Відмовлятися чи ні: експерт з харчування назвав переваги та недоліки квашених овочів
Квашені овочі можуть стати чудовою альтернативою взимку

Експерт з харчування розповів про користь квашених овочів/Фото: pexels
Фітнес-тренер та експерт з харчування Віктор Мандзяк розповів у своєму блозі, чи варто заміняти взимку свіжі овочі на квашені. Виявилося, що такі продукти майже нічим не відрізняються.
Яка користь квашених овочів для організму
Віктор Мандзяк розповів про дослідження, яке цього року проводив Piotr Kiczorowski. Вчений разом з колегами порівнював поживну цінність свіжих і ферментованих овочів. Розглядалися огірки, броколі, морква, червоний буряк і червоний перець.
Кількість клітковини у ферментованих овочах знизилась, оскільки молочнокислі бактерії споживають цей вид вуглеводів. Експерт наводить зрозумілий приклад, наскільки суттєві зміни і чи мають вони практичне значення, зокрема:
- свіжа броколі - 3,67 г/100г, тоді як ферментована - 2,94 г
- свіжий буряк - 3,16 г/100г, а ферментований - 2,57 г
Щодо калорійності ферментованих овочів, то вона також суттєво не змінилась. Найбільш разючі зміни було зафіксовано в огірків. Свіжий огірок - 8 ккал/100г, тоді як квашений - 11 ккал. Віктор Мандзяк пише:
Кількість мінералів трохи знизилась. Але там теж смішна різниця. Справа в тому, що бактеріям теж потрібні мінерали, а ще під час ферментації деякі мінерали-авантюристи вилазять з овочів в розсіл
Однак вітаміни у квашених овочах суттєво знизилися. Це стосується аскорбінової кислоти. Експерт пояснює, що це не дивно, адже вітамін С - вкрай нестабільний. Вітамін А у квашених огірках і в червоному перці навіть підвищився.
За словами Віктора, процес ферментації знижує кількість антинутрієнтів в рослинах, що покращує засвоюваність корисних речовин. А також знижує кількість важких металів.
У висновку експерт з харчування зазначив:
Загалом, ферментовані овочі містять в собі дещо меншу кількість клітковини, вітамінів та мінералів, ніж свіжі. Але різниця не настільки суттєва, щоб відмовляти собі в цій смакоті. Пам'ятай, щоб здорове харчування ввійшло і закріпилось в твоєму житті, воно має бути смачним. А щоб воно було смачним, воно обов'язково повинно бути різноманітним
Раніше ми писали, яка їжа шкідлива для підшлункової залози. Деякі продукти організму складно перетравлювати.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!