Традиційна житомирська страва: рецепт дерунів з сиром
Деруни, приготовані за цим рецептом, вважаються коронною стравою Житомира та околиць

Рецепт житомирських дерунів/Фото: скріншот
Деруни вважаються коронною стравою Житомирщини. Це пов'язано з тим, що у цьому регіоні спеціалізуються на вирощуванні картоплі. Однак рецепт житомирських дерунів відрізняється від класичного. Розповідаємо, як приготувати традиційну житомирську страву.
Рецепт житомирських дерунів: інгредієнти
- картопля – 1 кг;
- яйця – 2;
- кисломолочний сир – 200 г;
- олія – 4 ст. л.;
- сметана – 3 ст. л.;
- часник – 2 зубчики;
- кріп – 1 пучок;
- сіль, перець – до смаку.
Спосіб приготування житомирських дерунів:
- Почистіть всю картоплю. Чверть її (250 г) відваріть, решту натріть на дрібній тертці.
- Розітріть сир з одним яйцем, додайте сіль та перець.
- Зробіть пюре з вареної картоплі і змішайте його з натертою картоплею. Туди ж слід вбити яйце, додати часник і сіль з перцем.
- З невеликої частини картоплі зробіть тонкий коржик і викладіть на нього ложку сиру. Скачайте суцільний коржик і обсмажте на сковороді в олії.
- Процедуру повторюємо, доки у нас не закінчиться тісто.
- Порцію житомирських дерунів подавайте зі сметаною та зеленню.
Картопля, приготована на вогнищі — мало не ідеальний гарнір. Вона має неповторний смак: хрустка ззовні, м'яка всередині та "приправлена" димком. Здається, що вдома таку приготувати не вдасться ніколи. Проте це не так складно, як здається. Ділимося рецептом запеченої в духовці картоплі, який здивує своїм смаком.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!