Тефлоновий посуд: міфи та правда
Чи справді тефлон настільки небезпечний, як його зображують? Як безпечно готувати на посуді з тефлоновим покриттям?

Занепокоєння щодо ризику раку не стосується самого тефлону. Це пов’язано з перфтороктановою кислотою (PFOA)
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.
...Більше не використовуйте тефлонові сковороди! Вони отруйні!, - чули ви коли-небудь подібні твердження? Але чи справді тефлон настільки небезпечний, як його зображують?
Тефлон — торгова назва синтетичного покриття під назвою політетрафторетилен (PTFE). Це різновид пластику, який розпилюють на різні предмети, а потім запікають, щоб створити антипригарну, водонепроникну та нержавіючу поверхню.
Занепокоєння щодо ризику раку не стосується самого тефлону. Це пов’язано з перфтороктановою кислотою (PFOA) — хімікатом, який використовувався раніше у процесі виробництва.
PFOA пов’язують із низкою хвороб, включаючи захворювання щитовидної залози, безпліддя, хронічні захворювання нирок, печінки та рак яєчників, простати, яєчок.
Хоча більшість PFOA зазвичай вигорала під час виробничого процесу, невелика кількість залишалася в кінцевому продукті. Тому з 2013 року використання PFOA у виробництві повністю припинено.
Ще одне побоювання, пов’язане з використанням тефлону, полягає в тому, що частинки покриття можуть відшаровуватися і потрапляти в їжу. Але сам по собі тефлон вважається безпечним і не може завдати вам шкоди, якщо ви його проковтнете.
Сучасний тефлоновий посуд вважається безпечним для приготування їжі, але тільки якщо температура не перевищує 260°C. При вищих температурах стійкий тефлон починає руйнуватися і виділяє пари полімеру.
Тривалий вплив випарів може призвести до грипоподібних симптомів, таких як головний біль, озноб і лихоманка. Зазвичай це стосується посуду, нагрітого до дуже високої температури протягом багатьох годин.
Це вважається доброякісним станом, і симптоми, як правило, зникають протягом 12-48 годин після впливу. Однак проблеми можуть виникнути у тих, хто вже має серцеві або респіраторні захворювання.
Як безпечно готувати на посуді з тефлоновим покриттям?
- Замініть пошкоджений або зношений посуд
- Не залишайте надовго порожні каструлі та пательні на розігрітій плиті
- Хоча тефлоновий посуд може витримувати температуру до 260°C, безпечніше готувати на середньому вогні
- При дуже сильному нагріванні увімкніть витяжку або відкрийте вікна
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!