Чи потрібно перевертати банки під час консервування
Це дивно, але багато хто досі перевертає їх, хоча й не здогадується про призначення старовинного ритуалу

Отримано відповідь на питання про те, чи треба перевертати банки з консервацією / Фото: Freepik
Серпень традиційно розглядався нашими предками і досвідченими господинями як ідеальний час, щоб приготувати заготовки на зиму. Однак про те, чи потрібно перевертати банки під час консервування, знає мало хто, але ж займаються цим майже всі.
Деталі
Є незліченна кількість правил, які передають із покоління в покоління. Одні стосуються рецептури і допомагають створити неперевершений кулінарний шедевр, а інші забезпечують тривале зберігання і максимальну користь від продуктів навіть через місяці.
Упевнені, хто-небудь із ваших родичів напевно під час консервування огірків або помідорів також перевертав баночку догори дном. Але навіщо вони так роблять і чи є в цьому сенс у наш час?
Під час наповнення скляної ємності теплим вмістом, повітря під кришкою з часом почне тиснути на неї. Якщо перевернути банку, то так вдасться знизити тиск і домогтися рівномірного охолодження, приміром, варення або джему і запобігти деформації кришечки.
Чи потрібно перевертати банки під час консервування
Відповідь настільки проста, що ви здивуєтеся тому, чому досі самі до цього не додумалися. Виявляється, рішення залежить від типу використовуваної кришки. Бляшані обов'язково слід перевернути.
Але є більш сучасні кришки, банки з якими перевертати в жодному разі не можна, і це — твіст-офф. Їхня особливість криється в полімерному покритті. Воно в буквальному сенсі розширюється після закручування й ідеально герметизує вміст банки.
Щойно воно охолоне, всередині створиться вакуум, тому під час відкриття відбувається характерний звук. Але якщо перевернути банку з такою кришкою, то може статися непоправне і всі старання підуть нанівець через "вибух".
Зверніть увагу, що банки зі звичайними бляшаними кришками мають деякий час постояти догори дном і повністю охолонути. Завдяки такому нехитрому лайфхаку консервація збережеться свіжою довше.
Щоб відточити навичку, рекомендуємо поки є час приготувати найсмачніші мариновані огірки з гірчицею. Раніше ми опублікували рецепт консервації на зиму, від якої ви будете в дикому захваті.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!