ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

7 правил зберігати борошно, щоб у ньому не завелися жучки

Суспільство 17:53 - 21 серпня 2024

Розповідаємо як правильно зберігати борошно в домашніх умовах, щоб не завелися жуки

7 правил зберігати борошно, щоб у ньому не завелися жучки

Як зберігати борошно, щоб у ньому не завелися комахи / Фото: Pexels

Звичний спосіб зберігання борошна може призвести до того, що в ньому заведуться мошки. Не всі господині знають, що борошно навіть нетривалий час слід зберігати особливим способом, і тоді ви точно зможете уникнути шкідників. Першою ознакою появи в борошні паразитів є чорні крапки або павутиння; навіть якщо самих жучків ви ще не помітили, наявність павутиння в продукті вже сама по собі неприємна. Давайте поговоримо сьогодні про прості правила зберігання борошна, щоб у ньому не завелися жучки.

Впізнаємо ворога в обличчя

Крім того, що важливо дотримуватися правил зберігання борошна в будинку, важливо також знати своїх ворогів в обличчя. А охочих завестися в борошні, повірте, чимало. Непроханими "гостями" можуть стати:

  • хлібний точильник;
  • довгоносик;
  • рудий борошноїд;
  • малий борошняний хрущак;
  • харчова міль.

Хлібний точильник проникає в борошно, як правило, ще на етапі розфасовки його по мішках або паперових пакетах через неправильне зберігання на борошномельних підприємствах.

Тому перше правило - завжди оглядайте щойно куплене в магазині борошно, "гості" можуть заїхати в будинок безпосередньо в ньому.

Друге важливе правило - не зберігайте борошно в магазинній упаковці, одразу пересипайте в контейнер, бажано прозорий, так ви зможете згодом швидко виявити паразитів, навіть якщо одразу не побачили нічого підозрілого.

Як правильно зберігати борошно в домашніх умовах / Фото: Pexels

Третє важливе правило - контейнер має бути герметичним, щоб ніхто ззовні не пробрався в борошно.

Довгоносик найбільше любить рис, гречку та інші крупи. Але не відмовиться він і від борошна, якщо воно зберігатиметься поруч. Цей жучок також може «приїхати» в будинок із покупною крупою.

Звідси четверте правило зберігання борошна - ніколи не зберігайте борошно в безпосередній близькості від інших круп. Що далі в кухонному просторі борошно перебуватиме від усіляких круп - то краще. Зрозуміло, щоб уникнути появи паразитів у крупі - все сипуче, і навіть цукор, ми рекомендуємо зберігати в герметичних контейнерах.

Не бояться паразитів, мабуть, тільки сіль і сода. Макарони теж під загрозою, якщо що. Набір пластикових прозорих контейнерів або спеціальних ємностей для зберігання допоможе впорядкувати ваші запаси, зберігати їх красиво та компактно.

Рудий борошноїд здатний їсти тільки вологу їжу, тому сухе борошно він просто не зможе їсти, а без їжі він не пошириться і швидко вимре.

П'яте правило зберігання борошна - ніколи не зберігайте його в сирому місці. А найбільш "мокре" місце в кухні - звісно ж, мийка. Тому уникайте простору під мийкою або в безпосередній близькості. Якщо є можливість покласти борошно не в нижні, а у верхні ящики кухонного гарнітура - зробіть так. Слідкуйте, щоб на кухні, в принципі, не розводилася вогкість, адже вона не принесе користі ні борошну, ні крупам, ні вам.

Найчастіше "мешканцями" борошна стають малий борошняний хрущак і харчова міль.

Малий борошняний хрущак - комаха з витягнутим тілом завдовжки до 4 мм чорного або коричневого кольору; небезпечний тим, що дуже важко виводиться, якщо вже завівся. Одна самка здатна відкласти до 1000 яєць, при цьому здійснює кладку до 4 разів на рік. Заляльковуються і вилуплюються жучки на поверхні борошна. Не переносять низьких температур, при 0 градусів можуть прожити не більше кількох днів, при -7 гинуть за лічені години.

7 правил для зберігання борошна вдома / Фото: Pexels

Шосте правило - перед тривалим зберіганням можна помістити борошно в морозилку на 2 - 3 дні. Це допоможе знищити личинки жучків. Після заморозки просійте борошно і перемістіть у герметичний контейнер або пакет.

Харчова міль добре літає, тому знайде продукти скрізь, куди б ви їх не сховали. Як правило, вона намагається "захопити" для розмноження якомога більшу територію. Самі метелики харчової молі не є небезпечними для продуктів, їхня основна функція - розмноження. Визначити наявність личинок, які вона відклала в борошні, можна за наявністю характерних павутинок. А ось личинки якраз і ласують борошном.

Харчова міль не виносить різких запахів. Тому сьоме правило - боремося зі шкідниками за допомогою запахів. Тут допоможуть підручні засоби і добавки, що відлякують паразитів, а на якість самого борошна ніяк не впливають. Це, зокрема, лаванда, сушений часник, лавровий лист, гвоздика. Гілочку лаванди або віник лаврового листа можна зберігати поруч у тому ж відсіку, що й борошно, крупи. Якщо у вас є комора, і запаси зберігаються саме там - розвісьте віники по приміщенню. Кілька зубчиків або цілу голівку сушеного часнику можна покласти безпосередньо в контейнер або мішок із борошном. Як не дивно, паразити не виносять горох і квасолю, які в сушеному вигляді також можна додати безпосередньо в ємність із борошном.

Наостанок - ще кілька порад. Не забувайте, що погіршує якість борошна вільний доступ повітря, саме тому рекомендується зберігати його в герметичних пакетах. Ультрафіолет також впливає на смакові властивості борошна негативно. Ми рекомендуємо зберігати борошно в прозорих ємностях для того, щоб ви могли швидко помітити павутиння або інші перші ознаки наявності паразитів і вжити заходів. У такому разі прозорі контейнери повинні знаходитися в місці, куди не проникає пряме сонячне світло.

Як правильно зберігати борошно / Фото: Pexels

Можна вимочити мішки для зберігання борошна в соляному розчині з розрахунку дві-три столові ложки на літр води і просушити, не виполіскуючи. Якщо зберігаєте борошно в скляних банках, можете вимочити в сольовому розчині шматочок бавовняного полотна і помістити його між шийкою банки і кришкою.

Обов'язково просівайте борошно перед тим, як збираєтеся готувати, навіть якщо зберігаєте його правильно. Це не тільки допоможе позбутися сторонніх вкраплень, а й сприяє насиченню борошна киснем, що значно впливає на якість випічки.

Тепер ви знаєте всі основні правила зберігання борошна, дотримуючись яких, ви зможете легко уникнути непрошених «гостей» у борошні. Запам'ятайте, що оптимальна температура зберігання борошна становить близько 0-4°C, тобто в холодильнику, але великі обсяги в ньому зберігати, звичайно ж, недоцільно. Загалом допустима комфортна температурна межа зберігання борошна - не більше 20°C, але, дотримуючись наших рекомендацій, ви зможете зберігати борошно і при кімнатній температурі без будь-якої шкоди для якості продукту.

Джерело: theLime

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин