ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Що приготувати з гарбуза: 10 перевірених рецептів

Рецепти 19:06 - 09 жовтня 2023

Зібрали найкращі страви з гарбуза, які швидко готувати

Що приготувати з гарбуза: 10 перевірених рецептів

10 рецептів із гарбуза: смачні та прості / Фото: Getty Images

Гарбуз доступний нам цілий рік, але чомусь згадуємо ми про нього тільки восени. Ймовірно, це пов'язано з містичним святом – Хелловін, коли багато хто з нас робить Джек-ліхтар. Але сьогодні не про це. Тут ми зібрали варіанти приготування страв із гарбуза.

Рецепт 1: Гарбузові оладки з родзинками та корицею

Рецепт гарбузових оладків / Фото: Getty Images

Інгредієнти:

  • гарбуз - 200 грамів;
  • яйце – 2 штуки;
  • молоко – 100 мілілітрів;
  • борошно - 70-90 грамів;
  • родзинки – 40-50 грамів;
  • цукор – 3 столові ложки;
  • сода - 0,5 чайної ложки.

Як приготувати

Очистіть гарбуз і натріть його на дрібній тертці. Родзинки залийте окропом на 5-10 хвилин, а потім злийте воду і просушіть його. Вінчиком ретельно збийте яйця, попередньо додавши цукор. Змішайте все з молоком та гарбузом. Половину борошна змішайте з погашеною содою (гасити можна окропом або лимоном), змішайте з іншими компонентами в мисці. Потім висипте в тісто родзинки та залишок борошна, ще раз все перетріть. Можна додати щіпку солі та щіпку кориці.

Смажити оладки необхідно на добре розігрітій сковороді, з невеликою кількістю олії. Коли у оладків з обох боків з'явиться золотиста скоринка, їх можна викласти на тарілку. Подавати страву можна з апельсиновим джемом, сметаною чи йогуртом.

Рецепт 2: Тости з вершковим сиром, запеченим гарбузом і рукколою

Рецепт тостів з вершковим сиром, гарбузом та рукколою / Фото: Getty Images

Інгредієнти:

  • гарбуз – ¼ штуки;
  • чіабатта - 2 шматки;
  • італійські трави – до смаку;
  • оливкова олія Extra Virgin – 1 столова ложка;
  • сир вершковий – 50 г;
  • рукола – ½ жмені;
  • бальзамічний крем - ½ столової ложки.

Як приготувати

Запечіть гарбуз. Для цього потрібно половину гарбуза нарізати невеликими скибочками завтовшки 1 сантиметр. Змастіть лист оливковою олією і викладіть на нього шматочки гарбуза, присипте зверху італійськими травами. Запікайте в розігрітій до 200 ° С духовці до м'якості гарбуза.

Скибочки чіабатти підсушіть на сковороді без олії. Намажте на них тонким шаром вершковий сир. Зверху на нього викладіть запечений гарбуз, а потім руколу. За бажанням зверху можна викласти скибочки моцарелли або іншого італійського вершкового сиру. В кінці поперчіть і посоліть на ваш смак і полийте невеликою кількістю бальзамічного крему.

Рецепт 3: Галета з гарбузом, цибулею та сиром

Рецепт галети з гарбузом / Фото: Getty Images

Інгредієнти:

  • листкове тісто заморожене – 2 штуки;
  • гарбуз - 250 грамів;
  • твердий сир – 200 г;
  • цибуля - ½;
  • яєчний жовток – 1 штука;
  • сіль, оливкова олія, кунжут, червоний перець, куркума – до смаку.

Як приготувати

Почистіть гарбуз, поріжте на дрібні часточки і обсмажте на олії. Почистіть цибулю, наріжте півкільцями і злегка обсмажте. Змішайте цибулю з перцем і посоліть. Гарбуз посоліть і поперчіть, додайте до нього куркуму. Натріть сир на терці, розморозьте тісто.

Візьміть противень, застелите його пергаментом, викладіть зверху пласт тіста. По центру викладіть цибулю з гарбузом, присипте зверху сиром. Загорніть край тіста і змастіть збитим жовтком. Те саме зробіть і з другим пластом тіста і залишками начинки. Випікайте галети протягом 30 хвилин за температури 170°С.

Рецепт 4: Гарбузова каша

Рецепт гарбузової каші / Фото: Getty Images

Інгредієнти:

  • гарбуз – 700 грамів;
  • вода – 150 мілілітрів;
  • рис – 50 грамів;
  • вершки – 50 грамів;
  • вершкове масло – 1 столова ложка;
  • цукор – 2-3 столові ложки (залежно від солодощів гарбуза);
  • сіль за смаком;
  • мигдальні пелюстки/кедрові горішки до смаку.

