ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Оригінальне святкове меню: топ-5 страв на Великдень

Рецепти 08:46 - 11 квітня 2023

Розповідаємо, як правильно накривати стіл на Великдень і ділимося рецептами святкових страв

Що приготувати на Великдень 2023/Фото: Unsplash

Що приготувати на Великдень 2023/Фото: Unsplash

Наближається Великдень — найбільше християнське свято. Кожен до свята готується по-своєму, проте святковий стіл прикрашається однаково у всіх: фарбовані яйця, паски та сирна паска. Якщо ви хочете урізноманітнити свій стіл оригінальними стравами, пропонуємо ознайомитися зі святковим меню на Великдень.

Буженина з часником і мускатним горіхом

Фото: скріншот

Буженина — традиційна святкова страва, яку заведено готувати на Великдень і Різдво.

Інгредієнти:

  • М'ясо — 2 кг
  • Морква — 1 шт.
  • Часник — 2 зубчики
  • Мускатний горіх — щіпка
  • Ягоди ялівцю — 2 шт.
  • Сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування буженини:

  1. Духовку розігріти до 180С. Моркву і часник нарізати тонкими брусочками. Нашпигувати м'ясо часником і морквою: проткнути м'ясо ножем і засунути туди шматочок моркви та шматочок часнику; повторити процедуру з рештою моркви та часнику.
  2. М'ясо з усіх боків посипати сіллю і спеціями, ягоди ялівцю попередньо розчавити.
  3. Поставити в духовку. Запікати 1,5 години, кожні 15-20 хвилин поливаючи м'ясо соком, що виділяється. Готовність перевірити, проткнувши м'ясо ножем. Сік має бути прозорим.

Пиріг із яйцем і зеленою цибулею

Фото: скріншот

Ця випічка нагадає своїм ароматом про прихід весни. Пиріг із яйцем і зеленою цибулею сподобається всій родині.

Інгредієнти:

  • борошно — 1 склянка;
  • сметана — 300 г;
  • яйця — 6 шт;
  • морква — 1 шт;
  • пучок зеленої цибулі;
  • майонез — 1 ст.л;
  • розпушувач;
  • сіль;
  • перець;
  • соняшникова олія для смаження.

Спосіб приготування:

  • Підготуємо всі потрібні інгредієнти. 4 яйця відваримо заздалегідь, 2 - залишимо для тіста. Моркву потремо, потім обсмажимо на рослинній олії. Зелену цибулю нашаткуємо, відправимо слідом за морквою. Посолимо, поперчимо начинку, коли вона охолоне, додамо нарізані кубиками відварені яйця.
  • Для тіста слід збити 2 яйця. Додати до них сметану, майонез, сіль, борошно, а також розпушувач. Борошно можна не просівати, але тісто потрібно ретельно збити.
  • Дно форми для випічки вистилаємо пергаментом, змащеним рослинною олією. Виливаємо половину тіста, рівномірно розподіляємо його. Тепер черга за начинкою. Цибулево-яєчний шар заливаємо тістом, що залишився, відправляємо пиріг у духовку, розігріту не вище 220 градусів, на 35 хвилин.

Курячі стейки

Фото: скріншот

Ніжне м'ясо, тане в роті! Стейк із курячої грудки, приготований на сковороді за цим рецептом, виходить неймовірно соковитим і м'яким.

Інгредієнти:

  • Куряче філе — 1 кг.
  • Горіхи волоські — 2 склянки
  • Яйце куряче — 4 шт.
  • Борошно — 1 ст. ложка
  • Сіль, перець, цукор

Спосіб приготування:

  1. Відбиваємо куряче філе.
  2. Перемелюємо волоський горіх. Можна їх змішати і з іншими горіхами — за смаком.
  3. Тепер приготуємо три миски: в одну насипаємо борошна, у другій змішуємо яйця, борошно, сіль, перець і цукор, у третій мисці лежать мелені горіхи.
  4. Приготовлені курячі стейки обсмажуємо, але перед цим обвалюємо їх у кожній із трьох мисок.

Фарширована риба

Фото: скріншот

Фарширована риба виходить неймовірно смачною, причому страву дуже просто та швидко приготувати.

