ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Секрет довголіття у вашій чашці? Вчені розкривають неймовірні та шокуючі факти про каву

Здоров'я 18:43 - 27 червня 2025

Кава та довголіття... Нові дослідження та 10 фактів про користь напою

Кавова революція: Дослідження розкривають секрети довголіття, але будьте обережні з цукром

Кавова революція: Дослідження розкривають секрети довголіття, але будьте обережні з цукром

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.

Деталі

Нещодавнє велике дослідження припускає, що кава може сприяти здоровому старінню. Його автори стверджують, що "жінки, які пили каву з кофеїном, мали меншу ймовірність розвитку фізичних проблем, когнітивних порушень та хронічних захворювань з віком".

  • Час вживання та додаткові інгредієнти

Інше дослідження, не заперечуючи користь кави, показує, що ті, хто вживав каву вранці, жили довше, ніж ті, хто пив її пізніше вдень. Однак важливою є і якість напою: ці переваги для довголіття стосуються лише кави, яка не містить багато доданого цукру або насичених жирів. Це означає, що любителям солодких мокко та фрапучино варто дочекатися подальших досліджень. Утім, загалом науковці, схоже, схиляються на бік прихильників цього найпопулярнішого у світі напою.

  • 10 цікавих фактів про корисні властивості кави

Багата на антиоксиданти: В одній чашці кави міститься від 200 до 550 мг антиоксидантів, їх кількість залежить від обсмаження (у світлому обсмаженні їх більше).

Гаряча vs. Холодна: У гарячій каві більше антиоксидантів, тоді як у холодній – більше кофеїну. Холодна кава також має меншу кислотність, що робить її кращим вибором для людей з рефлюксом.

Ідеальний варіант: Гаряча чорна кава практично не містить калорій, вуглеводів, жирів та натрію. Натомість вона багата на корисні мікроелементи, зокрема калій, магній та ніацин.

Небезпека додатків: Цукор та жири, які додають у каву, роблять її потенційно небезпечною для серця.

Пестициди: Під час вирощування каву часто обприскують, тому вона може містити пестициди. Рекомендується вживати органічну каву.

З куркумою: Найкориснішою є гаряча чорна кава. Додавання до неї куркуми може позитивно впливати на діабет та рак.

Яєчна кава: Незважаючи на популярність, яєчна кава може містити зайвий цукор та нести ризик зараження сальмонелою.

Грибна кава: Цей вид кави дійсно корисний, оскільки до неї додають екстракти грибів (чаги, кордицепса або рейші). Вона містить менше кофеїну, але подвійну кількість антиоксидантів.

Ноотропна кава: Може бути корисною, якщо організм добре переносить стимулятори (ноотропи стимулюють пам’ять, креативність, увагу). Варто пам'ятати, що кофеїн сам по собі є природним ноотропом.

Вітамінна кава: Це радше маркетинговий хід. Через сечогінні властивості кави вітаміни, додані до неї, просто не встигнуть засвоїтися.

Відома дієтолог та ендокринолог розказала про дієві зміни способу життя для здоров'я серця.

Джерело: wearesim

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин