Фізики розкрили секрет ідеально завареної дрип-кави
У той час як одні вчені розкривають секрети Всесвіту, інші вивчають таємницю ідеально завареної кави

Фізики розкрили секрет ідеально завареної дрип-кави/Фото: Ernest Park
Фізики заявляють, що вони знайшли найкращий спосіб приготування дрип-кави, і він напрочуд простий. Враховуючи зростання цін на каву за останні кілька років, і зміну клімату, що вплинула на продукт, нова техніка може допомогти максимально ефективно використати кавову гущу. Новий метод був опублікований в журналі Physics of Fluids.
Деталі
Співаватор дослідження, фізик з Університету Пенсільванії Арнольд Матійссен зазначає:
Каву стає все важче вирощувати, тому ціни на каву, швидше за все, зростуть у найближчі роки. Ідея цього дослідження полягала в тому, щоб побачити, чи можемо ми щось зробити, зменшивши кількість необхідних кавових зерен, зберігаючи ту саму кількість екстракції, щоб отримати таку саму міцність кави.
Вчений зазначає, що натхненником цього дослідження став Ернест Парк, один із його аспірантів. Парк випробував різні способи приготування дрип-кави (коли вода наливається на кавову гущу в конусоподібний фільтр) і записав результати в журнал. Спочатку аспірант просто пробував різні способи, наливав каву з різної висоти тощо. Йому подобалось те, що виходило, і тоді він зрозумів, що потрібно провести справжні експерименти.
Так, дослідники провели серію тестів, змінюючи висоту виливання і швидкість потоку води. Спочатку вони помістили частинки силікагелю в скляний конус як замінник меленої кави та використали камеру високої роздільної здатності, щоб зафіксувати динаміку між гелем і водою. Потім вони випробували різні техніки заливання справжньої кави.
Вони виявили, що повільне заливання є найкращим, щоб максимізувати екстракцію з кавової гущі. Проте на низькій висоті швидкість води була надто низькою, щоб ефективно рухатися крізь кавовий шар. На більшій висоті вода змішується з частинками сильніше, утворюючи міцніший напій. Постійний потік створював ефект “лавини”, яка одночасно проникала в кавовий шар і рециркулювала переміщену гущу на дні воронки.
Цей процес не тільки сприяє смаку, але й економічний — дослідницька група підрахувала, що ви можете використовувати приблизно на 10 відсотків менше меленої кави, використовуючи їхню техніку, без втрати смаку. Щоб підтвердити це даними, вони виміряли розчинені тверді речовини в чашках кави, приготованих різними методами заливання. Вони виявили, що їхня нова техніка не вплинула на міцність кави.
Тобто ідеальний рецепт для дрип-кави – це просто повільно та рівномірно додавати воду з чайника з тонкою шийкою, збільшуючи висоту наливання приблизно до 30 сантиметрів. Але будьте обережні, щоб не переривати потік.
Раніше математики вирішили геометричну проблему, яка спантеличувала вчених десятиліттями.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!