Інгредієнти:

  • Риба — 1 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Лимон — 0,5 шт.
  • Сіль, перець — за смаком
  • Рис відварений — 200 г.
  • Зелень кропу та цибулі — 3 столових ложки
  • Червоний болгарський перець — 0,5 шт.
  • Твердий сир — 50 г.

Спосіб приготування:

  1. Спочатку необхідно обробити рибу. Дістаємо всі кістки, нутрощі. Після цього рибу миємо і збризкуємо лимонним соком.
  2. Частину м'яса, що залишилася на хребті, вибираємо, кладемо на тарілку. Сюди ж додаємо натерту моркву, цибулю, перець. Солимо, перчимо, обсмажуємо цю масу на сковорідці. Після цього додаємо рис, тушкуємо 5 хвилин.
  3. Тепер готовою начинкою фаршируємо рибу, кладемо її на деко. Випікаємо близько години. Готову рибу кладемо на велике блюдо, кладемо навколо нарізані овочі та подаємо до столу.

Великодній борщ

Фото: скриншот

Який український стіл може обійтися без борщу? Пропонуємо приготувати на свято цю національну страву за особливим рецептом.

Інгредієнти:

  • свинина на кістці — 500 гр
  • копчене сало — 100 гр
  • квашена капуста — 1 кг
  • цибуля — 2 шт
  • морква — 2 шт
  • буряк — 2 шт
  • болгарський перець — 1 шт
  • помідор — 1 шт
  • хрін консервований — 2 ст. ложки
  • корінь петрушки — 1 шт
  • лимонний сік — 1 ст. ложка (або 6% винний оцет)
  • рослинна олія — 2 ст. ложки
  • сіль, перець — за смаком
  • сметана, зелень — для подачі

Спосіб приготування:

  1. Одну моркву, одну цибулину і корінь селери почистити, потім обсмажити на сухій розпеченій сковорідці цілком протягом 4 хвилин, періодично перевертаючи.
  2. Свинину на кістці залити 4 літрами води, довести до кипіння, постійно знімаючи піну під час її утворення. Коли піни не залишиться, відправити в каструлю обсмажені цілими овочі, трохи посолити і варити 1 годину.
  3. Головку цибулі, що залишилася, одну моркву, а також буряк натерти на тертці. З помідора зняти шкірку, ошпаривши його окропом, і порізати кубиками.
  4. На пательні, на олії обсмажити цибулю з морквою і буряком протягом 4 хвилин. Потім влити оцет або лимонний сік, додати дві-три ложки бульйону з вареного супу і тушкувати все разом ще 10 хвилин.
  5. Додати помідори й тушкувати ще 4-5 хвилин. Сало нарізати кубиками й обсмажити його на сухій сковороді до отримання шкварок. Додати туди ж капусту і готувати, помішуючи 6 хвилин.
  6. Із бульйону дістати м'ясо, а також варені овочі, бульйон процідити. Після чого, помістити в нього тушковані овочі, капусту і м'ясо, нарізане порційними шматочками. Варити все разом 10 хвилин.
  7. Додати хрін. Довести до кипіння. Посолити й поперчити за смаком. Вимкнути, дати трохи постояти й настоятися. Подавати зі сметаною та свіжою зеленню.

Як правильно накривати стіл на Великдень

У наших пращурів було заведено ставити на стіл у Світлу Неділю 48 страв — за кількістю днів посту. Зазвичай це були різні м'ясні страви — ковбаси, буженина, овочеві страви, курячі тушковані тельбухи, оселедець і страви з риби. Готували все це в чистий четвер або в суботу напередодні свята.

Необхідно застеляти стіл на Великдень святковою білою скатертиною з ошатним вишитим орнаментом, а для сервірування обирати найкрасивіші страви та столові прибори.

І в наш час кожна господиня намагається, щоб стіл на Великдень був багатим і складає до свого великоднього кошика тільки найкраще.

Тиждень напередодні Великодня називають Страсною седмицею. Під час неї віряни моляться, займаються очищенням власного духовного "я" та займаються благодійністю. Розповідаємо, яке значення має кожен день перед святом Воскресіння Христа.

Джерело: Village-life

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин