ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

8 неочікувано корисних ефектів відмови від твердого сиру

Здоров'я 11:01 - 20 лютого 2023

Сир є надзвичайно смачним продуктом, але, хоч як би це важко не було, відмова від його вживання може принести багато позитивних змін для організму

Сир на прилавку

8 корисних побічних ефектів відмови від твердого сиру/Фото: Sean Gallup/Getty Images

Сир є невіддільним інгредієнтом багатьох наших улюблених страв: піца, гамбургери, бутерброди, салати, макарони та інші. Його смакові властивості, які покращують будь-яку страву, незаперечні. Але, як і у випадку з іншими продуктами, надмірне вживання сиру може призвести до негативних наслідків для організму.

Деталі

Багато сортів сиру наповнені калоріями та можуть мати високий вміст жиру та натрію, що, за дослідженнями, потенційно може призвести до діабету 2 типу, серцевої недостатності, ішемічної хвороби серця, гіпертонії, інсульту та інших захворювань. Тому лікарі рекомендують обмежити вживання цього продукту й віддавати перевагу сортам з сильнішим смаком (пармезан, фета, швейарський), щоб покращувати смак їжі з використанням меншої кількості сиру.

Але хоча дослідження, що пов’язують споживання сиру з хронічними захворюваннями, можуть бути дещо суперечливими, якщо ви схильні до високого кров’яного тиску або у вас діагностована гіпертонія, вам краще триматися подалі від твердого сиру. Також можна замінити сири з цільного молока нежирними та знежиреними варіантами. Нижче розповідаємо про переваги для здоров'я, які може принести повна відмова від вживання твердого сиру.

Покращення тону і текстури шкіри

Фото: Andra C Taylor Jr/Unsplash

Зниження загального споживання молочних продуктів, включаючи сир, може позитивно вплинути на тон і текстуру шкіри. Дослідження показують, що молочні продукти пов’язані з надлишковим виробленням жиру, що може збільшити появу непривабливих плям на шкірі.

Молочні продукти можуть підвищувати рівень інсуліну, що збільшує вироблення гормонів, які виробляють шкірне сало (жирний секрет), що може впливати на акне. Лікарі зазначають, що не у всіх спостерігається такий зв'язок, але багато хто заявляє, що прищі на шкірі можуть з'являтися частіше після вживання молочки.

Зменшення здуття

Якщо ви маєте проблеми з травленням і часто відчуваєте здуття живота, виключення або обмеження сиру та молочних продуктів може допомогти змінити це. Експерти зазначають, що молочні продукти у багатьох можуть спричинити розлад шлунку та здуття живота через алергію або відсутність відповідних ферментів для розщеплення молочного цукру.

Люди, в яких немає достатньої кількості лактази — ферменту, який перетравлює молочний цукор, мають непереносимість лактози та відчувають надмірні шлунково-кишкові розлади та здуття живота під час споживання молочних продуктів.

Зменшення головного болю та мігрені

Якщо ви часто страждаєте від мігрені, виною цьому може бути дієта з високим вмістом сиру та молочних продуктів. Деякі сири мають високий вміст тираміну — амінокислоти, яка в природі зустрічається в рослинах і продуктах тваринного походження й історично пов’язана зі спричиненням мігрені та головного болю.

За даними клініки Мейо, сири з високим вмістом тираміну включають витриманий чеддер, швейцарський сир, пармезан, блакитні сири (наприклад, горгонзола) і камамбер.

Ви можете знизити рівень холестерину та ризик серцевих захворювань

Фото: Dana Ward/Unsplash

Ще один позитивний побічний ефект відмови від сиру полягає в тому, що вживання меншої кількості цього молочного продукту може допомогти вам контролювати рівень холестерину, одночасно знижуючи ризик інших серцево-судинних ускладнень.

Сир — це їжа з високим вмістом насичених жирів, які сприяють розвитку серцевих захворювань, головним чином через підвищення рівня холестерину. Доведено, що насичені жири підвищують рівень "поганого" холестерину (ЛПНЩ), через спонукання печінки виробляти більше холестерину.

Високий рівень холестерину ЛПНЩ призводить до накопичення жирових відкладень в артеріях, що є фактором ризику серцевих захворювань та інсульту. Виключення сиру з раціону знижує цей ризик.

Зменшення ваги

Якщо ви намагаєтеся схуднути, надмірне споживання сиру також може завадити вашим планам через високий вміст цукру, жиру та калорій. Наприклад, 30 грамів сиру чеддер містить 120 калорій і 30 міліграмів холестерину. Крім того, він містить 190 міліграмів натрію, що становить 8% вашої добової норми й 10 грамів жиру, що становить 15% вашої добової норми.

Спостереження за своєю вагою може дати вам мотивацію відмовитися на деякий час від сиру. Звичайно, повністю відмовитися від сиру може бути важко, але пам'ятайте, що коли ви намагаєтеся схуднути, а все йде не за планом, то твердий сир може бути одним з основних каменів спотикання. Також може допомогти споживання нежирних або знежирених сирів.

Зниження ризику виникнення раку

Фото: Azzedine Rouichi/Unsplash

Зменшення споживання сиру та молочних продуктів загалом може допомогти знизити ризик раку. Це пояснюється тим, що, споживаючи менше сиру, ви споживаєте менше казеїну — білка, який міститься в молоці й може бути пов’язаний із різними захворюваннями.

Доведено, що казеїн збільшує темпи росту пухлин певних типів, таких як рак передміхурової залози та потенційно молочної залози. Лікарі зазначають, що коли ми їмо багато сиру, який переважно виготовляється з казеїнової фракції, ми потенційно збільшуємо цей ризик.

Зменшення запалення в організмі

Достатньо прочитати склад на етикетці продукту, щоб переконатися, що сир і молочні продукти містять багато добавок, консервантів і гормонів, які можуть викликати запалення в організмі. Це впливає на багатьох людей, в основному викликаючи постійне запалення в організмі, яке може мати різні наслідки: від головного болю до серцевих хвороб.

Якщо ви не хочете повністю виключати сир, уважно читайте етикетки й обирайте продукт із меншою кількістю добавок. Менш оброблені сири корисніші за інші, тому обирайте продукт із найменшою кількістю інгредієнтів й з більш екологічних ферм.

Допомога екології

Відмова від сиру корисна не лише для вашого здоров’я, але й для планети. Для виробництва молока потрібно багато води: в середньому втричі більше, ніж для виробництва молока рослинного походження. Тому сир є дуже ресурсомістким продуктом, який потребує для виготовлення багато землі, багато води та багато корів, які виділяють метан і є одним з найбільших забрудників атмосфери.

Раніше ми писали, чи можна їсти горіхи при схудненні. Не всі продукти, які, на перший погляд, здаються корисними, можуть стати поживним перекусом.

Джерело: Eat This, Not That!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин