Вибираємо найсмачніший гарбуз: 9 простих і дієвих правил
Прийшов час збирати плоди, які принесла осінь. Гарбуз - один з головних овочів цього сезону й обрати його буває непросто

Дев’ять правил, які допоможуть вибрати найсмачніший гарбуз/Фото: Matt Eberle/Unsplash
Зараз осіння пора у розпалі й українці активно збирають врожай. Прилавки ринків та супермаркетів наповнюються різноманітними свіжими фруктами та овочами, а одною з головних "зірок" серед них без сумніву є гарбуз. Ділимось дев'ятьма простими й дієвими порадами, які допоможуть обрати найсмачніший гарбуз на ринку чи в себе на городі.
Розберіться у різновидах
Для початку зазначимо, що не всі гарбузи однакові, тому вам потрібно розібратися, які сорти найкраще підходять до тої страви, яку ви плануєте готувати. Деякі сорти гарбуза їстівні, тоді як інші мають більш декоративний характер й, наприклад, призначені для вирізання ліхтарів на Гелловін. Є безліч сортів їстівних гарбузів з різними смаковими характеристиками, тому шукайте той, який найкраще підійде для вашого рецепта.
Розмір має значення

Не тягніть руки одразу до найбільшого гарбуза на грядці, оскільки чим менший гарбуз, тим він кращий для приготування. При цьому ще й не доведеться тягти додому десятки кілограмів овоча. Гарбузи меншого розміру легше нарізати, і м’якоть, як правило, солодша, соковитіша та менш крохмалиста. Час приготування меншого гарбуза також буде коротшим.
Кухарі радять шукати для випічки менші гарбузи, які важать до 2,5 кілограма. Цей тип овоча має більше м’якоті всередині та менше насіння, і він не такий волокнистий.
Звертайте увагу на сліди гнилі
Очевидно, що гарбуз зі слідами гнилі - не найкращий продукт для приготування їжі. Перед вибором овоча уважно перегляньте чи немає на ньому "синців" та переконайтеся, що вся зовнішня оболонка тверда. Багато гарбузів пошкоджуються при транспортуванні, а також на них часто наступають на городах. Гарбузи також можуть гнити зсередини й дуже часто гниль поширюється з тої частини, якою гарбуз торкався землі.
Для перевірки якості гарбуза, спробуйте пошкрябати його нігтем. Якщо ви не можете зробити прокол чи вм'ятину, то овоч можна додавати до страв.
Звертайте увагу на недоліки

Експерти зазначають, що якщо ви бачите на оболонці гарбуза недоліки, схожі на порізи, шрами чи плями, то такий овоч уже пройшов необхідну стадію дозрівання для приготування й може бути зіпсований. Але якщо ви бачите на оболонці щось схоже на бородавки чи шишки, то все одно можете брати його для приготування, адже вони не впливають на смак.
Перевірте чи він порожнистий
Візьміть до уваги класичний вислів "важливо те, що всередині", обираючи гарбуз. Цей овоч може ідеально виглядати зовні, але бути зіпсованим всередині.
Як і кавуни, гарбузи, які найкраще збирати, видають глибокий порожнистий звук, коли по них постукати. Щоб перевірити гарбуз, візьміть його однією рукою, притуліть вухо до гарбуза та постукайте по його боці кісточками пальців іншої руки. Якщо ви почуєте глухий глибокий звук, то овоч можна брати. Чим гучніший звук, тим кращий гарбуз.
Погляньте на стебло

Звичайно ніхто не їсть й не готує стебло гарбуза, але по ньому можна визначити наскільки хороший цей овоч. Краще обирати гарбуз, який міцно прикріплений до стебла. Міцне, коричневе і (що важливо) сухе стебло є ознакою того, що гарбуз дозрів і готовий до збору та приготування.
Колір
Коли ви уявляєте гарбуз, то, мабуть, думаєте про овоч насиченого помаранчевого кольору. У цьому випадку не потрібно перечити своїй інтуїції й варто обирати гарбуз саме такого кольору. Важливо брати для приготування овоч з однорідним кольором, адже, наприклад, зелені або коричневі плями вказують на те, що гарбуз пошкоджений або незрілий.
Але якщо ви не можете знайти ідеальний насичено-помаранчевий гарбуз, не панікуйте. Ви можете взяти тьмяніший овоч й залишити вдома й з часом він дозріє кращий й набере насиченого відтінку.
Запах

Смак і запах однаково важливі аспекти для смачних страв, тому є сенс звертати увагу на запах продуктів при їх виборі. Зовнішній вигляд гарбуза може змусити вас сумніватися, але його запах має розставити усі крапки над "і". Стиглий гарбуз має пахнути солодко й глибоко "гарбузово". Немає запаху - немає смаку.
Не дозволяйте гарбузу псуватися вдома
Ви нарешті знайшли саме той смачний і гарний гарбуз. Ви вибрали овоч з ідеальним кольором, твердим стеблом, порожнистою внутрішньою частиною та всіма іншими чудовими якостями. Останнє, що вам зараз хотілося б зробити, це дати йому зіпсуватися вдома.
Кухарі попереджають, що деякі види гарбузів псуються швидше за інші, тому важливо не залишати овоч на веранді на декілька тижнів до приготування, намагаючись зробити його стиглішим. Цей овоч зазвичай зберігається близько місяця, але цей термін можна збільшити до трьох місяців, якщо тримати його у прохолодному та сухому місці. Гарбуз варто з'їсти протягом одного тижня після розрізання й не можна його розрізати, якщо ви плануєте приготувати овоч пізніше.
Раніше ми публікували рецепт варення на зиму з гарбуза. Українці не звикли консервувати на зиму гарбуз і дарма. З цього плоду можна зробити багато консервації, особливо смачним буде гарбузове варення.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!