12 побічних ефектів від регулярного вживання вівсяної каші
Попри те, що вівсянка має велику кількість корисних властивостей для організму, деяким людям краще обмежити споживання цієї каші

Корисні та шкідливі побічні ефекти від вживання вівсянки/Фото: arianka ibarra/Unsplash
Більшість медиків та дієтологів ледь не співають дифірамби про користь вівсяної каші. Регулярне вживання вівсянки справді може створити чудо з тілом, допомогти жити довше і її просто смачно їсти. Попри те, що вівсянка має величезну кількість позитивних сторін, у цієї каші є також й декілька негативних побічних ефектів. Ми розповімо про обидві сторони цього продукту.
Чудове джерело клітковини
Багато дієтологів вважають, що вівсяна каша є одним із найздоровіших варіантів сніданку, який тільки можна придумати. Все через те, що вівсянка є потужним джерелом клітковини. Одна чашка вівсяної каші містить близько 8 грамів клітковини й це переважно розчинна клітковина, яка знижує рівень "поганого" холестерину та цукру в крові. Звичайна вівсянка допомагає підтримувати роботу травної системи та чудово насичує організм, що допомагає контролювати вагу.
Чудове джерело білка

Лише одна чашка вівсяної каші містить приблизно 10 грамів білка. Білок разом із клітковиною може довше залишати вас ситими. Вівсяна каша — це їжа з високим вмістом поживних речовин, яка містить інші вітаміни та мінерали, такі як залізо, кальцій і магній.
Отримання достатньої кількості білка протягом дня може принести користь вашому здоров’ю різними способами. У звіті, опублікованому в Nutrients, було виявлено, що білок допомагає дорослим старше 40 років регулювати свій апетит, а також сприяє збільшенню м’язової маси та сили.
Інше дослідження, опубліковане в American Journal of Clinical Nutrition, показало, що люди з надмірною вагою змогли схуднути після збільшення споживання білка до 30% від їх добової калорійності. Вівсяна каша, хоча в ній недостатньо білка на увесь день, може бути чудовим вибором для початку дня, коли потрібен великий приріст білка.
Вівсянка допомагає схуднути
Клітковина та поживні речовини вівсяної каші також пов’язані з втратою ваги. Ці характеристики підтримують у споживача відчуття ситості, що може запобігти переїданню калорій протягом дня. Якщо ви регулярно їсте вівсяну кашу, додавайте до неї багаті антиоксидантами інгредієнти. Сухофрукти, горіхи та насіння, а також горіхове масло багаті мікроелементами, які підтримують велику кількість аспектів здоров'я організму.
Вівсянка ситна
У питанні "чи корисна вівсянка", багато позитивних ефектів походять від вмісту в ній клітковини. Вівсянка — це цільне зерно з високим вмістом розчинної клітковини. Коли ви їсте розчинну клітковину, ваше травлення сповільнюється, що також може збільшити відчуття ситості. Регулярне вживання на сніданок їжі з високим вмістом клітковини, особливо в поєднанні з білком і/або "здоровими" жирами, як-от горіхи, часто тримає людей ситими впродовж багатьох годин.
Знижує "поганий" холестерин

Вживаючи вівсяну кашу щодня, ви можете знизити загальний рівень холестерину, знизити рівень "поганого" холестерину і підвищити рівень "хорошого" холестерину. У вівсі є певний тип клітковини, який називається бета-глюкан, який також можна знайти в ячмені та житі. За даними Frontiers in Nutrition, бета-глюкан може допомогти знизити рівень холестерину, сприяючи покращенню здорового мікробіому кишечника. Вівсянка залишається корисною не лише як запарена у воді чи молоці каша, але й при додаванні до інших продуктів, наприклад хліба чи печива.
Покращує травлення
Вміст клітковини у вівсяній каші покращує здоров’я шлунково-кишкового тракту й підтримує регулярне випорожнення. Експерти підкреслюють, що важливо збільшити споживання рідини у випадку збільшення щоденного споживання клітковини.
Допомагає контролювати цукор у крові
Щоденне вживання вівсянки може допомогти контролювати рівень цукру в крові й це, знову ж таки, завдяки високому вмісту клітковини. Клітковина допомагає уповільнити швидкість, з якою вуглеводи з вашого раціону потрапляють у кров, завдяки чому рівень цукру в крові вирівнюється протягом дня. Клітковина у вівсянці справді робить її суперфудом, тому для багатьох буде корисно їсти цю кашу регулярно.
Здоров'я серця

Овес — це інгредієнт, який деякий час був у центрі уваги фахівців зі здоров’я серця. Дослідження продовжують показувати, що регулярне вживання вівсянки, як ми зазначали вище, знижує рівень холестерину. Точніше, розчинна клітковина у вівсянці може допомогти знизити рівень "поганого" холестерину, що критично важливо для правильного функціонування серцево-судинної системи.
Поживні речовини
Овес — популярне зерно, яке люблять за його поживну та лікувальну цінність. Попри звичайний страх перед вуглеводами, вівсяна каша корисна. На відміну від звичайних пластівців, овес містить не лише вуглеводи та клітковину, але й безліч вітамінів і мінералів.
Покращення стану шкіри
Експерти підкреслюють, що колоїдна вівсяна каша також допомагає підтримувати шкіру чистою та зволоженою. Вівсянка також допомагає лікувати такі захворювання шкіри, як екзема.
Здуття живота

Вівсяна каша приносить багато позитивних переваг вашому здоров’ю. З такими побічними ефектами, як покращення травлення, потенційна втрата ваги, покращення здоров’я серця та більше почуття ситості, важко заперечити, що вівсяна каша корисна. Однак цей продукт також може спричинити деякі небажані побічні ефекти.
Якщо ви нечасто вживаєте овес, він може спричинити здуття живота, тому найкраще починати з невеликої порції. Цільні зерна, такі як пшениця та овес, містять багато клітковини, глюкози та крохмалю. Усі вони поглинаються бактеріями в кишечнику, що призводить до виділення газів і здуття живота у деяких людей. Тому, якщо ви зіткнулися з такою проблемою при вживанні вівсяної каші, то просто необхідно зменшити порції страви.
Збільшення ваги
Як би це не перечило пункту про зниження ваги, але вживання надто великої кількості вівсянки може спричинити різкий набір ваги. Ключовим тут є те, скільки й що ви додаєте до вівсяної каші. Якщо як начинку ви використовуєте забагато горіхів, масла, цукру чи варення, то страва може стати уже не дієтичною
Експерти зазначають, що люди зазвичай хочуть, щоб вівсяна каша була солодшою, а тому додають цукор, шоколадну стружку, варення та інші солодкі продукти, що в кінцевому підсумку знижує загальну поживну цінність вівсяної каші, оскільки ці добавки додають додаткові калорії, жир, цукор і вуглеводи.
Раніше ми називали також 3 смачні продукти, які допоможуть захистити організм від грипу та застуди.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!