ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Харчування восени: 15 продуктів, які варто додати до свого раціону

Здоров'я 18:01 - 04 жовтня 2024

Склали список продуктів, які варто додати до свого осіннього раціону

Харчування восени: 15 продуктів, які варто додати до свого раціону

Продукти, які потрібні для вживання в осінній період / Фото: Pexels

Осінь - пора дощів, застуд і загострення хронічних недуг. Різкі перепади температур, вогкість, зменшення кількості сонячних днів - усе це призводить до того, що ми менше проводимо часу на свіжому повітрі, впадаємо в стан сонливості через те, що організм перебудовується на інші циркадні ритми, і всі процеси в організмі сповільнюються. Саме тому харчування в осінній сезон має бути спрямоване на підтримку імунної системи та прискорення обміну речовин. Давайте поговоримо про найкращі сезонні продукти, які радять вживати восени для підтримки здоров'я.

Найкращі продукти, здатні підтримати ваш імунітет восени, - ті, які багаті на вітаміни С, D, містять комплекс вітамінів групи В, а також омега жирні кислоти. Регулярне вживання таких продуктів здатне вберегти вас від небажаних наслідків осіннього сезону. Сьогодні ми підготували для вас топ-15 список найкращих осінніх продуктів для здоров'я.

1. Шипшина

Додайте до свого раціону шипшину / Фото: Getty Images

Ягода шипшини містить більше вітаміну С, ніж цитрусові та навіть квашена капуста. А вітамін С - перший необхідний вітамін для правильної роботи імунної відповіді організму. Крім того, шипшина містить біофлавоноїди і чудово засвоюється організмом у будь-якому віці. Напій із шипшини рекомендується пити щодня не менше 1 літра. При цьому сушена ягода має настоюватися не менше 5-6 годин. Тому зручно заварювати її в термосі. Не забувайте, що шипшина має сечогінний ефект, тому пити її відвар краще в першій половині дня.

2. Червоний болгарський перець

Перець містить природний антиоксидант - лікопін. Крім того, червоний болгарський перець багатий на вітаміни В1, В2, В9, С, Н і РР. У ньому також у великій кількості містяться потрібні організму мінеральні речовини: калій, кальцій, магній, цинк, мідь і марганець, залізо, сірка, йод, хром, кобальт, фосфор і натрій. Крім того, перець корисний для травлення, покращує перистальтику і бореться з атеросклерозом та остеопорозом.

3. Смородина (чорна і червона)

І чорна, і червона смородини містять велику кількість вітаміну С. У чорній смородині його в 4 рази більше, ніж у червоній, зате червона містить ще й вітамін А. Крім того, смородина може "похвалитися" тим, що містить магній і калій - а це захист серцево-судинної системи, клітковину - це допомога травленню, каротин - це здорові клітини, що відповідають за гостроту зору.

4. Томати

Томати корисні для тих, у кого проблеми зі ШКТ або серцево-судинною системою. Крім того, томати прискорюють обмін речовин. Багаті вітамінами А і С, регулюють кислотно-лужний баланс в організмі та допомагають боротися зі старінням.

5. Цитрусові

Цитрусові багаті на вітамін С, який так необхідний восени / Фото: Getty Images

Перш за все, цитрусові збагачують організм вітаміном С. Крім того, сприяють захисту клітин від процесу окислення та допомагають виробленню колагену. Також у цитрусових міститься багато калію, необхідного для м'язів, балансу мінеральних речовин і регулювання потоку рідини в організмі. Цитрусові сприяють правильному виведенню з організму наявних солей.

6. Зелень

Будь-яка зелень - джерело природних антиоксидантів, вітамінів, мінералів. Допомагає розщепленню білків, жирів і вуглеводів. Завдяки додаванню зелені в їжу ви допомагаєте роботі шлунково-кишкового тракту. Також зелень благотворно впливає на стан нервової та серцево-судинної систем. Петрушка багата на вітаміни групи В, А, РР, Е, містить бета-каротин, залізо, натрій, кальцій, фосфор, магній, цинк. Кріп містить вітаміни А, С, фолієву кислоту, кальцій і калій.

7. Обліпиха

Обліпиха не тільки зміцнює імунітет, а й стінки судин. У ягодах обліпихи містяться вітаміни групи В, вітамін С, каротин, залізо і вітамін Е, який перешкоджає старінню організму. Завдяки регулярному вживанню обліпихи знижується рівень холестерину в крові та знижується артеріальний тиск. Вважається, що обліпиха здатна лікувати також артрит, подагру та шкірні хвороби.

8. Морква

Швидше за все, багато хто чув про те, що морква - це найцінніше джерело бета-каротину. Але також у моркві міститься і велика кількість вітамінів С, Е, К і кількох вітамінів групи В - В1, В2, В3, В6, В9. З мікро- і макроелементів морква містить калій, кальцій, фосфор, мідь, хром, цинк, фтор і залізо. Також морква здатна благотворно впливати на вуглеводний обмін і бореться з авітамінозом.

9. Гарбуз

Гарбуз багатий на вітаміни / Фото: Pexels

Вітамін С, що міститься в гарбузі, знаходиться в балансі. Його достатньо, щоб підтримувати імунітет, але не настільки, щоб викликати алергічні реакції за великої кількості вживання овоча. Також вживання гарбуза позитивно впливає на стан серцево-судинної системи, здатне нормалізувати вуглеводний обмін.

10. Хурма

Сезонне вживання хурми корисне для здоров'я очей, роботи травної, імунної та серцево-судинної систем. Крім того, компоненти хурми здатні нормалізувати обмін речовин, рівень холестерину та артеріального тиску.

11. Насіння кунжуту

Важливий мікроелемент, який слід вживати в осінній час - це цинк. Він відіграє важливу роль для формування хорошого імунітету. Гарбузове і кунжутне насіння, зерна соняшнику, а також горіхи (кедровий, арахіс, фісташки) у великій кількості містять цинк. Кунжутним насінням можна присмачити будь-яку страву. Його вживання - це профілактика атеросклерозу, запалення легенів, гіпертонії, хвороб печінки та ендокринної системи.

12. Насіння соняшнику

Насіння соняшнику корисне для запобігання онкологічним захворюванням / Фото: Getty Images

Крім високого вмісту цинку, насіння соняшнику ще багате на глікоген, який наповнює організм енергією. Антиоксидантний ефект насіння соняшнику можна вважати профілактикою онкологічних захворювань.

13. Печінка

Коли восени людина менше буває на сонці, у неї одразу виявляється дефіцит вітаміну D. Можна пити капсули або вживати цей вітамін у рідкому стані, а можна частіше вживати в їжу печінку, яйця, жирні сорти риби. Печінка також - найкраще джерело амінокислот. У ній їх міститься 12 із 290 наявних. Вживання печінки допомагає уникнути анемії.

14. Яйце

Куряче яйце - найбагатший продукт з усіх існуючих. Так, воно здатне викликати алергічні реакції у деяких груп населення, але загалом - воно більше не має протипоказань до вживання. У ньому містяться: вітамін А, фолієва кислота, вітаміни B5, В12, В2, фосфор, селен, цинк.

15. Риб'ячий жир

Користь риб'ячого жиру для організму важко переоцінити. Риб'ячий жир необхідний для фізичного та психічного здоров'я. Також він допомагає запобігти хворобам, пов'язаним із руйнуванням тканин і суглобів.

Отже, щоб зміцнювати імунітет в осінній період, намагайтеся побільше перебувати на свіжому повітрі під впливом прямого сонячного проміння, вживайте сезонні продукти з нашого списку і будьте здорові!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин