ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

В чому сила мандарина? Ви здивуєтесь, скільки переваг для здоров’я є у Citrus reticulata

Здоров'я 11:28 - 23 січня 2024

Вони містить понад 170 різних фітохімічних речовин і понад 60 флавоноїдів

Чи справді мандарини знижують ризик онкозахворювань, зміцнюють імунну систему, захищають зір, покращують травлення, підтримують здоровʼя серця та регулюють тиск? Кому варто вживати з обережністю?

Чи справді мандарини знижують ризик онкозахворювань, зміцнюють імунну систему, захищають зір, покращують травлення, підтримують здоровʼя серця та регулюють тиск? Кому варто вживати з обережністю?

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоровья та його покращення.

Деталі

Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.

Мандарини — традиційні для України зимові ласощі та символ благополуччя і удачі у Китаї. Але ж давайте подивимось, що ж ще, крім радості, вони дарують нам?

Як і більшість цитрусових, мандарини багаті:

  • вітамінами
  • клітковиною
  • корисними сполуками

Вони містить понад 170 різних фітохімічних речовин і понад 60 флавоноїдів, які забезпечують безліч переваг для здоров’я.

  • Знижує ризик онкологічних захворювань

Мандарини багаті вітаміном С, який насправді є дуже потужним антиоксидантом – тобто діє проти шкідливих вільних радикалів в організмі. Ці вільні радикали можуть перетворювати здорові клітини на ракові, і крім того, сприяють старінню.

  • Зміцнює імунну систему

Знову ж таки, через високий вміст вітаміну С, який посилює функцію імунних клітин та допомагає боротися з вірусними інфекціями.

  • Захищає зір

Мандарини містять каротиноїди бета-каротин, лютеїн і зеаксантин, які діють як антиоксиданти, захищаючи зір і покращуючи роботу імунної системи.

  • Підтримує здоровʼя серця та регулює тиск

За рахунок високого вмісту клітковини, калію та холіну покращують роботу серця та знижують ризики інсультів. Також в мандаринах міститься флавоноїд гесперидин, який допомагає регулювати кров'яний тиск.

  • Покращує травлення

Цитрусові, включаючи мандарини, багаті клітковиною, яка сприяє перистальтиці кишечника, тим самим покращуючи стілець. Крім цього, вона сприяє роботі мікрофлори товстого кишечника та може навіть допомогти схуднути.

Кому варто вживати з обережністю?

  1. Людям, які страждають на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу, гастрит з підвищеною кислотністю та виразкову хворобу шлунку і дванадцятипалої кишки – через високий вміст кислоти
  2. Людям, у яких є схильність до алергічних реакцій – мандарини, як і всі цитрусові, є алергеном
  3. Хворим на діабет – мандарини солодкі завдяки вмісту в них простих цукрів. Таким чином, вони можуть викликати стрибки рівня цукру в крові. Перед вживанням рекомендуємо проконсультуватися з лікарем.

Глютен: суперзлочинець чи справжня насолода?

Джерело: _food_association

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин