ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Замінники м’яса можуть принести організму більше шкоди, ніж користі – дослідження

Здоров'я 12:24 - 27 грудня 2022

У світі стрімко росте популярність рослинного м'яса, але такі продукти не завжди можуть повноцінно замінити звичайне м'ясо

Бургери з рослинного м'яса в упаковці

Рослинні замінники м'яса можуть більше нашкодити організму, ніж принести користі/Фото: Drew Angerer/Getty Images

Люди відмовляються від м'яса й обирають рослинну дієту з різних причин, але для здоров'я важливою тут є правильна заміна поживних речовин у раціоні, які зазвичай містять м'ясні продукти. У світі стрімко росте популярність різних рослинних альтернатив тваринному м'ясу, які позиціонують себе як повні та екологічні замінники. Однак нове дослідження показало, що в деяких замінниках м’яса не вистачає ключових поживних речовин, необхідних вашому організму й постійне вживання таких альтернатив може принести більше шкоди, ніж користі.

Деталі

Дослідження Технологічного університету Чалмерса у Швеції, опубліковане в журналі Nutrients, включало розгляд 44 різних видів замінників м’яса. Різновиди були в основному на основі сої та гороху, але були також варіанти, які включали ферментовані соєві продукти, такі як темпе, і мікопротеїни, які є білками, отриманими з грибів.

Дослідники очікувано виявили, що різні замінники м’яса мають різноманітні поживні властивості. При цьому вони також відзначили, що розрахункова кількість заліза і цинку, які могли б засвоїтися в організмі з цих продуктів, була низькою через фітати, які є антипоживними речовинами.

Рослинним білкам може бракувати певних поживних речовин

Фото: Paras Kapoor/Unsplash

Спеціалісти з харчування зазначають, що не всі білки однакові. Попри те, що білки рослинного походження містять менше жиру, калорій і холестерину, ніж м’ясні продукти, їм також не вистачає певних якостей. Це дослідження демонструє одну з головних властивостей, якої не вистачає білкам рослинного походження.

Замінники м’яса отримують із рослин і вони, природним чином, містять фітати для зберігання фосфору, необхідного для їх розмноження та росту. Хоча це корисно для рослин, фітати широко відомі як антинутрієнти, оскільки вони зв’язуються з певними поживними речовинами, щоб зробити їх менш засвоюваними, особливо кальцієм, цинком і залізом. Це причина, чому рослинні білки або замінники м’яса містять менш засвоюваний в людському організмі тип заліза.

Ферментовані продукти

Щоб переконатися, що ви обираєте повноцінно поживні рослинні замінники м’яса, зверніть увагу на ферментовані продукти, такі як темпе. Тут фітати розщеплюються шляхом бродіння. Також можна спробувати пасту місо, яка за поживними властивостями схожа на темпе.

Вибір найкращої рослинної дієти може бути непростим, особливо якщо залізо та цинк є одними з ваших головних проблем. Проте існують продукти, які збагачені залізом та/або цинком, щоб відповідати щоденним потребам людини, але не використовуючи тваринне м'ясо.

Періодичне вживання тваринного м'яса може бути корисним

Дієтологи рекомендують дотримуватися збалансованого харчування, яке містить поєднання білків тваринного та рослинного походження. Хоча білки тваринного походження містять холестерин і жир, вони можуть забезпечити організм корисною кількістю заліза та цинку. Рослинна їжа часто не здатна постачати залізо та цинк, які засвоюються так само, але вона може знизити рівень холестерину в крові та мати меншу калорійність. Обидва види їжі можуть доповнювати один одного.

Тим, хто з тих чи інших причин, дотримується винятково рослинної дієте, необхідно звернутися до професіонала, щоб збалансувати отримання необхідних поживних речовин за допомогою дієтичних добавок.

Раніше ми писали, як розпізнати дефіцит вітаміну Д. Взимку організм витрачає запаси важливого вітаміну, тому важливо стежити за його рівнем.

Джерело: Eat This, Not That!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин