Їсте гостре? Ось, як це впливає на ваше здоров'я
Ось плюси і мінуси

Їсте гостре? Ось, як це впливає на ваше здоров'я / Фото: Freepik
Гостра їжа завжди розділяла людей. Ви або любите її, або уникаєте, або терпите. Ті, хто любить гостре, часто кажуть, що гострота перцю чилі додає страві цікавості. Толерантність кожної людини до гострої їжі може залежати від багатьох факторів: чи регулярно вона їла її в дитинстві, чи має схильність до гострих відчуттів, чи просто від генетики. Читайте далі про потенційні переваги та недоліки вживання гострої їжі для здоров'я.
Що робить гостру їжу такою гострою?
Компонент перцю чилі, який надає гостроти, називається капсаїцин. Коли ви їсте чилі, капсаїцин зв'язується і активує специфічні больові рецептори в роті та у всьому травному тракті. Біль, який він викликає, передається до мозку у вигляді відчуття печіння або підвищення температури, що змушує мозок дати організму команду охолодитися.
Ви можете почати потіти, а кровоносні судини розширюються і направляють тепло з тіла через шкіру, що викликає почервоніння на шкірі. Сльозотеча, нежить або надмірне виділення слини також є типовими реакціями на капсаїцин, оскільки організм може сприймати його як подразник, який потрібно вимити.
Отже, якщо капсаїцин сприймається організмом як щось, що викликає біль, чи шкодить він вам? Не завжди - насправді, капсаїцин і перець чилі певним чином корисні для організму, тож якщо ви любите гострий соус або пластівці чилі, це хороша новина.
Потенційні переваги вживання гострої їжі
- Капсаїцин може мати антиоксидантні властивості
Щоб пояснити, що роблять антиоксиданти, ми повинні спочатку зрозуміти, що таке вільні радикали. Вільні радикали - це сполуки, що утворюються в результаті природних процесів у вашому організмі, а також під впливом факторів навколишнього середовища, таких як алкоголь, забруднення повітря та куріння. Надлишок вільних радикалів в організмі може призвести до пошкодження клітин і ДНК, а з часом - до хронічних захворювань. Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали в організмі, а капсаїцин, що міститься в гострих продуктах, може діяти як антиоксидант,.
Гострий перець також є джерелом вітаміну С, потужного антиоксиданту. Один зелений перець чилі забезпечує 121% рекомендованої добової норми вітаміну С, а один червоний перець чилі містить 72% рекомендованої добової норми.
- Він може покращити рівень холестерину, кров'яний тиск та здоров'я кишківника
Наразі дослідження капсаїцину на людях не дали остаточних висновків щодо того, чи допомагає він знизити рівень холестерину та кров'яний тиск, чи погіршує його. Що стосується кишківника, нові дослідження показують, що капсаїцин може впливати на мікробіом нашого кишківника. Капсаїцин може збільшувати кількість корисних бактерій і зменшувати кількість шкідливих бактерій у нижній частині шлунково-кишкового тракту, хоча це було показано (поки що) лише в дослідженнях на тваринах. Хоча для того, щоб з упевненістю стверджувати про додаткові переваги капсаїцину для здоров'я людини, потрібні більш достовірні наукові дані, можливості є дуже цікавими.
Потенційні недоліки вживання гострої їжі
- Вона може викликати печію та кислотний рефлюкс
Гостра їжа - один з продуктів, якого слід уникати, якщо ви схильні до печії або страждаєте від кислотного рефлюксу. Гостра їжа подразнює стравохід на шляху до шлунку, а також викликає розслаблення нижнього стравохідного сфінктера. Цей сфінктер запобігає закиданню шлункового вмісту назад у стравохід. Коли він розслабляється, це означає, що їжа і шлунковий сік повертаються назад, сприяючи виникненню кислотного рефлюксу і печії. Навіть якщо у вас немає кислотного рефлюксу, дискомфортна печія може свідчити про те, що ви переборщили з гострою їжею.
- Це може призвести до проблем зі шлунково-кишковим трактом
Капсаїцин подразнює тканини шлунково-кишкового тракту (ШКТ), тому організм може сприйняти його як загрозу. У відповідь м'язові стінки кишківника посилюють скорочення, щоб просунути їжу з капсаїцином через ШКТ і позбутися її. Ось чому деякі з нас відчувають потребу бігти до туалету або мають більш рідкі випорожнення, коли їдять гостру їжу. Коли таке трапляється, це ознака того, що ви, можливо, з'їли більше чилі, ніж може витримати ваш організм, додає вона.
- Гостра їжа може дратувати, якщо у вас виразка шлунка
Гостра їжа не викликає виразки шлунка, але якщо у вас вона є, гостра їжа може погіршити ваші симптоми. Гостра їжа може подразнювати слизову оболонку кишківника, а коли у вас виразка, ви будете відчувати більше подразнення.
Нещодавно ми розповідали про користь і шкоду фруктози.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!