Національний перелік нематеріальної культурної спадщини України поповнився новим елементом
Кавова традиція кримських татар: аромат гостинності та давніх традицій

Кавова традиція / Фото: mcip.gov.ua
Кримські татари славляться гостинністю. З давніх часів існує повір'я, що у подобі мандрівника може прийти праведник Хідір. Тому кожного гостя зустрічають з шаною та пропонують запашну каву, як символ щирої приязні.
Деталі
Традиційний рецепт кави:
- Дрібно змолоти смажені кавові зерна ручним млинком.
- Насипати мелену каву в мідну джезву, додати кілька крупинок солі (необов'язково) та залити холодною водою (пропорція 1:1).
- Поставити джезву на вогонь (вугілля, гарячий пісок або плиту) і довести до кипіння, поки не з'явиться густа пінка.
- Важливо "налякати" каву, тобто не кип'ятити її, а знімати з вогню, коли пінка підніметься над краєм джезви. Цей ритуал потребує вправності та уваги господині.
Каву подають у маленьких чашках на блюдцях. Спочатку ложкою викладають пінку, а потім наливають каву. Цей ароматний напій п'ють не поспішаючи, насолоджуючись смаком та спілкуючись з близькими.
Кавова традиція кримських татар – це не просто частина побуту, а символ єднання з історією, культурою та віковими традиціями.
Три солісти Львівської опери не повернулися до України після гастролей у Фінляндії.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!