Як приготувати

Поріжте гарбуз кубиком, засипте промитий рис. Залийте окропом і томіть 20 хвилин. Посоліть та додайте цукор. Потім додайте вершки та олію. Томіть на слабкому вогні ще 5-7 хвилин. За бажанням кашу можна пюрувати за допомогою блендера. Присипте горішками, подавайте її теплою.

Рецепт 5: Запіканка з гарбуза з яблуками, горіхами та медом

Рецепт запіканки з гарбуза / Фото: Getty Images

Інгредієнти:

  • гарбуз – 500 грамів;
  • домашній сир – 200 грамів;
  • яблуко – 2 штуки;
  • яйце – 2 штуки;
  • волоські горіхи – 100 грамів;
  • родзинки – 50 грамів;
  • манна крупа – 4 столові ложки;
  • олія – 30 грамів;
  • цукор – 3 столові ложки;
  • мед – 1 столова ложка;
  • сіль - 1 щіпка.

Як приготувати

Залийте родзинки окропом на 10-15 хвилин, щоб він розм'якнув. Злийте воду і просушіть ізюм, а горіхи додайте ножем. Гарбуз та яблука почистіть і наріжте кубиками.

Яйця збийте віночком чи міксером, додавши цукор та сіль. До яєць додайте манну крупу і знову змішайте. Залийте яєчну суміш на 20 хвилин, щоб крупа набухла.

Сир збийте міксером або протріть його через сито, щоб позбутися грудочок. Або заздалегідь можна купити м'який сир у брикетах. Додайте його разом із медом до яєць і ретельно перемішайте.

Змастіть маслом форму для запікання та посипте її манною крупою. Вилийте у форму половину тіста, на нього викладіть яблука та гарбуз. Посипте начинку горіхами та родзинками, а зверху вилийте другу частину тіста. Випікайте приблизно 40 хвилин|мінути| при температурі 175°С. Коли запіканка трохи охолоне, витягніть її з|із| форми і поріжте на шматочки. Їсти її можна просто так, з джемом чи сметаною, з йогуртом.

Рецепт 6: Булгур з гарбузом та горіхами

Рецепт булгура з гарбузом / Фото: Getty Images

Інгредієнти:

  • булгур – 500 г;
  • волоські горіхи – 200 грамів;
  • гарбуз - 300-350 грамів;
  • вершкове масло – 100 грамів;
  • сіль;
  • соєвий соус;
  • сушений часник.

Як приготувати

Булгур залийте окропом, щоб над ним було близько 2-3 сантиметрів води. Посоліть і залиште наполягати 30 хвилин. Коли крупа повністю вбере воду, перекладіть її у форму для випічки, застелену фольгою.

Поки булгур наполягає, почистіть гарбуз і наріжте його дрібними кубиками. Трохи обсмажте з|із| 1 чайною ложкою олії і спеціями, вимішайте з|із| соєвим соусом. Горіхи обсмажте окремо на сухій сковорідці.

У форму з булгуром додайте гарбуз, горіхи, залишки олії та все перемішайте. Запікайте протягом 15-20 хвилин|мінути| при температурі 180°С. Подавайте страву із соєвим соусом.

Рецепт 7: Фрітатта з гарбузом, моцарелою і чебрецем

Рецепт фрітати з гарбузом, моцарелою та чебрецем / Фото: Getty Images

Інгредієнти:

  • яйце – 4 штуки;
  • гарбуз – 300 грамів;
  • моцарелла велика кулька – 1 штука;
  • сир – 80 грамів;
  • цибуля ріпчаста - 1 головка;
  • часник – 3 зубчики;
  • чебрець - 6 гілочок;
  • оливкова олія – 2 столові ложки;
  • перець свіжомелений - ¼ чайної ложки;
  • сіль морська - ¼ чайної ложки.

Як приготувати

Почистіть гарбуз і наріжте невеликими шматочками часник почистіть. Викладіть гарбуз у невелику форму для випічки, злегка збризкайте оливковою олією, додайте 2 зубчики часнику, посоліть, поперчіть, присипте половиною листя чебрецю і запікайте в духовці під грилем 10 хвилин.

Обсмажте на сковороді дрібно порізану цибулю. зубчик часнику, Що Залишився, роздавіть плоскою стороною ножа, дрібно порубайте його і додайте в сковороду з цибулею. Обсмажуйте ще 4-5 хвилин.

Натріть сир на великій тертці, наріжте моцареллу кубиками. Розбийте яйця в глибоку миску, посоліть їх, поперчіть і перемішайте виделкою. Моцареллу, більшу частину натертого сиру та обсмажену цибулю з часником додайте до яєць і перемішайте.

