6 продуктів, які варто обмежити в споживанні
Уникайте цих продуктів для довгого життя

6 продуктів, які варто обмежити в споживанні / Фото: Pixabay
Дослідники визначили райони по всьому світу, де сконцентрована найбільша кількість столітніх людей, більш відомі як "блакитні зони". До перших блакитних зон належать Окінава, Японія; Сардинія, Італія; Нікоя, Коста-Ріка; Ікарія, Греція; і Лома Лінда, Каліфорнія. З того часу деякі з цих локацій втратили свою поважну назву через модернізацію та західні моделі харчування, в той час як інші потрапили до списку, як, наприклад, Сінгапур.
Експерти виявили кілька спільних рис у способі життя цих груп, які, ймовірно, сприяють їхньому вражаючому довголіттю, наприклад, збалансованість і поміркованість. Вони часто дотримуються правила 80/20, обираючи продукти, багаті на поживні речовини, і насолоджуючись менш поживними продуктами в помірних кількостях, при цьому підтримуючи щоденний рух, розвиваючи сильну спільноту і вірячи в свою особисту мету.
А коли мова заходить про їжу, між столітніми людьми в усьому світі існує ще більше спільних зв'язків. Люди в блакитних зонах традиційно харчуються переважно цільнозерновою їжею та продуктами рослинного походження.
Продукти, які рідко їдять довгожителі
Але нам слід звернути увагу не лише на те, які продукти часто вживають столітні люди, але й на продукти, які вони виключають зі свого повсякденного раціону.
Рафіновані зерна
Біле борошно і хліб з високим ступенем обробки - рідкість, тоді як цільнозернові продукти є улюбленими серед столітніх людей. І що цікаво, ця практика заохочується медичними працівниками й на Заході. Рафіновані зернові продукти, такі як білі макарони, рис, хліб і крупи містять дуже мало поживних речовин. Крім того, вони часто піддаються високій обробці й містять різноманітні добавки та консерванти. Коли цільні зерна позбавляють оболонок і зародкових шарів, щоб отримати багаті на ендосперм білі зерна, більшість їхніх поживних речовин також видаляється. Ці поживні речовини включають клітковину, ненасичені жири, вітаміни групи В, вітамін Е, мідь, залізо, цинк, магній і рослинні сполуки, які в поєднанні підтримують здоров'я кишківника, серця, метаболізм та імунітет.
Червоне м'ясо
Столітні люди уникають певних продуктів як через їхню доступність, так і з міркувань здоров'я. Наприклад, у прибережних районах рибу може бути легше і дешевше споживати, ніж червоне м'ясо. Окрім того, що виробництво червоного м'яса обтяжливе для довкілля та вимагає значних ресурсів, дослідження показали, що споживання цього виду білка пов'язане з підвищеним ризиком раку товстої кишки та серцевих захворювань, що робить обмежене споживання червоного м'яса правильним кроком для всіх нас.
Упаковані продукти
Ці продукти не є частиною традиційного раціону столітніх людей і містять консерванти, штучні ароматизатори та надмірну кількість цукру. Крім того, існує низка тривожних наслідків для здоров'я, пов'язаних з ультраобробленими продуктами, які часто зустрічаються в цій привабливій упаковці. До них відносяться підвищений ризик розвитку діабету 2 типу, серцевих захворювань, синдрому подразненого кишківника, депресії та раку. Крім того, проспективне когортне дослідження 2022 року виявило, що ці продукти пов'язані з підвищеним ризиком зниження когнітивних функцій і деменції у літніх людей.
Молочні продукти
Продукти з коров'ячого молока рідко зустрічаються в раціоні тих, хто живе в блакитних зонах. Хоча молочні продукти можуть запропонувати білок, кальцій, фосфор, а іноді вітамін D і пробіотики (залежно від джерела), вони також можуть бути багатими на насичені жири й дієтичний холестерин. Однак ці жири є суперечливими, оскільки деякі дослідження виявили, що вони пов'язані з підвищеним ризиком серцевих захворювань, тоді як інші - ні.
Солодкі ласощі
За винятком рідкісних десертів в особливих випадках, солодкі напої та закуски не є регулярною частиною їхнього раціону. Зазвичай уникають газованих напоїв, енергетиків і підсолоджених соків, оскільки вони мають низьку поживну цінність і багато доданого цукру. Доданий цукор є добре відомим прозапальним агентом. Це особливо актуально, коли ми визнаємо зв'язок між тривалим надмірним споживанням цукру та підвищеним ризиком хронічних захворювань, таких як рак, хвороби серця, ожиріння, діабет 2 типу, когнітивні розлади, когнітивна недостатність та інші.
Нещодавно ми розповідали про 6 кращих продуктів, які можна і треба їсти перед сном.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!