Зіпсований смак і шкідливі наслідки? Правда про фольгу та картоплю
Як правильно запікати картоплю

Зіпсований смак і шкідливі наслідки? Правда про фольгу та картоплю / Фото: Freepik
Настав час поставити крапку в суперечці: чи варто загортати запечену картоплю у фольгу? Багато хто клянеться в цьому, стверджуючи, що ресторани загортають картоплю у фольгу, то чому б і нам цього не робити? Інші пристрасно відстоюють ідею запікання без фольги, кажучи, що вона є ключовим фактором для найкращої консистенції. Пора розставити всі крапки над “і”: чи потрібно загортати запечену картоплю у фольгу?
Плюси та мінуси запеченої картоплі у фользі
Окрім того, що картопля набуває ефектної оболонки, загортання картоплі у фольгу має такі переваги
- Збереження тепла. Якщо ви запікаєте велику партію картоплі для натовпу і прагнете зберегти її теплою, наприклад, під час званої вечері або фуршету, фольга довше зберігає її тепло і допомагає запобігти висиханню шкірки.
- Чистота. Багато хто з нас запікає картоплю в духовці або мультиварці. Однак, якщо ви запікаєте її безпосередньо на вугіллі багаття, загортати картоплю у фольгу розумно, оскільки вона залишиться чистою».
- Захист від сильного нагрівання. Запікання картоплі на грилі може призвести до сильного нагрівання шкірки. Щоб внутрішня частина повністю приготувалася без опіків чи обвуглювання шкірки, може бути корисно загорнути картоплю у фольгу.
Недоліки загортання картоплі у фольгу перед запіканням
Шкірка розпарюється. Загорнута картопля затримує пару, тому шкірка буде м'якою, а внутрішня частина - вологою, як у вареної картоплі. Картопля зовні стає м'якою. Якщо ви любите хрустку, солону, золотисто-коричневу скоринку на запеченій картоплі, то загортання у фольгу зробить все навпаки.
Безпека харчових продуктів. Коли загорнута у фольгу печена картопля остигає, між шкіркою картоплі та фольгою накопичується волога. Протягом тривалого періоду часу, надлишок вологи може створити сприятливе середовище для розмноження бактерій.
Чи варто загортати запечену картоплю у фольгу?
У більшості випадків краще відмовитися від фольги. Все зводиться до текстури. Запікання картоплі голою є ключовим, щоб вона була хрусткою зовні і пухнастою всередині.
Однак є кілька винятків з цього правила. Загорнути картоплю у фольгу може бути розумно, якщо
- Ви хочете приготувати картоплю на пару
- Ви смажите картоплю прямо на вугіллі
- Ви смажите картоплю на грилі на великому вогні
- Вам потрібно тримати картоплю в теплі протягом тривалого періоду часу
Просто не забудьте розгорнути фольгу якнайшвидше після приготування.
Найкращий спосіб запікання картоплі від шеф-кухарів
Розігрійте духовку до 200 градусів.
Під прохолодною проточною водою за допомогою щітки для чищення овочів вимийте картоплю. Висушіть картоплю паперовим рушником.
Кілька разів проткніть шкірку картоплі виделкою, щоб випустити пару, а потім натріть поверхню оливковою олією. Щедро посоліть її.
Покладіть картоплю безпосередньо на решітку духовки або на деко, застелене решіткою, щоб повітря могло обтікати картоплю з усіх боків.
Запікайте від 40 до 60 хвилин або до готовності. Точний час залежить від розміру картоплі.
Нещодавно ми розповідали про 5 щоденних звичок, які перетворюють ванну на розсадник мікробів.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!