Зимові суперфуди: 3 українські ягоди, які забезпечать огранізм корисними речовинами
Ці ягоди рекомендується додати у свій раціон, оскільки вони здатні повністю покрити потреби людини у вітаміні С

Дієтолог назвали корисні зимові ягоди/Фото: unsplash
Взимку особливо важливо забезпечити організм необхідними речовинами. Дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, які корисні ягоди варто додати у свій раціон в період холодів. Йдеться про калину, шипшину та барбарис.
Користь калини для організму

За словами дієтолога, ця ягода багата легкозасвоюваним вітаміном С, який при стресах допомагає організму адаптуватися. Це джерело кверцитину, цинку, селену та деяких амінокислот, які впливають на синтез гормонів, зокрема, гормонів щитовидної залози та наднирників.
Калина нормалізує роботу серця, має протинабрякову та противірусну дію, покращує травлення та засвоєння їжі. Дієтолог стверджує, що ягода багата пектинами, які вважаються природним "детоксом".
Користь шипшини для організму

Це майже український аналог зеленого китайського чаю. У шипшині багато катехінів та вітаміну С, який підтримує синтез колагену.
Настій із шипшини нормалізує рівень холестрину, покращує утворення та виділення жовчі, засвоєння жиророзчинних вітамінів, активує відновлення ушкоджених клітин, стимулює опірність організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища.
Користь барбарису для організму

Барбарис також багатий вітаміном С, пектинами, антоціанами та каротиноїдами. Ягода містить речовину берберин, яка сповільнює розвиток атеросклерозу та утворення атеросклеротичних бляшок, живить кишечні бактерії.
Дієтолог наголошує на протираковій активності берберину, яка добре вивчена вченими. Вона впливає на багато видів раку: меланома, лейкемія, гліобластома, рак кишечника та печінки. Більше про користь барбарису читайте у нашому матеріалі.
Раніше ми писали, що лікар назвала 5 недорогих та корисних продуктів. Вони можуть стати чудовою альтернативою дорогим овочам та фруктам.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!