Користь та небезпека мандаринів: як обирати і скільки можна з'їсти за день
Тим, хто має хронічні патології, не рекомендують вживати ці цитрусові

Ми розповімо, кому не можна їсти мандарини. Фото: Pixabay/Автор- ID 1103997
Тільки-но погіршують погодні умови, за вікном починає пролітати сніжок, а на екранах анонсують новорічні стрічки, ви згадуєте про ці помаранчеві цитруси. Вони підтримують загальний життєвий тонус організму та знижують ризик розвитку багатьох захворювань. Сьогодні мова йтиме про мандарин.
Корисні властивості:
- більш ніж на 80% складається з води, решта – вуглеводи.
- калорійність плоду 40-60 ккал на 100 г. Один мандарин важить від 80 до 150 г.
- фрукти можна включати до раціону навіть при схудненні.
- містять велику кількість вітаміну С: тільки два плоди задовольняють щоденні потреби організму.
- мають вітамін А, фолієву кислоту, вітаміни B, D, E, PP, калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо.
- шкірка містить вітаміни А, Е та К, антиоксиданти, але перед вживанням її необхідно подрібнити.
- зміцнюють імунну систему
- мають протизапальну дію
- покращують процеси травлення
- знижують рівень холестерину в крові
- знижують артеріальний тиск і діють як профілактика гіпертонії.
Скільки можна споживати:
- якщо ви сидите на дієті, то дозволяється з'їдати до двох-чотирьох на добу
- якщо ви не маєте протипоказань, то можете куштувати до 6-7 мандаринів в день.
Кому не можна їсти мандарини:
- якщо маєте індивідуальну непереносимість до них;
- маєте захворювання шлунково-кишкового тракту – ентерит, коліт, гастрит;
- маєте виразку дванадцятипалої кишки;
- маєте алергію на цитрусові;
- маєте серйозний карієс або стоматологічні захворювання;
- маєте зайву вагу;
- маєте хворобу нирок.
Як обирати мандарини:
- потрібно звертати увагу на пористу шкірку, що легко очищається: вона не щільно прилягає до плодів, але між ними є невеликий проміжок
- солодкі мандарини м’які, але пружні
- колір має бути яскраво-оранжевим, однорідним та насиченим.
Варто зазначити, що мандарини перетравлюються в організмі людини протягом двох годин. З'ївши цитрусові, ви поповните організм вітамінами у зимовий період. Але будьте обережні, адже мандарини містять велику кількість фруктози.
Читайте сім способів, як прискорити метаболізм.
Також дізнайтеся, які чотири продукти містять багато білка.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!