Як правильно зберігати салати: основні рекомендації
Розповідаємо, як правильно зберігати салати, щоб продовжити "життя" страві

Святкові салати / Фото: freepik
У період новорічних свят гостро постає питання тривалого зберігання продуктів. А оскільки на святковому столі зазвичай удосталь стоять салати, сьогодні поговоримо про них. Як правило, багато господинь готують багато і заздалегідь, і актуальним залишається питання, чи безпечно доїдати салати наступного дня після свята або навіть через день. Давайте розберемося в термінах зберігання салатів.
- Читайте також: Рецепт білкового салату на сніданок
Скільки зберігаються готові страви
У будь-якого продукту є певні умови та терміни зберігання. Вони поширюються і на готові страви, зокрема салати. Основною їхньою особливістю є те, що до складу салату найчастіше входять дрібно нарізані різнопланові інгредієнти, а також заправка. Про це поговоримо трохи пізніше.
Салатні суміші залежно від складу мають різні терміни зберігання:
- 36 годин зберігається салат, усі інгредієнти якого були попередньо заквашені або замариновані;
- 18 годин «живе» салат, у складі якого є овочі або фрукти (свіжі або варені), м'ясо в будь-якому вигляді, птиця, копчені субпродукти;
- 12 годин - термін вживання салатів з рибним складом, або в якому знаходяться будь-які морепродукти;
- лише 6 годин зберігаються салати, у складі яких присутні варені яйця або консерви.
Зрозуміло, що нижча температура зберігання, то довший термін придатності готової страви. Зараз ми говоримо про так звану кімнатну температуру. Але потрібно враховувати, що взимку у квартирах при працюючому опаленні, а особливо за святковим столом, куди набивається багато людей, температура в кімнаті може сягати 30 градусів, а це вже не кімнатна температура, значить, терміни зберігання салатів можна сміливо ділити надвоє.
Фахівці наполягають, що будь-який салат - сприятливе середовище для розмноження мікроорганізмів, здатних викликати гостре харчове отруєння. Вживання в їжу зіпсованих продуктів загрожує негативними наслідками для організму.
Салатна заправка

Важливо розуміти, що певний термін зберігання мають не тільки продукти, що входять до складу салату, а насамперед заправка, яка обволікає всі інгредієнти. Усі терміни зберігання, які ми вказали вище, вказані для салатних сумішей без заправки. Якщо салат уже заправлений, то від них сміливо можна віднімати 6 годин як мінімум. І, виходить, що салати з яйцями зберігати взагалі не можна. Насправді, так і є - такі страви, як салати, справді необхідно вживати одразу після приготування, особливо, якщо вони вже заправлені. І, погодьтеся, салати із заправкою, які довго постояли, і справді втрачають «товарний вигляд».
Так, будь-які соуси справді значно прискорюють процес розмноження патогенних бактерій, які і є причиною гострих харчових отруєнь, тому з цим краще не жартувати.
Сметана як заправка для салату починає активно псуватися вже в той момент, коли стоїть не вашому святковому столі, вона може розшаровуватися, виділяючи рідину в салат. Якщо гості не доїли салати зі сметанною заправкою - викидайте їх одразу ж.
Майонез може прожити 6 годин, тобто, грубо кажучи, тільки до наступного після новорічної ночі ранку.
Всупереч поширеній думці, що соняшникова олія є гарним природним консервантом, салатів із нею також краще позбутися одразу ж після закінчення застілля, особливо якщо олією заправлений салат, у складі якого є зелене салатне листя.
Намагайтеся не тримати салати без холодильника довго. Не накривайте стіл заздалегідь, якщо перейшли до десертів - салати сховайте, не сподівайтеся, що хтось захоче з'їсти салат після тістечок. Навіть якщо це станеться - ви завжди можете догодити гостю, повернувши салат на стіл із холодильника.
Вибір посуду для зберігання

Щоб готовий салат "прожив" якомога довше, вибирайте для зберігання правильний посуд. Зробивши правильний вибір, ви зможете забезпечити страві максимальний термін зберігання.
Найкраще для зберігання салатів підходить контейнер зі скла або якісного харчового пластику. Важливо, щоб у контейнера була герметична кришка. Придбайте спеціальні силіконові кришки, і тоді салати можна зберігати прямо в скляних або керамічних салатниках. Важливо ізолювати суміші від доступу повітря і сторонніх запахів.
Не можна зберігати ні готові салати, ні заготовки в металевому посуді - не підходить для зберігання салатів ні алюміній, ні чавун, ні сталь, оскільки будь-які метали «окислюють» продукти харчування, прискорюючи патогенні процеси.
- Читайте також: Святковий салат, який кожному слід приготувати на стіл
Заморожування салатної суміші
Так, уявіть собі, салатну суміш можна і потрібно морозити. Це значно збільшить термін її зберігання. Будь-які продукти зберігаються в морозильній камері найдовше, і салатні суміші - не виняток. Врахуйте тільки, ми говоримо зараз про підготовлені заготовки салатів, а не про заправлені, які вже постояли на святковому столі.
Заморожуючи салатну заготовку, обов'язково вкажіть на контейнері кінцеву дату її вживання. Зберігаються салати в морозильній камері навіть у разі глибокого заморожування не більше місяця.
Врахуйте, що багато овочів, особливо огірки і помідори, не підлягають розморожуванню, втрачаючи при цьому воду, смакові якості та зовнішній вигляд.
Яйця, м'ясо, птиця, риба і морепродукти відмінно переносять розморожування. Важливо: заморожувати і розморожувати продукти можна тільки один раз. Багаторазово це робити заборонено.
Заморозку найкраще зберігати в спеціальних плоских пакетах, рівномірно розподіляючи вміст тонким шаром. Перед подачею на стіл переконайтеся, що всі інгредієнти достатньо розморозилися, додайте спеції та заправку.
Зберігання за кімнатної температури

У період новорічних свят, як правило, їжі готується багато і цей процес розтягується не на одну годину. Намагайтеся не залишати салати надовго при кімнатній температурі. Якщо в холодильнику просто не залишилося місця - винесіть салат на балкон або в будь-яке інше прохолодне місце.
Понад 30 хвилин сметанний салат до подачі на стіл не витримує. Майонезний салат довше просочується, тому може «прожити» 3 - 5 годин.
Як зрозуміти, що салат зіпсований
Дуже важливо оцінити ступінь свіжості будь-якої їжі, яку ви збираєтеся вжити в їжу. Якщо ви сумніваєтеся - краще позбутися страви і не наражати себе на небезпеку.
Ось явні ознаки того, що салат краще викинути:
- він "завітрений";
- інгредієнти занадто м'які і виглядають як суцільна каша;
- салат погано пахне;
- салат дивно або нехарактерно пахне;
- кислий запах;
- кислий смак;
- на дні ємності, в якій він зберігається, накопичилася рідина - її бути не повинно.
Тепер ви знаєте всі терміни та умови зберігання різних салатів. Напевно, ви приготуєте їх до святкового столу. Розрахуйте їжу за кількістю гостей і подумайте, скільки ви проведете за столом часу. Якщо ви не наготуєте зайвого - зможете заощадити, і проблема зберігання вирішиться сама собою.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!