Чи існує така сіль, яка знижує ризик інсульту?
Чому мова саме про інсульт?

Недорогий замінник солі замість втрати здоров’я та дорогого лікування
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Замінники солі знижують ризик інсульту
Не просто зменшення споживання натрію, а збільшення натомість споживання калію може бути успішною стратегією зниження ризику інсульту.
Принаймні про це свідчать дані останніх досліджень.
Зокрема, вони показують, що використання замінників солі, збагачених калієм, замість звичайної солі може призвести до 14% зниження частоти повторних інсультів і 21% зниження смертності, пов’язаної з інсультами.
Недорогий замінник солі замість втрати здоров’я та дорогого лікування
Експерти вважають, що заміна звичайної солі на замінники з калієм (вони вже продаються в Україні) – це недороге дієве втручання, доступне кожній людині.
Це також може бути безпечним і ефективним втручанням при інсульті для запобігання рецидивам.
Але по-справжньому ефективним воно буде лише, якщо стане частиною здорового харчування та способу життя людини.
Крім того, таку заміну бажано здійснити щодо всієї солі, яку ви споживаєте. Іншими словами, основою харчуванням мають бути домашні страви, адже в готових продуктах та швидкоїжі міститься звичайна сіль.
Чому мова саме про інсульт?
Інсульт залишається серйозною проблемою для охорони здоров'я у світі й, зокрема, в Україні, він займає одне з провідних місць серед причин смерті та тривалої втрати працездатності. При цьому майже кожен четвертий інсульт повторюється.
За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, серцево-судинні захворювання є головною причиною всіх смертей в Україні – 67% від усіх випадків.
За цим показником наша країна лишається одним із європейських лідерів.
Саме тому запобігання інсультам і пом’якшення їхнього впливу на окремих людей і сім’ї має важливе значення.
Одним з засобів для зниження рецидивів інсульту та смертності можуть бути замінники солі
Це було підтверджено в одному з досліджень за участі 15 249 пацієнтів з інсультом: використання замінника солі (75% хлориду натрію та 25% хлориду калію) призвело до 14% зниження ризику повторного інсульту та 12% зниження смертності.
У низці досліджень також підтверджено роль замінників солі у зміцненні здоров’я судин.
Як це працює?
Звичайна кухонна сіль містить високий рівень натрію, який може підвищити артеріальний тиск (АТ) при надмірному вживанні → з часом високий АТ викликає посилене навантаження на стінки кровоносних судин → вони звужуються, в них утворюються бляшки → звужені кровоносні судини, що ведуть до мозку та всередині нього, можуть збільшити ймовірність інсульту ← НАТОМІСТЬ → замінник допомагає ↓ АТ й ↓ напругу судин.
До того ж компонент калію має судинорозширювальний ефект, що допомагає контролювати артеріальний тиск.
Відомо, що навіть невелике зниження артеріального тиску (усього лише на 1 мм рт. ст.) може знизити ризик інсульту на 5%!
Отже, є над чим замислитись!
Цікаво, можливо, хтось вже має досвід переходу до споживання замінників кухонної солі на сіль зі зниженим вмістом натрію та доданим калієм (деякі виробники додають ще й магній)? Розкажіть про це!


Ілюзія користі. Відома дієтолог та ендокринолог назвала ТОП 6 псевдокорисних продуктів.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!