7 правил зберігати борошно, щоб у ньому не завелися жучки
Розповідаємо як правильно зберігати борошно в домашніх умовах, щоб не завелися жуки

Як зберігати борошно, щоб у ньому не завелися комахи / Фото: Pexels
Звичний спосіб зберігання борошна може призвести до того, що в ньому заведуться мошки. Не всі господині знають, що борошно навіть нетривалий час слід зберігати особливим способом, і тоді ви точно зможете уникнути шкідників. Першою ознакою появи в борошні паразитів є чорні крапки або павутиння; навіть якщо самих жучків ви ще не помітили, наявність павутиння в продукті вже сама по собі неприємна. Давайте поговоримо сьогодні про прості правила зберігання борошна, щоб у ньому не завелися жучки.
Впізнаємо ворога в обличчя
Крім того, що важливо дотримуватися правил зберігання борошна в будинку, важливо також знати своїх ворогів в обличчя. А охочих завестися в борошні, повірте, чимало. Непроханими "гостями" можуть стати:
- хлібний точильник;
- довгоносик;
- рудий борошноїд;
- малий борошняний хрущак;
- харчова міль.
Хлібний точильник проникає в борошно, як правило, ще на етапі розфасовки його по мішках або паперових пакетах через неправильне зберігання на борошномельних підприємствах.
Тому перше правило - завжди оглядайте щойно куплене в магазині борошно, "гості" можуть заїхати в будинок безпосередньо в ньому.
Друге важливе правило - не зберігайте борошно в магазинній упаковці, одразу пересипайте в контейнер, бажано прозорий, так ви зможете згодом швидко виявити паразитів, навіть якщо одразу не побачили нічого підозрілого.

Третє важливе правило - контейнер має бути герметичним, щоб ніхто ззовні не пробрався в борошно.
Довгоносик найбільше любить рис, гречку та інші крупи. Але не відмовиться він і від борошна, якщо воно зберігатиметься поруч. Цей жучок також може «приїхати» в будинок із покупною крупою.
Звідси четверте правило зберігання борошна - ніколи не зберігайте борошно в безпосередній близькості від інших круп. Що далі в кухонному просторі борошно перебуватиме від усіляких круп - то краще. Зрозуміло, щоб уникнути появи паразитів у крупі - все сипуче, і навіть цукор, ми рекомендуємо зберігати в герметичних контейнерах.
Не бояться паразитів, мабуть, тільки сіль і сода. Макарони теж під загрозою, якщо що. Набір пластикових прозорих контейнерів або спеціальних ємностей для зберігання допоможе впорядкувати ваші запаси, зберігати їх красиво та компактно.
- Читайте також: Як правильно зберігати хліб влітку
Рудий борошноїд здатний їсти тільки вологу їжу, тому сухе борошно він просто не зможе їсти, а без їжі він не пошириться і швидко вимре.
П'яте правило зберігання борошна - ніколи не зберігайте його в сирому місці. А найбільш "мокре" місце в кухні - звісно ж, мийка. Тому уникайте простору під мийкою або в безпосередній близькості. Якщо є можливість покласти борошно не в нижні, а у верхні ящики кухонного гарнітура - зробіть так. Слідкуйте, щоб на кухні, в принципі, не розводилася вогкість, адже вона не принесе користі ні борошну, ні крупам, ні вам.
Найчастіше "мешканцями" борошна стають малий борошняний хрущак і харчова міль.
Малий борошняний хрущак - комаха з витягнутим тілом завдовжки до 4 мм чорного або коричневого кольору; небезпечний тим, що дуже важко виводиться, якщо вже завівся. Одна самка здатна відкласти до 1000 яєць, при цьому здійснює кладку до 4 разів на рік. Заляльковуються і вилуплюються жучки на поверхні борошна. Не переносять низьких температур, при 0 градусів можуть прожити не більше кількох днів, при -7 гинуть за лічені години.

Шосте правило - перед тривалим зберіганням можна помістити борошно в морозилку на 2 - 3 дні. Це допоможе знищити личинки жучків. Після заморозки просійте борошно і перемістіть у герметичний контейнер або пакет.
Харчова міль добре літає, тому знайде продукти скрізь, куди б ви їх не сховали. Як правило, вона намагається "захопити" для розмноження якомога більшу територію. Самі метелики харчової молі не є небезпечними для продуктів, їхня основна функція - розмноження. Визначити наявність личинок, які вона відклала в борошні, можна за наявністю характерних павутинок. А ось личинки якраз і ласують борошном.
Харчова міль не виносить різких запахів. Тому сьоме правило - боремося зі шкідниками за допомогою запахів. Тут допоможуть підручні засоби і добавки, що відлякують паразитів, а на якість самого борошна ніяк не впливають. Це, зокрема, лаванда, сушений часник, лавровий лист, гвоздика. Гілочку лаванди або віник лаврового листа можна зберігати поруч у тому ж відсіку, що й борошно, крупи. Якщо у вас є комора, і запаси зберігаються саме там - розвісьте віники по приміщенню. Кілька зубчиків або цілу голівку сушеного часнику можна покласти безпосередньо в контейнер або мішок із борошном. Як не дивно, паразити не виносять горох і квасолю, які в сушеному вигляді також можна додати безпосередньо в ємність із борошном.
- Читайте також: Як зберігати продукти максимально довго
Наостанок - ще кілька порад. Не забувайте, що погіршує якість борошна вільний доступ повітря, саме тому рекомендується зберігати його в герметичних пакетах. Ультрафіолет також впливає на смакові властивості борошна негативно. Ми рекомендуємо зберігати борошно в прозорих ємностях для того, щоб ви могли швидко помітити павутиння або інші перші ознаки наявності паразитів і вжити заходів. У такому разі прозорі контейнери повинні знаходитися в місці, куди не проникає пряме сонячне світло.

Можна вимочити мішки для зберігання борошна в соляному розчині з розрахунку дві-три столові ложки на літр води і просушити, не виполіскуючи. Якщо зберігаєте борошно в скляних банках, можете вимочити в сольовому розчині шматочок бавовняного полотна і помістити його між шийкою банки і кришкою.
Обов'язково просівайте борошно перед тим, як збираєтеся готувати, навіть якщо зберігаєте його правильно. Це не тільки допоможе позбутися сторонніх вкраплень, а й сприяє насиченню борошна киснем, що значно впливає на якість випічки.
Тепер ви знаєте всі основні правила зберігання борошна, дотримуючись яких, ви зможете легко уникнути непрошених «гостей» у борошні. Запам'ятайте, що оптимальна температура зберігання борошна становить близько 0-4°C, тобто в холодильнику, але великі обсяги в ньому зберігати, звичайно ж, недоцільно. Загалом допустима комфортна температурна межа зберігання борошна - не більше 20°C, але, дотримуючись наших рекомендацій, ви зможете зберігати борошно і при кімнатній температурі без будь-якої шкоди для якості продукту.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!