Крохмаль та міфи: зайві калорії, вага чи корисні властивості
Є крохмаль, який не так легко засвоюється організмом і має ряд корисних властивостей. Він називається резистентним, або стійким

В яких продуктах є резистентний крохмаль? / Фото: instagram.com/_food_association
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоровья та його покращення.
Деталі
Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.
Багато з нас асоціюють картоплю з крохмалем, а крохмаль – із зайвими калоріями та набором ваги. Чи справді це так? Давайте розбиратися!
Є крохмаль, який не так легко засвоюється організмом і має ряд корисних властивостей. Він називається резистентним, або стійким.
Стійкий крохмаль є різновидом складних вуглеводів. Складні вуглеводи мають складну хімічну структуру, для засвоєння якої організму потрібно більше енергії. Як правило, вони корисніші та поживніші.
На відміну від інших вуглеводів, травна система не може розщепити стійкий крохмаль до енергії. Натомість він має багато переваг:
- Зміцнює здоров'я кишечника. Стійкий крохмаль є джерелом їжі для мікробіоти, покращуючи загальний стан кишечника.
- Покращує чутливість до інсуліну. Це означає, що він знижує ризик таких захворювань, як діабет 2 типу, хвороба Альцгеймера та хвороби серця
- Допомагає довше залишатися ситими. Оскільки стійкий крохмаль важче засвоюються, ваше тіло витрачатиме більше енергії, намагаючись їх розщепити.
В яких продуктах є резистентний крохмаль?
- картопля (тільки не пюре, а відварена чи запечена), коричневий рис, макарони – якщо вони були приготовані, а потім охолоджені‼️
- цільнозерновий хліб та крупи, такі як вівсянка, ячмінь, кіноа
- бобові: квасоля, сочевиця, нут
- зелені банани
Маленька порада: "паста з бобових", що містить сочевицю, нут або квасолю, може стати чудовою заміною звичайній пшеничній пасті, щоб збільшити споживання стійкого крохмалю.
...Не бійтеся додавати до свого раціону цільні продукти, багаті стійким крохмалем. Картопля, квасоля, вівсянка – це тільки деякі з можливих варіантів. Давайте робити свідомі вибори в харчуванні, розуміючи, що кожен продукт може мати свою унікальну корисну роль. Збалансований раціон – це ключ до гармонії між смаком і здоров'ям
Гормони стресу: вплив на харчову поведінку людини та якими методами можна собі допомогти.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!