7 популярних продуктів для сніданку, які треба перестати вживати
Забудьте про них

7 популярних продуктів для сніданку, які треба перестати вживати / Фото: Pixabay
Сніданок здавна вважається найважливішим прийомом їжі впродовж дня завдяки його вражаючим перевагам для здоров'я. Важливо щоранку їсти повноцінний, збалансований сніданок, щоб дати мозку і тілу хороший, енергійний старт.
Але коли справа доходить до сніданку, не варто хапати все, що здається апетитним, і очікувати, що ви будете почуватися добре весь день. Щоб справді розпочати день правильно, необхідно робити мудрий вибір і готувати збалансовані страви.
Їжа, яку не варто їсти на сніданок
Здорове харчування не виключає жодних продуктів повністю, але деякі варто споживати помірно. Це стосується таких популярних сніданкових страв:
Бекон
Бекон, хоча й популярний, має низку недоліків. Слід уникати продуктів із високим вмістом жирів, як-от бекон, оскільки вони містять запальні жири, які можуть викликати відчуття втоми та негативно впливати на серце при регулярному вживанні. Хоча бекон залишається дискусійним продуктом, насичені жири та холестерин можуть підвищувати рівень холестерину в крові й збільшувати ризик серцевих захворювань. Крім того, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) майже десятиліття тому класифікувала бекон як канцерогенний продукт.
Альтернативою може бути індичий або канадський бекон без нітратів, який містить менше жиру. Також можна обрати рослинні замінники, як-от темпе або бекон із тофу.
Французькі тости
Французькі тости смачні, але не дадуть багато енергії. Рафіновані вуглеводи, як у французьких тостах, не містять клітковини, через що вони швидко перетравлюються та викликають різкі коливання рівня цукру в крові. Це може призвести до втоми та різкого падіння енергії.
Щоб покращити користь від французьких тостів, можна готувати їх із цільнозернового хліба, використовувати суміш молока та яєць без рафінованого цукру, додавши трохи меду. Додавайте до страви фрукти, насіння чіа та трохи натурального кленового сиропу без додаткового цукру.
Оброблений апельсиновий сік
Хоча склянка апельсинового соку часто є частиною класичного сніданку, оброблені фруктові соки не найкращий вибір. У фруктовому соку немає клітковини, яка б уповільнювала процес травлення, на відміну від цілих фруктів. До того ж, деякі соки можуть містити менше корисних мікроелементів через обробку.
Замість соку краще з’їсти цілий апельсин або приготувати свіжий сік, зберігаючи клітковину з м’якоті.
Йогурт із добавками
Йогурт з фруктами та гранолою часто вважають здоровим вибором, але ароматизовані йогурти можуть містити велику кількість цукру та мало справжніх фруктів. Краще вибрати простий йогурт, додавши до нього свіжі фрукти та трохи меду. Так ви отримаєте корисні макронутрієнти: білки, вуглеводи та жири, а також кальцій і фосфор, що зміцнюють кістки.
Солодкі пластівці
Багато хто пам'ятає яскраві солодкі пластівці зі шкільних сніданків, але вони не є найкращим вибором через низький вміст клітковини та високий вміст цукру. Краще вибрати пластівці з цільних зерен із високим вмістом клітковини та білка.
Пончики
Пончики, хоча й смачні, не тримають відчуття ситості надовго, що може призвести до зайвих перекусів і набору ваги. Краще обрати домашні мафіни з цільнозернового борошна з фруктами та горіхами або тост із цільнозернового хліба з арахісовим маслом і варенням без доданого цукру.
Масляні тости
Тости з білим хлібом і маслом не забезпечать довготривалого відчуття ситості. Краще вибрати тости з авокадо на цільнозерновому хлібі, які забезпечать вас клітковиною, білками та корисними жирами.
Нещодавно ми розповідали про 7 найкорисніших зимових продуктів, які прискорять метаболізм.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!