Як варити рис на гарнір і для ролів: у каструлі, мультиварці
Як правильно варити рис, щоб він був розсипчастим. Розповідаємо, як розрізняти види рису, дотримуватися пропорцій та кількість часу варіння

Как правильно сварить рис/Фото: Pexels
Рис – популярна зернова культура та джерело складних вуглеводів. Магазини пропонують широкий асортимент рису, у різноманітності якого можна розгубитись. Розглянемо, як варити різні види рису, як зробити його розсипчастим і скільки він вариться.
Користь рису
У складі рису містяться вітаміни групи В, вітаміни РР, Е, каротин, мікро- та макроелементи. Він також містить важливі амінокислоти і при цьому в ньому немає глютену, який може спричинити алергічні реакції. У складі злаку є складні вуглеводи, і він підходить для дієтичного харчування. Калорійність продукту становить 350-370 ккал на 100 г.
Харчова цінність рису:
- жири – 0,58 г;
- білки – 6,61 г;
- вуглеводи - 79, 34 грами;
- вода - 12,89 грама.
Вітаміни групи В позитивно впливають на нервову систему, а лецитин стимулює мозкову діяльність. Високий вміст калію корисний для серцево-судинної системи. Якщо регулярно вживати рис, то продукт нормалізує кров'яний тиск та зміцнить судини. Крупа надає обволікаючу дію на стінки кишечника, покращує травлення, допомагає виводити з організму шлаки, токсини та солі, містить антиоксиданти, які підтримують молодість організму. Рис також насичений фолієвою кислотою, вітамінами та мінералами, тому благотворно впливає на стан кісток та м'язів.
Які бувають види рису
Крім того, що рис має різні форми зерен (круглозерний, середньозерний і довгозерний), його ще класифікують на кілька видів.
Басматі

Відмінною особливістю цього виду рису є довге зерно та невисокий вміст крохмалю. Найбільше цей вид рису вживають в Індії, там це другий хліб. Рис басмати готують із овочами, бобовими і навіть вермішелью.
Користь: містить фолієву кислоту, яка корисна для вагітних жінок. Крупа допомагає очистити кишечник та нормалізувати рівень холестерину в крові. Завдяки дії, що обволікає, його допомагає їсти людям, у яких є проблеми з травленням. Калій у складі корисний для серця, а фосфор – для кісток та зубів.
Протипоказання: басмати не можна їсти у великих кількостях через можливі запори, а також його не рекомендують тим, хто має коліки та алергію.
Як приготувати басмати: головне правило - при готуванні не відкривати кришку, поки рис повністю не звариться. Готується він близько 15 хвилин. Після того як відкрили кришку, рису потрібно дати настоятися 5 хвилин, після чого перемішати вилкою, щоб розпушити зерна.
Для того, щоб не злипалися зерна, басмати можна попередньо обсмажити у вершковому або рослинному маслі, і лише потім залити холодною водою. Для аромату можна додати спецій, наприклад, зіру.
Арборіо

Цей рис особливо цінується шанувальниками італійської кухні, адже з нього готують найвідоміше на весь світ різотто.
Користь: здатний виводити з організму зайву рідину та шлаки. Не містить алергенів, тому корисний для дітей та алергіків.
Протипоказання: при частому вживанні можуть виникати запори, також не слід їсти при коліках. Маленьким дітям не варто його їсти частіше за один раз на тиждень.
Як приготувати арборіо: рис готують на сковорідці, постійно підливаючи рідину. Через що рис стає напівпрозорим, набуває кремової консистенції і не злипається. Різотто роблять із грибами, морепродуктами, м'ясом. Він чудово вбирає аромати та смаки, тому страва виходить дуже насиченою.
Перед варінням арборіо не промивають, оскільки втратиться вся кремовість у блюді.
Карнаролі

Цей вид рису часто плутають із арборіо, але не італійці. Адже вони точно знають, що карнаролі росте на півночі Італії і він крохмальніший і водночас краще тримає форму, ніж арборіо.
Користь: у цьому рисі багато вітамінів групи В та мікроелементів. Саме цей сорт рису рекомендують людям, які хочуть очистити свій організм та дотримуються правильного харчування. Також його використовують для профілактики серцево-судинних захворювань.
Протипоказання: єдиним недоліком рису є його калорійність. Нераціональне застосування рису може призвести до несподівано набраних кілограмів.
Як приготувати карнаролі: рис готується 15-20 хвилин, але для нього потрібна велика кількість води. Під час варіння зерна активно вбирають воду та збільшуються втричі. Його використовують для приготування каш та кремових запіканок на молоці.
Подавати рис потрібно гарячим, інакше зерна можуть склеїтися через велику кількість крохмалю.
Жасмін

Цей вид рису часто називають тайським. Він дуже ароматний та гарний на вигляд. Довгі білі зерна цього рису естетично виглядають у стравах.
Користь: у жасмині містяться вітаміни групи В, Е, РР, кальцій, магній, залізо, натрій, фосфор, цинк, мідь, марганець та йод. Тому продукт підходить для дієтичного харчування, при захворюваннях серця та судин. Якщо в страви не додавати сіль, то він корисний для щитовидної залози та ШКТ.
Протипоказання: запори та діабет.
Як приготувати жасмин: кухарі рекомендують готувати страву на пару, так він вийде ніжніше. Але можна і звичайним способом. Головне – наливайте води менше, ніж при варінні інших видів рису. В ідеалі якщо це буде пропорція 1:1,5.
Готують страву під закритою кришкою, не перемішуючи та не доливаючи до неї воду. Готують на повільному вогні 20 хвилин, після чого перемішують і залишають під кришкою ще на 12 хвилин.
Червоний рис

Це найкорисніший вид рису, тому що він практично не обробляється і зберігає свою оболонку, в якій багато вітамінів та клітковини.
Користь: завдяки вмісту магнію нормалізується сон і зміцнюється м'язова система, кальцій покращує стан кісток і зубів, а залізо підвищує гемоглобін. Рослинні волокна, що містяться в рисі, регулюється робота ШКТ, організм очищається від токсинів, шлаків і солей. Червоний рис здатний стабілізувати гормональне тло.
Протипоказання: при переїданні може з'явитися зайва вага та розвинутися проблеми із травною системою.
Як приготувати рис: готується досить довго - 45 хвилин. Пропорції мають становити 1:2,5 склянки. Перед варінням промийте рис, варіть під закритою кришкою, потім дайте настоятися 10 хвилин.
Щоб рис приготувався швидше і м'якше, його рекомендують замочувати на ніч.
Коричневий рис

У такому рисі повністю збережена оболонка, тому в ньому міститься набагато більше поживних речовин, вітамінів та мікроелементів, ніж у білому рисі. У нього приємний смак та аромат. Проте, він готується дуже довго.
Користь: продукт благотворні впливає на нервову та серцево-судинну систему, а також підвищує стресостійкість. Здатний нормалізувати артеріальний тиск, очистити організм від токсинів та солей, а також знизити рівень холестерину.
Протипоказання: надмірне вживання так само, як у всіх видів рису, призводить до запорів та здуття живота. Рис може провокувати сечокам'яну хворобу, патології судин та атеросклероз.
Як приготувати бурий рис: японські вчені радять замочувати рис на ніч. Таким чином у нього прокидаються корисні властивості. Замочену крупу кладуть у воду, що закипіла, в пропорції 1:2. Варити його потрібно 40 хв. У процесі приготування не відкривайте кришку. Після того, як рис приготується, його треба залишити на 10 хвилин, а перед подачею розпушити вилкою.
Зберігайте коричневий рис у холодильнику, так як у ньому містяться ефірні олії і він швидко псується.
Як варити рис на суші та роли

