Топ-5 рецептів смачної лазаньї
Розповідаємо, як приготувати смачну лазанью в домашніх умовах

Як приготувати смачну лазанью: 5 рецептів італійської страви / Фото: Getty Images
Лазанью готують коли у вас за столом збирається велика компанія, або коли ви хочете приготувати страву для невеликої сім'ї на кілька днів. Класична італійська лазанья передає смак у кожному шарі. У цій статті ми розкриємо секрети приготування смачної лазаньї та покажемо кілька смачних рецептів.
Секрети приготування лазаньї
Є багато способів додати щось своє в традиційну лазанью, тим самим зробивши страву авторською. Ось кілька основних порад, щоб зберегти вишуканість страви:
- Оскільки зазвичай листи лазаньї заздалегідь не відварюють, важливо забезпечити достатню кількість соусу і рівномірно розподілити його, щоб ще тверді листи тіста не зіпсували враження від страви.
- Якщо ж за інструкцією листи потрібно попередньо відварити, викладіть їх у киплячу підсолену воду. Варіння займе буквально 3 хвилини, оскільки листи мають залишитися жорсткуватими.
- Під час варіння листи можуть злипнутися. Щоб цього не сталося, готуйте їх частинами або взагалі по одному, а у воду додайте трохи олії. Після варіння викладіть листи в один шар на чистий рушник, щоб вони злегка просохли.
- Щодо м'яса, тут усе залежить від ваших уподобань. Якщо бажаєте зробити страву менш жирною, радимо використовувати фарш із курки, індички або телячий. Щоб надати страві більше смаку й аромату, постарайтеся використовувати асорті, наприклад, яловичини та свинини. У деяких варіантах рецептів включають навіть італійські ковбаски.
- Для випікання лазаньї необхідно буде використовувати форму з високими бортами, щоб можна було викласти кілька шарів начинки. Перед викладанням першого шару листів потрібно обов'язково змастити дно соусом, щоб листи лазаньї не прилипали до нього. Останній шар має бути ретельно і рівномірно покритий соусом.
- Коли дістанете готову страву з духовки, дайте їй настоятися 15-20 хвилин, щоб вона трохи застигла. Якщо ви почнете різати її одразу, шари можуть розповзатися.
- Якщо ви експериментуєте з овочами, зверніть увагу на вміст води в них. Наприклад, якщо ви додаєте гриби або кабачки, потрібно попередньо їх обсмажити, щоб позбутися зайвої вологи, інакше лазанья буде схожа на густий суп.
Класична лазанья з фаршем і соусом бешамель

Інгредієнти:
- оливкова олія - 2 столові ложки;
- цибулина - 1 штука;
- яловичий фарш - 500 грамів;
- сіль, чорний перець, мелений мускатний горіх - за смаком;
- пасата або свіжі помідори без шкірки, нарізані дрібними кубиками - 500 грамів;
- сушений базилік - 1 чайна ложка;
- вершкове масло - 40 грамів + трохи для змащування;
- борошно - 40 грамів;
- молоко - 400 мілілітрів;
- листи лазаньї - 250 грамів;
- пармезан - 50 грамів.
Приготування
Розігрійте в пательні олію та пасивуйте дрібно нарізану цибулю до золотистого кольору. Викладіть фарш і обсмажуйте, помішуючи, до готовності м'яса. Приправте сіллю та перцем.
Додайте пасату або помідори, перемішайте і готуйте на повільному вогні протягом 10 хвилин. З'єднайте масу з базиліком.
У сотейнику розтопіть масло на помірному вогні. Помішуючи вінчиком, додайте борошно. Не перестаючи збивати суміш, поступово влийте туди молоко. Варіть соус бешамель, постійно помішуючи його, поки він не загусне. Приправте сіллю, перцем і мускатним горіхом.
Змастіть маслом форму для запікання. Викладіть на дно кілька листів для лазаньї та покрийте їх частиною соусу. Розподіліть зверху частину м'ясної начинки. Повторіть шари. Зверху має опинитися соус бешамель, посипаний тертим пармезаном. Запікайте протягом 30 хвилин за температури 190°С.
Лазанья з грибами

Інгредієнти:
- листи лазаньї - 5 штук;
- гриби - 400 грамів;
- молоко (холодне) - 400 мілілітрів;
- сир (твердий або напівтвердий) - 100 грамів;
- помідори середні - 2 штуки;
- цибуля ріпчаста - 1 штука;
- часник - 4 зубчики;
- вершкове масло - 45-50 грамів;
- борошно - 40 грамів;
- орегано (сушений) - 1 чайна ложка;
- базилік (сушений) - 1 чайна ложка;
- мускатний горіх - 0,5 чайної ложки (або за смаком);
- рослинна олія - для обсмажування;
- сіль - за смаком.
Приготування
Наріжте цибулю на чверть кільцями. Кілька зубчиків часнику натріть на дрібній тертці або подрібніть зручним способом. Гриби дрібно наріжте.
Гриби, цибулю та часник потрібно обсмажити на олії. Спочатку можна випарувати з грибів усю зайву рідину, а потім додати цибулю з часником і смажити все це до золотистого кольору.
Із помідорів потрібно буде зробити пюре. У томатне пюре додати по одній чайній ложці сухих орегано і базиліка, все гарненько перемішати.
Далі робимо соус бешамель. На невеликому вогні розтоплюємо 45-50 грамів вершкового масла (воно не має закипіти). У розтоплене масло додаємо 40 грамів борошна, добре перемішуємо борошно з маслом і смажимо пару хвилин помішуючи.
Знімаємо сковороду з вогню і потроху вливаємо холодне молоко, паралельно помішуючи масу до однорідності.
Далі на невеликому вогні продовжуємо варити соус, щоб він загус, але при цьому залишився текучим. Ближче до кінця приготування соусу додаємо в нього мускатний горіх за смаком. Добре перемішуємо і накриваємо кришкою.
Духовку розігріваємо до 190°С. Сир натираємо на крупній тертці та приступаємо до збору лазаньї. Беремо форму і на її дно наливаємо трохи соусу бешамель. Кладемо лист лазаньї.
На деко наливаємо 2-3 столових ложки бешамелі. Зверху викладаємо чверть грибів із цибулею і розподіляємо по листу. Гриби зверху змащуємо чвертю томатного соусу.
Цю процедуру повторюємо ще 3 рази: на томатний соус - лист лазаньї тощо. Четвертий шар грибів із томатним соусом накриваємо п'ятим аркушем лазаньї та заливаємо соусом.
Зверху посипаємо натертим сиром. Сир за бажання можна додавати в кожен шар.
Відправляємо лазанью в розігріту до 190°С духовку на 35-40 хвилин. Якщо сир дуже швидко перетворюється на скоринку, то радимо накрити лазанью фольгою.
Даємо готовій лазаньї охолонути, щоб було простіше різати.
Лазанья з куркою, сиром і грибами

