Для поціновувачів: як зробити ідеальну каву вдома
Кілька кроків для смачного напою

Як приготувати ідеальну каву вдома / Фото: Pixabay
У кавових гіків є місія: розкрити весь чуттєвий досвід, що міститься в зернах. Це не завжди легко, і для цього потрібні гроші, обладнання, час і терпіння. Крім того, багато людей задовольняються лише припливом кофеїну, а все інше для них – несуттєво.
Але для тих, хто хоче отримати від кави більше, є кілька способів, з яких можна почати.
Купуйте свіжу каву
Ніщо не покращить вашу каву швидше, ніж купівля свіжих зерен, щойно обсмажених.
Справа не тільки й навіть не стільки в тому, щоб отримати каву в руки до того, як кисень, вологість, температура і світло зроблять свою справу і зіпсують зерна; справа в тому, щоб відчути, як кава змінюється день за днем, під час її піку свіжості, каже Джоел Фінкельштейн, засновник компанії Qualia Coffee в Вашингтоні.
Можливо, вам сподобається кава через три дні після обсмажування, – каже Фінкельштейн. – Можливо, вам подобається п'ять днів. Варто мати можливість спробувати каву, коли вона змінюється з часом, і подумати: "Гаразд, це найкращий день". Це те, чого я намагався досягти.
Проблема з купівлею кави в супермаркетах полягає в тому, що кавові зерна можуть пролежати там місяцями після дати обсмажування, якщо на вакуумних пакетах взагалі згадується дата обсмажування. На багатьох пакетах вказана лише дата "вжити до" або "найкращого терміну придатності", що може означати, що кава буде придатною до вживання ще кілька місяців у майбутньому. Технічно це правда: ви можете заварювати каву через багато місяців після дати обсмажування, і вона все одно буде смакувати як кава. Це також не зашкодить вам. Але вона не буде такою, якою має бути.
Підсумок: Звертайте увагу на дату обсмажування. Якщо зерна були обсмажені тижнями (або місяцями) раніше, знайдіть інший пакетик. Або, ще краще, зверніться до місцевого магазину і купіть боби щойно з печі. Зачекайте щонайменше три дні після обсмажування, щоб використати боби, а в ідеалі – заваріть їх усі протягом двох тижнів.
Подрібніть зерна
Проблема з попередньо змеленими зернами полягає в тому, що вони швидко псуються, іноді за "лічені години", залежно від ступеня помелу, як стверджують співробітники Fellow, компанії, що виробляють кавове обладнання. Інші кажуть, що мелену каву можна вживати протягом тижня, перш ніж вона зіпсується.
Найкращий варіант – молоти свіжі зерна для кожного горнятка чи чашки. А ще краще – інвестувати в кавомолку, яка буде служити вам і вашій каві довгі роки. Джессі Рауб, колишній менеджер з оптових продажів компанії Intelligentsia Coffee, який зараз пише для Serious Eats, каже, що "найважливішим елементом обладнання для приготування кави є високоякісна кавомолка".
Ви можете купити кавомолку менш ніж за 20 доларів, але вона буде калічити зерна, що призведе до нерівномірного екстрагування вашої кави.
Але якщо все, що у вас є – це лезова кавомолка (і ви не готові її змінювати), скористайтеся порадою Кріса Бака, співвласника кав'ярні Cat & Cloud Coffee в Санта-Крузі, штат Каліфорнія.
Я б порекомендував попередньо змолоти каву в магазині, де ви її купуєте, – каже Бака у відео на YouTube, додаючи: – Оскільки розмір частинок буде більш однаковим, ви отримаєте більш смачну каву, попри те, що вона попередньо змелена.
Не скупіться на каву
Якщо ваша кава пласка і позбавлена смаку, можливо, ви використовуєте недостатню кількість зерен у процесі приготування.
Протягом багатьох років я покладаюся на співвідношення 16 частин води до 1 частини кави, коли готую каву в домашніх умовах. Цей рецепт добре себе зарекомендував, і, що не менш важливо, він підходить для багатьох кавоварок-крапельниць. Ви навіть можете використовувати її з аеропресом або автоматичною кавоваркою.
Чи потрібні вам ваги, щоб переконатися, що ви дотримуєтеся цих співвідношень? Ні, якщо ви не перфекціоніст, враховуючи, наскільки сильно різняться зерна за вагою та об'ємом. Але, загалом кажучи, для пропорції 16 до 1 використовуйте 4 столові ложки кави на 1½ склянки води, з невеликим запасом, щоб покрити рідину, яка випарується, поки кава досягне потрібної температури.
Використовуйте фільтровану воду правильної температури
Раніше вважалося, що для приготування кави потрібно використовувати воду, нагріту від 195 до 205 градусів за Фаренгейтом. Але в книзі "Як приготувати найкращу каву в домашніх умовах" кавовий гуру Джеймс Хоффманн стверджує, що світлі сорти кави потребують вищої температури (від 198 до 212 градусів), ніж темні (від 176 до 185 градусів), які стають гіркими від гарячої води.
Я не уявляю, як ви розраховуєте ці температурні діапазони без чайника з водою і термометра. Також багато автоматичних кавоварок не можуть нагріти воду до потрібної температури, хоча є й дорогі винятки. Тож якщо ви хочете зварити чашку кави без вишуканого чайника, купуйте каву легкого обсмаження. Закип'ятіть воду, зніміть її з вогню і зачекайте 15-30 секунд, перш ніж наливати.
Це підводить нас до типу води, з якої складається майже 99 відсотків звареної кави. Якість води суттєво впливає на те, що ви п'єте. Це складна тема, яку важко звести до простого, але я пропоную вам придбати глечик з фільтром і пропускати через нього водопровідну воду перед початком процесу заварювання. Це не ідеально, але, ймовірно, ви заварите кращу чашку, ніж просто з-під крана.
Варіть каву три-чотири хвилини
Якщо ви використовуєте автоматичну кавоварку, у вас мало можливостей контролювати тривалість процесу заварювання (окрім кнопок "міцно" або "густо", які подовжують час заварювання). Якщо ви заварюєте каву вдома, переконайтеся, що час заварювання не перевищує трьох-чотирьох хвилин. Якщо заварювати набагато швидше, буде бракувати смаку, а якщо повільніше, то, ймовірно, з'являться терпкі аромати.
Як можна змінювати час заварювання? Ви можете регулювати ступінь помелу ваших бобів. Чим дрібніший помел, тим більше часу потрібно для того, щоб вода просочилася крізь них. Чим грубіший помел, тим швидше фільтрується вода, що може призвести до неповної екстракції кави. Відрегулюйте ступінь помелу відповідно.
Але ви також можете вливати воду повільніше, більш тонкими струменями. Для цього вам знадобиться чайник з гусячою шиєю, але він винагородить ваші інвестиції і ваше терпіння.
Однією з негласних переваг хорошої переливної кави крім глибини смаку, є здатність сповільнювати час. Це схоже на медитацію, але замість того, щоб зосередитися на своєму диханні, ви зосереджуєтеся на створенні ідеальної чашки кави.
Нещодавно ми розповідали, як тримати дім в чистоті.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!