. л.
Соняшникова олія - 2 стол.л.
Сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування
- Горох висипати в глибоку каструлю і залити холодною водою.
- Залишити на ніч, щоб горох набряк. Потім відкинути горох на друшляк. Цибулю дрібно нарізати.
- Перебити горох з цибулею в блендері або пропустити через м'ясорубку.
- Посолити і поперчити "фарш". Сформувати горохові "котлети" і обваляти в панірувальних сухарях.
- Обсмажити на сковороді з олією з двох сторін по 5 хвилин.
Пісні вергуни на газованій воді
Вергуни - це смажені в олії солодкі смужки з дріжджового тіста, які зазвичай готують на кефірі, а в пісному варіанті - на воді.
Вода газована - 1 стакан.
Дріжджі свіжі швидкодіючі - 7 г.
Борошно - 600 г.
Цукор - 1 ч. л.
Сіль - 1 ч. л.
Цукрова пудра - 3 ст. л.
Олія рафінована - 3 ст. л.
Спосіб приготування
- У глибоку борошно просіяти борошно і всипати дріжджі. Додати цукор і сіль, влити газовану воду і перемішати тісто.
- Готове тісто залишити на 1 годину в теплому місці. Тонко розкачати тісто і нарізати смужками.
- У кожній смузі зробити надріз посередині та загорнути краю всередину.
- У сковороді добре розігріти олію і викласти в гарячу олію вергуни. Обсмажити з кожного боку по 2-3 хвилини, викласти на сафлетку й остудити. Посипати вергуни цукровою пудрою.
Бобальки закарпатські
Бобальки – це маленькі пісні булочки, які після запікання заправляють маком, медом і горіхами. Десерт символізує родючість землі.
Для булочок:
Борошно - 300 г.
Цукор - 40 г.
Дріжджі живі - 15 г (або 5 г сухих).
Вода - 150 мл.
Сіль - щіпка.
Соняшникова олія - 2 ст. л.
Для заправки:
Цукор - 40 г.
Вода - 300 мл.
Мед - 100 г.
Волоські горіхи - 1 стакан.
Родзинки - 3 ст. л.
Мак - 70 г.
Спосіб приготування
- У теплій воді розчинити дріжджі та цукор. Залишити опару на 10 хвилин. Частинами вмішати в опару борошно і замісити тісто. У процесі замішування додати в тісто сіль і соняшникову олію. Готове тісто накрити папером і залишити на 30 хвилин.
- Для заправки мак залити теплою водою, додати цукор і перемолоти суміш в блендері. Горіхи обсмажити на сухій сковороді, а родзинки залити окропом на 10 хвилин. Перемішати макову суміш, горіхи, родзинки та мед. Заправка повинна бути досить рідкою.
- З тіста відщипнути невеликі кульки та викласти на деко з пергаментом. Запікати 5 хвилин при 180°. Після цього викласти бобальки в каструлю або велику миску. Залити маковою заправкою і залишити булочки для просочення на пару годин.
Раніше ми ділилися рецептом куті з маком, горіхами та в'яленою вишнею. Солодка страва займає центральне місце на святковому столі.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!