Вийміть форму з духовки, залийте гарбуз яєчною сумішшю, посипте натертим сиром, що залишився, і запікайте під грилем ще 5-7 хвилин. Готову фриттату посипте листям чебрецю, що залишилося.

Рецепт 8: Ледачі вареники з гарбузом

Рецепт лінивих вареників з гарбузом / Фото: Getty Images

Інгредієнти:

  • сир – 200 грамів;
  • яйця – 1 штука;
  • рисове борошно - 40 грамів;
  • пшеничне борошно – 40 грамів;
  • цукор – 20 г;
  • гарбуз – 100 грамів.

Як приготувати

Збийте блендером до однорідного стану запечений гарбуз, сир і яйце. Додайте цукор, дрібку солі та меленого мускатного горіха, обидва види борошна. Потім замісіть гладке тісто однорідне, тісто може трохи липнути до рук, але при цьому добре збереться в кулю. З готового тіста сформуйте ковбаски, наріжте кожну шматочки. Доведіть каструлю до кипіння, опустіть ледачі вареники і варіть їх близько 5 хвилин. Вийміть вареники шумівкою та подавайте їх теплими до столу.

Рецепт 9: Драники з гарбуза

Рецепт драників з гарбуза / Фото: Getty Images

Інгредієнти:

  • цибуля ріпчаста - 2 штуки;
  • часник – 2 зубчики;
  • яйця – 2 штуки;
  • борошно - 4 столові ложки;
  • петрушка зелень – 2 столові ложки;
  • рослинна олія для смаження – 2 столові ложки;
  • сіль, чорний перець, кунжут – до смаку;
  • гарбузове насіння – 1 жменю;
  • гарбуз – 500 грамів.

Як приготувати

Очистіть гарбуз від шкірки та насіння. М'якуш натріть на середній тертці. Очистіть цибулю та часник від лушпиння. Цибулю наріжте на великі шматки і разом із часником подрібніть за допомогою подрібнювача. Цибулю можна натерти на дрібній тертці, а часник пропустити через прес.

Підготовлені овочі з'єднайте, додайте|добавляйте| порубану петрушку, яйця, борошно, сіль|соль| і чорний мелений перець за смаком. Добре все перемішайте. За допомогою столової ложки викладіть отриману масу на сковороду з розігрітою олією у вигляді невеликих оладок. Смажте на середньому вогні з двох боків до рум'яної скоринки. При подачі посипте драники гарбузовим насінням і кунжутом. До драників також можна подавати сметану.

Рецепт 10: Італійський гарбузовий суп

Рецепт гарбузового супу / Фото: Getty Images

Інгредієнти:

  • гарбузове насіння – 50 грамів;
  • часник – 2 зубчики;
  • біла цибуля – 1 штука;
  • селера стебла – 1 штука;
  • овочевий бульйон – 1,3 літри;
  • маскарпоне – 200 г;
  • чебрець сушений - за смаком;
  • сіль за смаком;
  • перець чорний свіжомелений – за смаком;
  • вершкове масло - 3 столові ложки;
  • вино біле сухе – 80 мілілітрів;
  • прованські трави – до смаку;
  • гарбуз – 750 грамів.

Як приготувати

Очистіть гарбуз від шкірки та серцевини. Наріжте великими шматками, викладіть на лист, присипавши сіллю. Розтопіть половину вершкового масла|мастила|, змастіть|змажте| їм шматки гарбуза, поставте розігріту до 180°С духовку і запікайте до м'якості, приблизно 20-30 хвилин|мінути| Цибулю, селера і часник дуже дрібно наріжте.

Вершкове масло, що залишилося, розтопіть в каструлі з товстим дном, покладіть туди цибулю, селера і часник і готуйте на середньому вогні, помішуючи, до м'якості. Влийте вино та продовжуйте помішувати.

Додайте запечений гарбуз, чебрець, сіль, перець і збийте блендером у пюре. Додати бульйон, при необхідності посолити і довести до кипіння, варити на маленькому вогні 15 хвилин.

Додайте в суп маскарпоні і ще раз збийте, а потім трохи прогрійте. Якщо у вас немає маскарпоне, замініть його дуже жирною сметаною або вершками.

Для подачі гарбузового супу візьміть невеликий круглий буханець хліба. Гострим ножем зріжте кришечку, акуратно вийміть м'який, залишаючи стінки товщиною 1-1,5 сантиметра. денце злегка ущільніть. Поставте, щоб підсушити отриману "тарілку" в розігріту до 200°С духовку на 7 хвилин. Дайте хлібній тарілочці трохи охолонути, наповніть гарбузовим супом.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин