ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

5 стародавніх рецептів страв, які українці готували на Різдво

Рецепти 18:21 - 24 грудня 2024

Ділимось цікавими стравами для святкового столу

5 стародавніх рецептів страв, які українці готували на Різдво

Що готували наші предки на Різдво: 5 стародавніх українських рецептів/Фото: Pexels

Різдво Христове – одне з найважливіших релігійних свят в Україні. Окрім гарних костюмів та співу, українці полюбляли й смачно попоїсти у цей день, готуючи неймовірні страви. Це свято наші предки відзначали з багатим столом.

На Різдво українці здавна готували різні святкові страви, обов'язково пісні, бо святкувати починали ще у Святвечір. А от традиції в різних регіонах країни відрізнялися. Ці страви з часом стали лише історією, а у наш час українці вже не пам'ятають цих рецептів.

5 давніх українських рецептів на Різдво

Закарпатський картопляний салат

Картопля - 4 шт.

Томати - 2 шт.

Перець солодкий - 2 шт.

Цибуля - 1 шт.

Морква - 1 шт.

Сік лимона - 1 ч. л.

Соняшникова олія - 3 стол.л.

Сіль, мелений перець за смаком.

Спосіб приготування

  1. Картоплю і моркву почистити, нарізати однаковою великою соломкою.
  2. На сковороді розігріти соняшникову олію і викласти картоплю в гарячу олію. Обсмажити картоплю до готовності (приблизно 15 хвилин) і викласти на папір, щоб прибрати зайву олію. На сковороді після картоплі посмажити моркву 5 хвилин і теж викласти на папір.
  3. Помідор нарізати великими часточками, цибулю - півкільцями, перець - довгою соломкою. Змішати в салатнику смажену картоплю і моркву, а також перець, цибулю і томати.
  4. Посолити та поперчити салат за смаком, заправити лимонним соком.

Креплики з оселедцем

Крепликами називають маленькі пісні різдвяні вареники. Класична начинка для них - оселедець, але можна використовувати і будь-які інші варіанти начинки.

Борошно пшеничне - 2 склянки.

Вода - 0.5 склянки

Цибуля велика - 1 шт.

Філе оселедця - 200 г.

Соняшникова олія - 1 стол. л.

Сіль, чорний перець мелений - за смаком.

Спосіб приготування

  1. Цибулю дрібно нарізати, обсмажити на розігрітій сковороді з соняшниковою олією 3-4 хвилини.
  2. Оселедець очистити від кісток і дрібно нарізати. Змішати цибулю з оселедцем.
  3. Для тіста просіяти борошно гіркою, додати трохи солі і зробити поглиблення посередині. Влити теплу воду і замісити еластичне тісто.
  4. Тісто тонко розкачати і за допомогою склянки або стопки вирізати однакові кружечки.
  5. Креплики роблять невеликими за розміром, майже як пельмені. Наповнити тісто начинкою з оселедця і зліпити вареники. Варити креплики в окропі 4-5 хвилин.

Горохові січеники

Горохова шліфована крупа - 2 склянки.

Холодна вода - 1.5 л.

Цибуля - 1 шт.

Панірувальні сухарі - 3 ст. л.

Соняшникова олія - 2 стол.л.

Сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування

  1. Горох висипати в глибоку каструлю і залити холодною водою.
  2. Залишити на ніч, щоб горох набряк. Потім відкинути горох на друшляк. Цибулю дрібно нарізати.
  3. Перебити горох з цибулею в блендері або пропустити через м'ясорубку.
  4. Посолити і поперчити "фарш". Сформувати горохові "котлети" і обваляти в панірувальних сухарях.
  5. Обсмажити на сковороді з олією з двох сторін по 5 хвилин.

Пісні вергуни на газованій воді

Вергуни - це смажені в олії солодкі смужки з дріжджового тіста, які зазвичай готують на кефірі, а в пісному варіанті - на воді.

Вода газована - 1 стакан.

Дріжджі свіжі швидкодіючі - 7 г.

Борошно - 600 г.

Цукор - 1 ч. л.

Сіль - 1 ч. л.

Цукрова пудра - 3 ст. л.

Олія рафінована - 3 ст. л.

Спосіб приготування

  1. У глибоку борошно просіяти борошно і всипати дріжджі. Додати цукор і сіль, влити газовану воду і перемішати тісто.
  2. Готове тісто залишити на 1 годину в теплому місці. Тонко розкачати тісто і нарізати смужками.
  3. У кожній смузі зробити надріз посередині та загорнути краю всередину.
  4. У сковороді добре розігріти олію і викласти в гарячу олію вергуни. Обсмажити з кожного боку по 2-3 хвилини, викласти на сафлетку й остудити. Посипати вергуни цукровою пудрою.

Бобальки закарпатські

Бобальки – це маленькі пісні булочки, які після запікання заправляють маком, медом і горіхами. Десерт символізує родючість землі.

Для булочок:

Борошно - 300 г.

Цукор - 40 г.

Дріжджі живі - 15 г (або 5 г сухих).

Вода - 150 мл.

Сіль - щіпка.

Соняшникова олія - 2 ст. л.

Для заправки:

Цукор - 40 г.

Вода - 300 мл.

Мед - 100 г.

Волоські горіхи - 1 стакан.

Родзинки - 3 ст. л.

Мак - 70 г.

Спосіб приготування

  1. У теплій воді розчинити дріжджі та цукор. Залишити опару на 10 хвилин. Частинами вмішати в опару борошно і замісити тісто. У процесі замішування додати в тісто сіль і соняшникову олію. Готове тісто накрити папером і залишити на 30 хвилин.
  2. Для заправки мак залити теплою водою, додати цукор і перемолоти суміш в блендері. Горіхи обсмажити на сухій сковороді, а родзинки залити окропом на 10 хвилин. Перемішати макову суміш, горіхи, родзинки та мед. Заправка повинна бути досить рідкою.
  3. З тіста відщипнути невеликі кульки та викласти на деко з пергаментом. Запікати 5 хвилин при 180°. Після цього викласти бобальки в каструлю або велику миску. Залити маковою заправкою і залишити булочки для просочення на пару годин.

Раніше ми ділилися рецептом куті з маком, горіхами та в'яленою вишнею. Солодка страва займає центральне місце на святковому столі.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин