Що приготувати з гарбуза: 10 перевірених рецептів
Зібрали найкращі страви з гарбуза, які швидко готувати

10 рецептів із гарбуза: смачні та прості / Фото: Getty Images
Гарбуз доступний нам цілий рік, але чомусь згадуємо ми про нього тільки восени. Ймовірно, це пов'язано з містичним святом – Хелловін, коли багато хто з нас робить Джек-ліхтар. Але сьогодні не про це. Тут ми зібрали варіанти приготування страв із гарбуза.
Рецепт 1: Гарбузові оладки з родзинками та корицею

Інгредієнти:
- гарбуз - 200 грамів;
- яйце – 2 штуки;
- молоко – 100 мілілітрів;
- борошно - 70-90 грамів;
- родзинки – 40-50 грамів;
- цукор – 3 столові ложки;
- сода - 0,5 чайної ложки.
Як приготувати
Очистіть гарбуз і натріть його на дрібній тертці. Родзинки залийте окропом на 5-10 хвилин, а потім злийте воду і просушіть його. Вінчиком ретельно збийте яйця, попередньо додавши цукор. Змішайте все з молоком та гарбузом. Половину борошна змішайте з погашеною содою (гасити можна окропом або лимоном), змішайте з іншими компонентами в мисці. Потім висипте в тісто родзинки та залишок борошна, ще раз все перетріть. Можна додати щіпку солі та щіпку кориці.
Смажити оладки необхідно на добре розігрітій сковороді, з невеликою кількістю олії. Коли у оладків з обох боків з'явиться золотиста скоринка, їх можна викласти на тарілку. Подавати страву можна з апельсиновим джемом, сметаною чи йогуртом.
Рецепт 2: Тости з вершковим сиром, запеченим гарбузом і рукколою

Інгредієнти:
- гарбуз – ¼ штуки;
- чіабатта - 2 шматки;
- італійські трави – до смаку;
- оливкова олія Extra Virgin – 1 столова ложка;
- сир вершковий – 50 г;
- рукола – ½ жмені;
- бальзамічний крем - ½ столової ложки.
Як приготувати
Запечіть гарбуз. Для цього потрібно половину гарбуза нарізати невеликими скибочками завтовшки 1 сантиметр. Змастіть лист оливковою олією і викладіть на нього шматочки гарбуза, присипте зверху італійськими травами. Запікайте в розігрітій до 200 ° С духовці до м'якості гарбуза.
Скибочки чіабатти підсушіть на сковороді без олії. Намажте на них тонким шаром вершковий сир. Зверху на нього викладіть запечений гарбуз, а потім руколу. За бажанням зверху можна викласти скибочки моцарелли або іншого італійського вершкового сиру. В кінці поперчіть і посоліть на ваш смак і полийте невеликою кількістю бальзамічного крему.
Рецепт 3: Галета з гарбузом, цибулею та сиром

Інгредієнти:
- листкове тісто заморожене – 2 штуки;
- гарбуз - 250 грамів;
- твердий сир – 200 г;
- цибуля - ½;
- яєчний жовток – 1 штука;
- сіль, оливкова олія, кунжут, червоний перець, куркума – до смаку.
Як приготувати
Почистіть гарбуз, поріжте на дрібні часточки і обсмажте на олії. Почистіть цибулю, наріжте півкільцями і злегка обсмажте. Змішайте цибулю з перцем і посоліть. Гарбуз посоліть і поперчіть, додайте до нього куркуму. Натріть сир на терці, розморозьте тісто.
Візьміть противень, застелите його пергаментом, викладіть зверху пласт тіста. По центру викладіть цибулю з гарбузом, присипте зверху сиром. Загорніть край тіста і змастіть збитим жовтком. Те саме зробіть і з другим пластом тіста і залишками начинки. Випікайте галети протягом 30 хвилин за температури 170°С.
Рецепт 4: Гарбузова каша

Інгредієнти:
- гарбуз – 700 грамів;
- вода – 150 мілілітрів;
- рис – 50 грамів;
- вершки – 50 грамів;
- вершкове масло – 1 столова ложка;
- цукор – 2-3 столові ложки (залежно від солодощів гарбуза);
- сіль за смаком;
- мигдальні пелюстки/кедрові горішки до смаку.
Як приготувати
Поріжте гарбуз кубиком, засипте промитий рис. Залийте окропом і томіть 20 хвилин. Посоліть та додайте цукор. Потім додайте вершки та олію. Томіть на слабкому вогні ще 5-7 хвилин. За бажанням кашу можна пюрувати за допомогою блендера. Присипте горішками, подавайте її теплою.
Рецепт 5: Запіканка з гарбуза з яблуками, горіхами та медом

Інгредієнти:
- гарбуз – 500 грамів;
- домашній сир – 200 грамів;
- яблуко – 2 штуки;
- яйце – 2 штуки;
- волоські горіхи – 100 грамів;
- родзинки – 50 грамів;
- манна крупа – 4 столові ложки;
- олія – 30 грамів;
- цукор – 3 столові ложки;
- мед – 1 столова ложка;
- сіль - 1 щіпка.
Як приготувати
Залийте родзинки окропом на 10-15 хвилин, щоб він розм'якнув. Злийте воду і просушіть ізюм, а горіхи додайте ножем. Гарбуз та яблука почистіть і наріжте кубиками.
Яйця збийте віночком чи міксером, додавши цукор та сіль. До яєць додайте манну крупу і знову змішайте. Залийте яєчну суміш на 20 хвилин, щоб крупа набухла.
Сир збийте міксером або протріть його через сито, щоб позбутися грудочок. Або заздалегідь можна купити м'який сир у брикетах. Додайте його разом із медом до яєць і ретельно перемішайте.
Змастіть маслом форму для запікання та посипте її манною крупою. Вилийте у форму половину тіста, на нього викладіть яблука та гарбуз. Посипте начинку горіхами та родзинками, а зверху вилийте другу частину тіста. Випікайте приблизно 40 хвилин|мінути| при температурі 175°С. Коли запіканка трохи охолоне, витягніть її з|із| форми і поріжте на шматочки. Їсти її можна просто так, з джемом чи сметаною, з йогуртом.
Рецепт 6: Булгур з гарбузом та горіхами

Інгредієнти:
- булгур – 500 г;
- волоські горіхи – 200 грамів;
- гарбуз - 300-350 грамів;
- вершкове масло – 100 грамів;
- сіль;
- соєвий соус;
- сушений часник.
Як приготувати
Булгур залийте окропом, щоб над ним було близько 2-3 сантиметрів води. Посоліть і залиште наполягати 30 хвилин. Коли крупа повністю вбере воду, перекладіть її у форму для випічки, застелену фольгою.
Поки булгур наполягає, почистіть гарбуз і наріжте його дрібними кубиками. Трохи обсмажте з|із| 1 чайною ложкою олії і спеціями, вимішайте з|із| соєвим соусом. Горіхи обсмажте окремо на сухій сковорідці.
У форму з булгуром додайте гарбуз, горіхи, залишки олії та все перемішайте. Запікайте протягом 15-20 хвилин|мінути| при температурі 180°С. Подавайте страву із соєвим соусом.
Рецепт 7: Фрітатта з гарбузом, моцарелою і чебрецем

Інгредієнти:
- яйце – 4 штуки;
- гарбуз – 300 грамів;
- моцарелла велика кулька – 1 штука;
- сир – 80 грамів;
- цибуля ріпчаста - 1 головка;
- часник – 3 зубчики;
- чебрець - 6 гілочок;
- оливкова олія – 2 столові ложки;
- перець свіжомелений - ¼ чайної ложки;
- сіль морська - ¼ чайної ложки.
Як приготувати
Почистіть гарбуз і наріжте невеликими шматочками часник почистіть. Викладіть гарбуз у невелику форму для випічки, злегка збризкайте оливковою олією, додайте 2 зубчики часнику, посоліть, поперчіть, присипте половиною листя чебрецю і запікайте в духовці під грилем 10 хвилин.
Обсмажте на сковороді дрібно порізану цибулю. зубчик часнику, Що Залишився, роздавіть плоскою стороною ножа, дрібно порубайте його і додайте в сковороду з цибулею. Обсмажуйте ще 4-5 хвилин.
Натріть сир на великій тертці, наріжте моцареллу кубиками. Розбийте яйця в глибоку миску, посоліть їх, поперчіть і перемішайте виделкою. Моцареллу, більшу частину натертого сиру та обсмажену цибулю з часником додайте до яєць і перемішайте.
Вийміть форму з духовки, залийте гарбуз яєчною сумішшю, посипте натертим сиром, що залишився, і запікайте під грилем ще 5-7 хвилин. Готову фриттату посипте листям чебрецю, що залишилося.
Рецепт 8: Ледачі вареники з гарбузом

Інгредієнти:
- сир – 200 грамів;
- яйця – 1 штука;
- рисове борошно - 40 грамів;
- пшеничне борошно – 40 грамів;
- цукор – 20 г;
- гарбуз – 100 грамів.
Як приготувати
Збийте блендером до однорідного стану запечений гарбуз, сир і яйце. Додайте цукор, дрібку солі та меленого мускатного горіха, обидва види борошна. Потім замісіть гладке тісто однорідне, тісто може трохи липнути до рук, але при цьому добре збереться в кулю. З готового тіста сформуйте ковбаски, наріжте кожну шматочки. Доведіть каструлю до кипіння, опустіть ледачі вареники і варіть їх близько 5 хвилин. Вийміть вареники шумівкою та подавайте їх теплими до столу.
Рецепт 9: Драники з гарбуза

Інгредієнти:
- цибуля ріпчаста - 2 штуки;
- часник – 2 зубчики;
- яйця – 2 штуки;
- борошно - 4 столові ложки;
- петрушка зелень – 2 столові ложки;
- рослинна олія для смаження – 2 столові ложки;
- сіль, чорний перець, кунжут – до смаку;
- гарбузове насіння – 1 жменю;
- гарбуз – 500 грамів.
Як приготувати
Очистіть гарбуз від шкірки та насіння. М'якуш натріть на середній тертці. Очистіть цибулю та часник від лушпиння. Цибулю наріжте на великі шматки і разом із часником подрібніть за допомогою подрібнювача. Цибулю можна натерти на дрібній тертці, а часник пропустити через прес.
Підготовлені овочі з'єднайте, додайте|добавляйте| порубану петрушку, яйця, борошно, сіль|соль| і чорний мелений перець за смаком. Добре все перемішайте. За допомогою столової ложки викладіть отриману масу на сковороду з розігрітою олією у вигляді невеликих оладок. Смажте на середньому вогні з двох боків до рум'яної скоринки. При подачі посипте драники гарбузовим насінням і кунжутом. До драників також можна подавати сметану.
Рецепт 10: Італійський гарбузовий суп

Інгредієнти:
- гарбузове насіння – 50 грамів;
- часник – 2 зубчики;
- біла цибуля – 1 штука;
- селера стебла – 1 штука;
- овочевий бульйон – 1,3 літри;
- маскарпоне – 200 г;
- чебрець сушений - за смаком;
- сіль за смаком;
- перець чорний свіжомелений – за смаком;
- вершкове масло - 3 столові ложки;
- вино біле сухе – 80 мілілітрів;
- прованські трави – до смаку;
- гарбуз – 750 грамів.
Як приготувати
Очистіть гарбуз від шкірки та серцевини. Наріжте великими шматками, викладіть на лист, присипавши сіллю. Розтопіть половину вершкового масла|мастила|, змастіть|змажте| їм шматки гарбуза, поставте розігріту до 180°С духовку і запікайте до м'якості, приблизно 20-30 хвилин|мінути| Цибулю, селера і часник дуже дрібно наріжте.
Вершкове масло, що залишилося, розтопіть в каструлі з товстим дном, покладіть туди цибулю, селера і часник і готуйте на середньому вогні, помішуючи, до м'якості. Влийте вино та продовжуйте помішувати.
Додайте запечений гарбуз, чебрець, сіль, перець і збийте блендером у пюре. Додати бульйон, при необхідності посолити і довести до кипіння, варити на маленькому вогні 15 хвилин.
Додайте в суп маскарпоні і ще раз збийте, а потім трохи прогрійте. Якщо у вас немає маскарпоне, замініть його дуже жирною сметаною або вершками.
Для подачі гарбузового супу візьміть невеликий круглий буханець хліба. Гострим ножем зріжте кришечку, акуратно вийміть м'який, залишаючи стінки товщиною 1-1,5 сантиметра. денце злегка ущільніть. Поставте, щоб підсушити отриману "тарілку" в розігріту до 200°С духовку на 7 хвилин. Дайте хлібній тарілочці трохи охолонути, наповніть гарбузовим супом.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!