Вживання кави знижує ризик проблем з печінкою — дослідження
Але захоплюватися напоєм не слід

Фото: Unsplash/Автор John Schnobrich
Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі BMC Public Health, у любителів кави на 21% нижча ймовірність розвитку хронічних захворювань печінки. Крім того, у тих, хто п'є хоча б одну чашку кави в день на 49% менше шансів померти від хронічних захворювань печінки.
У дослідженні взяло участь 494 585 любителів кави, які були поділені на декілька груп. Максимальна користь була помічена в групі, яка вживала мелену каву з кофеїном або без нього.
У цьому виді кави виявлено два антиоксиданти: кахвеол і кафестол. Вони, за твердженнями вчених, володіють протизапальними властивостями. Правда, дослідники відзначають, що кафестол також підвищує рівень поганого холестерину. Тому дуже захоплюватися цим напоєм вчені не рекомендують. Трьох чашок на день, за їхніми словами, цілком достатньо.
"Потенційно кави може стати превентивним засобом лікування хронічного захворювання печінки", — заявив автор дослідження доктор і викладач медичного факультету Саутгемптонського університету Олівер Кеннеді.
Раніше повідомляли, кому назавжди варто відмовитися від кави.
Також інформували, вчені розповіли про найкорисніший вид кави.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!