Інстаграмний сніданок: 7 простих і корисних ідей
Естетичні та корисні сніданки на кожен день, які легко приготувати

Смачні та корисні рецепти сніданку / Фото: Getty Images
Яйця пашот, тости з авокадо і лососем, панкейки та інші швидкі і смачні страви, які так часто виставляють в Інстаграм сторіс, не тільки красиві, але й корисні.
Ми постаралися підібрати страви, щоб задовольнити апетити всіх любителів правильного харчування та естетично оформлених сніданків.
Вівсяна каша

Такий ситний і загальновизнано корисний сніданок готується дуже швидко. А щоб привнести у вівсянку новизну і зробити її апетитною, просто додайте під час варіння пластівців шматочок вашого улюбленого шоколаду або ложку какао.
Інструкція приготування:
- Доведіть воду до кипіння.
- Насипте в каструлю вівсянку, зробіть середній вогонь, варіть практично до повного випаровування води.
- Додайте молоко, сіль, цукор. Варіть ще 7-10 хвилин.
Чим довше вариться вівсянка - тим вона корисніша.
Коли пересиплете кашу в тарілку, прикрасьте її зверху бананами, горіхами, ягодами (підійдуть як свіжі, так і заморожені).
Вівсяноблин

Млинці вважаються швидким і простим сніданком, але цю звичну страву можна зробити менш калорійною, додавши в неї нові ноти смаку. Просто замість борошна додайте вівсяні пластівці. Вівсяноблин можна зробити як солодким, так і солоним.
Інструкція приготування:
- Візьміть 3 столові ложки вівсяних пластівців і подрібніть у блендері у велику крихту, але не дуже дрібно. У мисці змішайте подрібнені пластівці, 2 яйця, 30 грамів молока і сіль. На суху пательню вилийте половину тіста і смажте вівсяноблин 3 хвилини з одного боку. Переверніть і обсмажте інший бік.
- Поки млинець смажиться, наріжте 2 помідори і натріть сир на крупній тертці.
- На половину млинця викладіть половину сиру і помідорів. Загорніть вівсяноблин і запечіть другий.
Боули

По-простому, боул - це глибока тарілка з різноманітним наповненням. Традиційно, це якийсь гарнір, вуглеводна основа: булгур, кіноа або рис, на який зверху викладаються овочі та риба. Така нехитра подача має естетичний вигляд у кадрі, завдяки чому частково і завоювала популярність.
Ділимося ідеями наповнювачів на будь-який смак.
Що знадобиться
Вибираємо основу зі списку:
- кіноа;
- гречка;
- бурий рис;
- кускус;
- кукурудзяна крупа;
- сочевиця;
- дикий рис;
- червоний рис;
- картопля;
- коренеплоди.
Вибираємо джерело білка:
- сир тофу;
- тушковані або швидко припущені на оливковій олії гриби;
- відварене або запечене м'ясо птиці;
- будь-яка риба;
- креветки;
- яйця в будь-якому вигляді;
- козячий або овечий сири.
Жири:
- авокадо;
- будь-які горіхи (волоський, пекан, кедровий, мигдаль тощо) або корисне насіння (льону, чіа, конопель тощо).
Додаємо приготовані овочі на свій смак (тушковані, відварені, запечені або гриль):
- баклажани;
- цукіні або кабачок;
- брюссельська капуста;
- стручкова квасоля;
- спаржа;
- броколі;
- цвітна капуста;
- гарбуз.
А також клітковину у вигляді свіжих овочів і/або зелені:
- огірки;
- помідори;
- болгарський перець;
- морква;
- всі види редиски та редьки;
- листя салату;
- рукола;
- молодий шпинат;
- мікрозелень.
Залишається вибрати заправку:
- оливкова, кунжутна, лляна, гарбузова або будь-яка інша корисна олія;
- сік лимона;
- соєвий соус.
Інструкція приготування:
- Основу відваріть за інструкцією або улюбленим способом.
- Приготуйте овочі та білкову основу, якщо необхідно.
- Зберіть боул, викладаючи всі складові в одне місце, не перемішуючи.
Яйце пашот