Інгредієнти:
- помідори - 700 грамів;
- печериці - 200 грамів;
- томатна паста - 500 грамів;
- цибулина - 1 штука;
- сушений базилік - 4,5 чайної ложки;
- сіль - за смаком;
- варена курка - 500 грамів;
- яйця - 2 штуки;
- нежирний сир - 900 грамів;
- сир твердий - 80 грамів;
- 0,5 пучка петрушки;
- мелений чорний перець - за смаком;
- листя лазаньї - 350 грамів;
- моцарела - 300 грамів.
Приготування
Наріжте помідори кубиками, а гриби - пластинками. Викладіть помідори та гриби в сотейник, додайте томатну пасту, дрібно нарізану цибулю, базилік і сіль. Дайте закипіти, зменшіть вогонь і тушкуйте під кришкою протягом 25 хвилин. Додайте шматочки курки та готуйте ще кілька хвилин. У мисці змішайте яйця, сир, тертий сир, рубану петрушку, перець і сіль.
Змастіть форму для запікання олією і викладіть на дно кілька аркушів лазаньї. Зверху розподіліть частину сирної суміші, частину томатно-м'ясної начинки і частину моцарели. Повторіть шари.
Накрийте форму фольгою і поставте в розігріту до 190°С духовку на 30 хвилин. Зніміть фольгу і запікайте ще 10-15 хвилин.
Лазанья зі шпинатом

Інгредієнти:
- вершковий сир - 70 грамів + трохи для змащування;
- борошно - 50 грамів;
- молоко - 800 мілілітрів;
- сіль, мелений чорний перець - за смаком;
- мелений мускатний горіх - за смаком;
- лавровий лист - 1 штука;
- шпинат - 800 грамів;
- рікотта - 200 грамів;
- листя лазаньї - 300 грамів;
- пармезан - 100 грамів.
Приготування
Розтопіть у сотейнику 50 грамів масла. Помішуючи вінчиком, всипте борошно і готуйте 1-2 хвилини. Влийте молоко і мішайте, поки бешамель не загусне. Приправте сіллю та перцем, додайте лавровий лист і готуйте ще 5 хвилин. Дістаньте із соусу лавровий лист.
У сковороді розтопіть олію, що залишилася, і викладіть туди листя шпинату. Тушкуйте під кришкою кілька хвилин до м'якості. Злийте зі сковороди рідину. Коли шпинат охолоне, злегка відіжміть його, наріжте і змішайте з рікотою, кількома-трійкою ложок соусу бешамель, мускатним горіхом, сіллю і перцем.
Змастіть маслом форму для запікання. Викладіть туди частину листів для лазаньї, частину соусу, частину шпинатної суміші та додайте частину тертого пармезану. Повторіть шари.
Останній шар листів для лазаньї змастіть соусом і посипте пармезаном. Запікайте 30 хвилин за температури 190°С.
Лазанья з шинкою та сиром

Інгредієнти:
- рослинна олія - 1 столова ложка;
- цибулина - 1 штука;
- помідор - 2 штуки;
- томатний соус - 170 грамів;
- сіль, мелений чорний перець - за смаком;
- мелений мускатний горіх - за смаком;
- вершкове масло - 50 грамів;
- борошно - 50 грамів;
- молоко - 500 мілілітрів;
- шинка - 300 грамів;
- твердий сир - 200 грамів;
- листи лазаньї - 200 грамів.
Приготування
Розігрійте в пательні олію й обсмажте цибулю та помідори, нарізані кубиками. Додайте томатний соус, сіль і перець і готуйте доти, доки не випарується більша частина соусу.
У сотейнику розтопіть масло і, помішуючи вінчиком, додайте борошно. Влийте молоко і варіть, помішуючи, до загустіння. Приправте бешамель сіллю, перцем і мускатним горіхом.
Наріжте шинку кубиками і натріть сир на крупній тертці.
Змастіть дно форми для запікання невеликою кількістю соусу. Викладіть зверху частину листів лазаньї, частину помідорів і цибулі, шинки, соусу та сиру. Повторіть шари. Останній шар сиру полийте соусом бешамель. Запікайте лазанью за температури 180°С близько 30 хвилин.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!