Напевно, ви помічали, що часто роли починають розвалюватися при контакті з соєвим соусом. Неправильно зварений рис може бути однією з причин такої ситуації. Щоб такого не сталося, потрібно вміти правильно варити рис для суші та ролів.
- Для виготовлення можна придбати спеціальний японський рис, а можна обійтися звичайним круглозерним. Головне, не застосовуйте довгозерний рис – для японської страви він не підходить. Промийте ретельно рисові зерна кілька разів, поки вода не стане зовсім прозорою.
- Помістіть крупу в простору каструлю, заливши водою, якою має бути в півтора рази більше кількості рису, що використовується. Солити воду не потрібно.
- Коли вода закипить, закрийте кришку і зробіть повільний вогонь. Варіть 10-25 хвилин до повного випаровування вологи. У процесі варіння перемішувати рис та знімати з каструлі кришку не треба.
- Поки рис вариться, займаємось заправкою. Всипте в рисовий оцет (не плутати зі звичайним) цукор та сіль. Помістіть на повільний вогонь, трохи помішуючи. Коли інгредієнти розчиняються в оцті, зніміть розчин із плити.
- Коли рис зварився, полийте заправкою. Перемішуємо зерна дерев'яною лопаткою. Охолодивши рис до кімнатної температури, можна приступати до формування суші та ролів.
Не залишайте зварений рис наступного дня і не забирайте його в холодильник. У такому разі зерна стануть твердими, що зіпсує смак підсумкової страви.
Як варити рис у мультиварці
Рис, зварений у мультиварці, зберігає всі корисні властивості порівняно з відвареним звичним способом. Справа в тому, що приготування в мультиварці йде шляхом повільного випарювання рідини і ті поживні речовини, які неминуче вилилися б з відваром, залишаються в блюді.
Промийте рис і дайте йому підсохнути. Програмуйте мультиварку на потрібний режим і виставте час приготування, наприклад Рис / Крупа (у вас він може називатися по-іншому).
Насипте рис і встановіть час:
- для білого рису – 30 хвилин;
- для пропареного – 30-40 хвилин;
- для коричневого – 50 хвилин;
- для дикого – 50-60 хвилин.
У чашу наливаємо столову ложку рослинної олії та додаємо шматочок вершкового. Рослинне не дасть рису склеїться у процесі варіння, а вершкове надасть ніжного смаку.
Добре перемішайте, влийте необхідну кількість окропу, в якому розчинена сіль. Закрийте кришку і готуйте, залиште рис готуватися. Після завершення приготування потримайте рис під кришкою ще 10-15 хвилин, потім перемішайте і можна їсти.
Як варити розсипчастий рис

Крок 1
Добре промийте крупу і видаліть зайве сміття. З поверхні рисинок повинен змитися крохмаль. Адже саме він робить рис клейким.
Крок 2
Викладіть рис у каструлю. Каструля повинна бути з товстим дном або з нержавіючої сталі або емальована без сколів.
Крок 3
Краще вивчіть пропорції в інструкції на упаковці, тому що кожному виду рису властиве своє співвідношення. Зазвичай пропорції 1:2.
Крок 4
Посолити воду. Рис бере на себе багато солі, тому посолити доведеться більше, ніж звичайні страви.
Крок 5
Доведіть до кипіння середньому вогні. Перемішайте, щоб він не прилипнув до каструлі. Варіть трохи помішуючи (3-5 хвилин) і після цього зменште вогонь до мінімуму.
Крок 6
Накрийте кришкою і варіть ще 25 хвилин. Важливо варити саме на мінімальному газі, щоб уникнути підгоряння рису, і по можливості не відкривати кришку, щоб рис пропарився. Після закінчення цього часу відключіть вогонь і залиште рис у каструлі під кришкою ще на 15 хвилин.
Крок 7
Додайте вершкове масло|мастило| і дочекайтеся|доки| поки воно розтане, потім перемішайте блюдо.
Декілька лайфхаків, щоб зробити рис розсипчастим
Використовуйте рушник
Чистий кухонний рушник помістіть під кришку за 5 хвилин до готовності. Так ви збережете ідеальну розсипчастість і не допустіть потрапляння зайвої рідини. Тканина збере весь зайвий конденсат із кришки та не дасть рису стати вологим.
Рослинна олія
Додайте столову ложку олії в киплячу воду, у якій вариться рис. Це запобігає виділенню крохмалю і дозволить отримати окремі зернятка, які красиво виглядатимуть у салатах та закусках.
Пропорції води для різних видів рису
Як приготувати рис розсипчастим/Фото: Wikimedia Commons
Об'єм кількості води до рису визначається залежно від виду:
- довгозерний – 1:1,5-2;
- середньозерний – 1:2-2,5
- круглозерний – 1:2,5-3;
- пропарений - 1:2;
- коричневий - 1: 2,5-3;
- дикий – 1:3,5.
Скільки вариться рис
Тривалість приготування рису залежить від його виду. Тому час варіння може бути від 20 до 60 хвилин.
Що додати до рису
Рис – це страва, яку можна підлаштувати під себе. Ви можете додати туди мед та покришити мармелад, тим самим зробивши його солодким. А можете підсолити та додати приправи:
- шафран;
- каррі;
- кардамон;
- зіра;
- кмин;
- кориця;
- гвоздика.
Також рис можна доповнити пряними травами, цедрою цитрусових або взагалі зварити на бульйоні.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!