Як вибрати хороший термос для їжі та напоїв: основні характеристики
Якщо ви стоїте перед вибором, який термос купити для напоїв та їжі, ознайомтеся з нашою статтею. Ми докладно розповіли про характеристики та на що звернути увагу при виборі посуду

Як вибрати термос для їжі та напоїв / Фото: Getty Images
Енергосистема України сильно страждає від російських обстрілів. Українці тим часом шукають способи, як обігріти квартиру та зігріти себе. У цій статті ми розглянемо, як вибрати хороший термос, який зможе тривалий час утримувати гарячу воду. Також розглянемо термоси для їжі.
Види термосів
Всі термоси можна розділити на три категорії, що відрізняються за обсягом та формою:
- термочашки об'ємом 250-700 мілілітрів;
- для рідини вони зазвичай мають об'єм 0,5-2 літра;
- харчові – близько 1 літра.
Якщо людина живе одна і вибирає термос для рідини, то краще купувати розміром близько 1 літра – цього цілком вистачить, щоб запарити їжу та зробити гарячий напій. Для прогулянок на півдня вибирайте термос із розрахунку 300 мілілітрів на людину. Якщо купуєте термос, щоб сидіти у сирому укритті – 600 мілілітрів на людину.
Внутрішня колба
Матеріал корпусу – це питання смаку. Хтось більше любить пластик, хтось метал.
Важливу роль у збереженні тепла відіграє не корпус, а внутрішня колба, яка може бути металевою, скляною чи пластиковою.
Краще брати термос із металевою колбою – вона міцна і чудово тримає тепло. До того ж, термоси з металевою колбою найбільш довговічні.
Скляні колби не переносять ударів, тому можуть прослужити недовго. Але якщо ви плануєте носити термос із собою, то можна й скляні.
Пластикова колба не втримає тепло. Пластик лише візьме на себе температуру і за 3-4 години у вас буде холодний напій.
Горловина та пробка

Чим ширша горловина, тим більше будуть втрати. Тобто класичний термос для рідини краще беріть із вузькою горловиною. А якщо ще буде неякісна пробка, то термос ще швидше втрачатиме тепло.
Багато моделей мають кнопкову пробку. Їхня перевага полягає у швидкості: достатньо натиснути кнопку і напій проллється. Однак згодом кнопковий механізм може зламатися. Якщо ви вирішите зупинити свій вибір на кнопковому термосі, подивіться, наскільки якісно він працює, чи немає заїдань.
Термоси з гвинтовою пробкою можна до кінця не відкручувати для наливання напою, і вони служитимуть довше за кнопкові.
Також є помпові кнопки, які зазвичай роблять на великих термосах (там передбачено кран для подачі рідини та пневматичний насос).
Ціна хорошого термоса
Хороший термос не коштуватиме 300 гривень. Такі довго не прослужать і погано триматимуть тепло. Якісний сертифікований, зроблений за стандартами термос підтримуватиме гарячий напій приблизно 6-7 годин. А теплим – доба-півтора.
Якісний термос об'ємом 0,75-1 літр коштуватиме 800-1000 гривень.
Як перевірити якість термоса
У магазині огляньте зовнішню складову термоса. На ньому не повинно бути тріщин, сколів, подряпин, тим паче на внутрішній колбі. Подивіться на наявність додаткових аксесуарів: ремені, склянки, ложки, чохли. Якщо ви все це використовуватимете, то купуйте. Якщо вам все це не потрібно, можна знайти модель без аксесуарів.
Перед першим використанням перевірте будинки його герметичність. Для цього налийте в термос гарячу воду, тому що зовнішній корпус не повинен грітися. Тобто зовні він має залишитися кімнатною температурою.
Якщо термос гріється зовні, або це шлюб, або сталося пошкодження при транспортуванні. Його треба повернути, де купили.
Також для перевірки термоса наберіть у нього окріп і покладіть у морозильник на годину. Якщо через цей час рідина всередині стане холодною, можете сміливо його здавати назад. Якщо термос хорошої якості, то діставши його з морозильника, рідина буде гарячою.
Як зробити, щоб тепло в термосі було довгим
- Залийте в термос окріп;
- Потримайте хоч одну хвилину, щоб він нагрівся;
- Після чого заварюйте у ньому чай чи каву;
- У прогрітому якісному термосі напій залишиться гарячим навіть через 6-8 годин.
Що необхідно знати про харчові термоси

Особливістю харчових термосів є широка горловина, крізь яку зручно діставати страву. Термоси для їжі не особливо користувалися популярністю, але за нинішніх умов напевно на них збільшиться попит. У ці термоси зазвичай наливають суп, борщ, каші.
Із такого термоса їжу бажано з'їдати протягом дня. Бо на другий день страва забродить і скисне. Бажано мати два різні термоси для напоїв та їжі. Адже колба вбирає запахи і якщо туди, де у вас була кава, ви наллєте борщ, то наступного разу, коли ви наллєте каву, він пахне борщем.
Догляд за термопосудом
Термопосуд не потребує складного догляду. Щоб улюблений гурток прослужив якомога довше, дотримуйтесь кількох нескладних правил експлуатації:
- Після того, як ви налили в ємність гарячий або холодний напій, відразу закривайте кришку, щоб питво не встигло охолонути або стати теплим.
- Слідкуйте, щоб клапан був у правильному положенні, а гвинтова кришка-чашка щільно закрита.
- Використовуйте термопосуд за призначенням.
- Не ставте гарячий термокухоль у холодильник – різниця температур не піде на користь ні посуду, ні холодильнику.
- Не зберігайте напої та їжу в ємності довше, ніж півдня. По-перше, вміст почне втрачати тепло, а по-друге, у ньому довше зберігатиметься запах.
- Ретельно мийте ємність відразу після використання – клапан, колбу та кришку окремо.
- Не розігрійте в термопосуді напої та їжу в духовці, мікрохвильовій печі або на вогні.
- Після миття кладіть елементи термоса окремо, щоб вони просохли. Так у ньому не буде затхлого запаху.
Поводьтеся з виробом акуратно, при виявленні пошкоджень – утилізуйте його згідно з інструкцією. Не користуйтеся пошкодженим термопосудом.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!