Це може бути як повноцінною стравою, так і інгредієнтом для збірного сніданку. Якщо ви варитимете яйця пашот уперше, то знадобиться трохи спритності. Хоч сам рецепт і здасться трохи замороченим, з часом готувати цю страву стане не складніше, ніж яєчню.
Інструкція приготування:
- Поставте воду кип'ятитися. Вам потрібна така кількість води, щоб її глибина становила 5-8 сантиметрів. Доведіть воду майже до кипіння: коли починають з'являтися маленькі бульбашки, але вода ще не вирує.
- Додайте у воду пару столових ложок оцту і сіль за смаком.
- Ложкою закрутіть киплячу воду, щоб утворилася воронка.
- У цю воронку акуратно залийте яйце, намагаючись не розбити жовток.
- Продовжуйте "закручувати" воду і підтримувати лійку, щоб яйце не стикалося з дном і стінками.
- Якщо в результаті ви хочете отримати рідкий жовток, то виймайте яйце вже через 1,5-2 хвилини. Якщо хочете густіший, то чекайте 3,5-4 хвилини.
- Подавати яйце ідеально на хлібі або з тостами. Сюди ж можна додати овочі.
Тости

Лікарі стверджують, що тости краще засвоюються організмом, бо, проходячи через кишківник, він бере більше води, що перешкоджає появі набряків. Їх можна поєднувати з чим завгодно. Ми пропонуємо рецепт з авокадо.
Інструкція приготування:
- Розімніть авокадо виделкою і полийте його соком лимона, додайте до нього сирний сир, часник, сіль і перець. Усе перемішайте.
- Розкладіть хліб на суху прогріту сковороду. На повільному вогні смажте скибочки до золотистого кольору.
- Нанесіть на хліб соус з авокадо.
Зверху можна покласти червону рибу, яйце пашот або овочі та посипати кунжутним насінням.
Єврейська яєчня шакшука

Така ефектна та нескладна страва точно сподобається любителям тушкованих овочів. Крім того, шакшука потішить тих, хто слабо вітає овочі в раціоні.
Інструкція приготування:
- Підготуйте овочі: одну ріпчасту цибулю, 4 помідори, зубчик часнику, 1-2 штуки солодкого перцю. Поріжте їх на дрібні кубики, а шкірку з помідорів можна зняти.
- Обсмажте на розпеченій сковорідці цибулю до золотистості, додайте туди часник і посмажте ще хвилину.
- Додайте болгарський перець і смажте ще 5-7 хвилин.
- Потім додайте помідори і 2 столові ложки томатної пасти.
- Додайте спеції (зіра, копчена паприка, чорний перець, рубана зелень), цукор за смаком. Усе перемішайте і готуйте ще 5-7 хвилин.
- Зробіть в овочах невеликі заглиблення і залийте в них яйця. Готуйте під кришкою до потрібної консистенції.
Варто враховувати, що через непрямий контакт зі сковородою яйця готуватимуться трохи довше.
Подавайте шукшуку прямо в сковороді, з хлібом - ним зачерпують страву, що вийшла.
Веганські бананові панкейки

Попри те, що страва веганська, від відсутності молока вона менш смачною не стає.
Інструкція приготування:
- Розімніть 1 перестиглий банан у пюре і змішайте його з 10 столовими ложками борошна без гірки, 1 чайною ложкою розпушувача.
- Візьміть ¾ склянки будь-якого рослинного молока. Поступово вливайте молоко і рослинну олію в бананову суміш.
- На малому вогні розігрійте антипригарну або "млинцеву" сковороду.
- Ложкою викладіть тісто на пательню, зачекайте появи бульбашок, переверніть і смажте кожен млинець ще по хвилині.
- Викладіть на тарілку один млинець на інший, полийте рідким медом або яким-небудь топінгом на ваш розсуд. Прикрасьте подрібненими горіхами.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!