Звичайне відчуття голоду може сповільнити старіння – дослідження
Вчені провели дослідження на плодових мушках й виявили цікавий генетичний механізм, який може пов'язати відчуття голоду зі сповільненням старіння

Вчені виявили, що відчуття голоду може сповільнити старіння/Фото: Miti
Вчені заявили, що звичайне відчуття голоду може сповільнити процеси старіння. До такого висновку дійшли дослідники, які змусили плодових мушок відчувати голод. Комахи, які більше хотіли їсти, жили довше, навіть якщо вони споживали багато калорій.
Деталі
Результати нещодавнього дослідження, проведеного вченими з Мічиганського університету в США, свідчать про те, що сприйняття ненаситного голоду саме по собі може спровокувати омолоджуючий ефект періодичного голодування. При цьому насправді голодувати не потрібно. Тобто різні дієти можуть давати омолоджувальний ефект не через свої складники, а через те, що ви не почуваєтеся достатньо насиченими, при цьому калорій ви можете споживати цілком достатньо. Фізіолог Скотт Плетчер зазначає:
Ми начебто відокремили [вплив обмеження дієти на продовження життя] від усіх харчових маніпуляцій у дієті, над якими дослідники працювали багато років, щоб сказати, що вони не потрібні. Сприйняття недостатньої кількості їжі є достатнім.
Останніми роками періодичне голодування стало популярним видом дієти, хоча на цей час докази, що підтверджують його переваги, обмежені та в основному базуються на дослідженнях на тваринах.
Давніші роботи з плодовими мушками (Drosophila melanogaster) і гризунами, здається, припускаю, що обмеження калорій може подовжити тривалість життя та сприяти міцному здоров’ю. Але це ще ранні результати й потрібно провести багато додаткових досліджень, перш ніж комусь можна буде рекомендувати періодичне голодування. При цьому уже існують дослідження, які вказують на можливу небезпеку таких видів дієти.

Щоб продовжити вивчення молекулярних механізмів голодування, вчені, які стоять за цим останнім дослідженням, знову звернулися до скромної плодової мушки.
У минулому дослідження плодових мушок допомогли вченим ідентифікувати численні нейронні сигнали, що сигналізують про голод і насичення в мозку. Ці істоти мають 75% тих самих генів, пов’язаних із захворюваннями, що й ми, а їхній метаболізм і мозок мають корисну схожість з цими ж аспектами у ссавців.
Амінокислоти з розгалуженим ланцюгом (BCAA) є важливими поживними речовинами, які, як видається, викликають у мух відчуття ситості під час їди. Таким чином, споживання більшої кількості BCAA зменшує почуття голоду. Щоб дослідити, як це може вплинути на старіння, дослідники тримали плодових мушок голодними, даючи їм закуски з низьким вмістом BCAA.
Їхнє відчуття голоду оцінювалося за тим, скільки комахи з’їли зі "шведського столу" їжі через кілька годин після вживання закуски.
Мухи, яких годували закусками з низьким вмістом BCAA, їли більше їжі на наступному "шведському столі". Вони також націлювалися на їжу з високим вмістом білка, а не на їжу з високим вмістом вуглеводів – ознака того, що мухами керував голод, заснований на потребах, а не на основі бажання.

Тож дослідники пішли прямо до джерела голоду. Коли команда напряму активувала нейрони плодових мушок, які викликають реакцію голоду, вони виявили, що ці мухи, у яких стимулювали голод, також живуть довше. Плетчер та його колеги підкреслюють:
Таким чином, сам мотиваційний стан голоду, а не доступність або енергетичні характеристики дієти, може уповільнити старіння.
Подальші експерименти показали, що зниження BCAA в раціоні мух також призвело до того, що їхні нейрони голоду створюють модифіковані допоміжні білки, які називаються гістонами, які зв’язуються з ДНК і допомагають регулювати активність генів. Дослідники вважають, що ці модифіковані гістони можуть бути зв’язком між дієтою, реакцією на голод і старінням. Цікаво, що минулі дослідження пов’язували збільшення запасів гістонів із подовженою тривалістю життя.
У світлі цих висновків дослідники вважають, що хронічний голод може бути адаптивною реакцією, "опосередкованою модифікаціями білків гістонів у дискретних нейронних ланцюгах, які уповільнюють старіння".
Отримані результати можуть допомогти пояснити, чому дієти з низьким вмістом BCAA корисні для нашого здоров’я. Можливо, вони забезпечують організм достатньою кількістю поживних речовин, але не вгамовують сигнали голоду в мозку повністю. Звичайно, цю ідею потрібно ще скрупульозно перевірити. Одне дослідження плодових мушок не допоможе.
Зараз дослідники зацікавлені в тому, щоб з’ясувати, чи здоров’я плодових мух пов’язане з їдою для задоволення, а також за необхідністю.
Раніше ми писали, яка їжа вдвічі знижує ризики інсульту. Ці продукти варто додати до свого щоденного раціону.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!