Правда про вегетаріанство: вчені розповіли всі "за" і "проти"
Дослідження виявило, що у відмові від м'яса більше плюсів, але не все так однозначно

фото: pixabay
Вчені із шотландського Університету Глазго провели велике дослідження відмови від м'яса і з'ясували, що вегетаріанство покращує одні показники здоров'я і погіршує інші. Також фахівці встановили, що деяким людям буде корисно відмовитися від м'яса.
У дослідженні взяло участь дві групи: понад 160 тисяч осіб, які вживають м'ясо, і 4111 вегетаріанців. Учасників порівнювали по 19 параметрах.
Позитивний вплив вегетаріанства
У прихильників дієти без м'яса відзначався знижений рівень по 13 показникам, в тому числі таким:
- ліпопротеїни низької щільності ( "поганий" холестерин);
- аполіпопротеїн A і В (показник, пов'язаний з ризиком серцево-судинних захворювань);
- гамма-глутамілтрансфераза та аланінамінотрансфераза (маркери, що вказують на запалення або пошкодження клітин печінки);
- інсуліноподібний фактор росту (гормон, що стимулює зростання ракових клітин);
- креатинін (показник погіршення функції нирок).
Негативний вплив вегетаріанства
У противників м'яса також були відзначені низькі показники за деякими корисними параметрами і підвищені в негативних:
- низький рівень ліпопротеїну високої щільності ( "хороший" холестерин);
- нестача вітаміну D і кальцію (впливає на здоров'я кісток і суглобів);
- високий рівень жирів тригліцеридів в крові і цистатину-С (вказує на проблеми з нирками).
Також вчені розвіяли поширені міфи і довели, що вегетаріанство не позначається на наступних показниках:
- рівень цукру в крові;
- артеріальний тиск;
- аспартатамінотрансфераза (маркер пошкодження клітин печінки);
- C-реактивний білок (показник запалення).
Раніше ми інформували, червоне м'ясо може викликати рак.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!